Összművészeti pezsgés májustól szeptemberig Szombathelyen! Érezd Szombathelyt! 

Farkas Bazsi 2023-05-16 12:02:00
25 helyszínen 100-nál is több program.

Immár negyedik alkalommal, 2023. május 19-től elindul az Érezd Szombathelyt! programsorozat kulturális és turisztikai kavalkádja.
Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget - erről tartott ma tájékoztatót Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester, Horváth Soma (Éljen Szombathely) alpolgármester, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, és Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A rendezvénysorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl,- évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak a lokálpatrióta, szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, sport-, turisztikai egyházi-,  és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott a résztvevők száma.

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élmények létrehozása, melyek a város teljes közösségének szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Lényeg, hogy együtt érezzék a város és a nyár lüktetését, érezzék Szombathelyt!

Az idei év is számos meglepetést tartogat. Visszatérnek a régi események új tartalommal, helyi kedvencek, új felfedezettek, és bemutatkoznak új programok is, garantáltan megdolgoztatva a látogatók érzékszerveit. Fülbemászó koncertek, szórakoztató mozifilm-vetítések, tudástárunkat bővítő tárlatvezetések, pezsdítő táncos rendezvények, ínycsiklandó gasztro-estek, kreativitásunkat beindító művészeti programok kavalkádja színesíti a város életét a következő hónapokban.

A programsorozat idei nyitórendezvénye immáron megszokottan a Quadrille- Európai Táncfesztivál, melyhez május 19-én a város főterén Magyarországról kizárólagosan a szombathelyi diákok csatlakoznak szép számmal. A tánc a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontánc kategóriában évekkel ezelőtt bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is.

A veterán autók szerelmeseinek ajánljuk a május 20-án a Belvárosban megrendezésre kerülő Mercedes Oldtimer találkozót és felvonulást.

Népszerű zenekarok frontembereivel készülnek a június 3-4-én tartandó EgySZál Feszt – akusztikus minifesztiválra a Zsinagóga udvarban, ahol Lovasi András, Pásztor Anna, Bérczesi Róbert, Felefánt, Müller Péter Sziámi „egyszál gitáros” előadásait hallhatja a közönség.

Június 9-10-én Helló nyár! néven kétnapos nyárindító fesztivállal lobban be a nyár a Történelmi Témaparkban, olyan neves fellépőkkel, mint a Bikini, a Republic, az Animal Cannibals, a Bon Bon, vagy például a helyi kötődésű Mokka zenekar.

Június 16-18-án kerül megrendezésre a Szervusztok, pajtikák! – csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál. A program a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia része, ahol vásári kesztyűsbáb és marionett előadások, bábos mesemondók, újcirkuszi és animációs produkciók, óriásbábos és gólyalábas menetszínházak, változatos és különleges bábtechnikával megvalósított szólójátékok, pantomimelőadások várják nemcsak a legkisebbeket, hanem minden érdeklődőt 0-99 éves korig. 

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday- kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére, egy kis ír kultúrát juttatva a város kulturális vérkeringésébe.

A tavaly nagy sikerrel zajlott Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye idén június 23-án visszatér a szombathelyi Főtérre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli próbatételen.

Június 23-24-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságok szabadtéri rendezvénnyel.

Visszatérnek a megszokott események is, új tartalommal: július 2-8. között 23. alkalommal várja a jazz szerelmeseit az improvizatív zenei tábor a Lamantin Jazz Fesztivál keretei között, melynek helyszíne idén is a Weöres Sándor Színház lesz.

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 4 alkalommal különleges hangulatú teraszkoncerteken élvezhetjük a kellemes nyári estéket.

Az ízlelőbimbók megdolgoztatására ajánljuk a 108-as Étterem Bucival a világ körül gasztro-utazásait, illetve az Il Gallo Nero étterem grillestjeit. A koktélok és jó borok szerelmeseit a Molo étterem és a Víztorony Bisztró és bár kényezteti zenés kóstolókkal. S akinek mindez nem elég: kellemes nyár esti kerti hangulattal, fröccsterasszal és éjszakai fagylaltozással várja a hűsítő különböző típusaira vágyókat Szombathely legnagyobb múltú családi cukrászata, a Mészáros cukrászda.  

Az Érezd Szombathelyt programsorozat számtalan élményt tartogat még. Idei újdonság a Nagy Szombathelyi Kvíz Party, amit július 6-án a Történelmi Témaparkban rendezünk meg. Itt a kocsmakvíz szabályai szerint, játékos formában mérhetik össze szülővárosukról szóló ismereteiket baráti társaságok, munkahelyi közösségek, sportklubok, vagy akár családok is, akik beneveznek a megmérettetésre.
De a jó hangulat tovább fokozódik a Témaparkban: Nagy Gatsby partyt rendezünk az elektroswing legrangosabb hazai képviselőivel, majd a piknikhangulatot júliusban és augusztusban megismételjük a Merry Go Round és a Wonderfleck Duó segítségével, babzsákon és pléden üldögélős, piknikkosaras, lazulós, rozé-kortyolgatós módon.

Július 22-én A megújult Emlékmű alatt „EMLÉK-MŰ-SOR” retroparty várja a nagyérdeműt, mellyel megünnepli a város az Emlékmű és környezetének felújítását. Helyi kötődésű énekesek, zenekarok mellett lézershow és fényfestés várja a bulizókat. Retro-cuccban érkezni ér.

S aki egy kis mozgásra vágyik, annak ajánljuk a július 29-30-án megrendezésre kerülő SUP- vizes programokat a Csónakázótónál, illetve az augusztus 12-i Király Ferenc nemzetközi labdarúgó emléktornát, e programokról bővebben az „Ébredj Szombathely” programsorozat tájékoztat majd.

Az Agora-Savaria szervezésében az idei évben is nagy szeretettel várják izgalmas Családi délutánra Szombathely apraját-nagyját, július 29-én a Víztoronyhoz, egy hónappal később augusztus 12-én a Csónakázótóhoz, ahol az egész család számára sok szórakoztató és élménydús, közös játékokkal teli programot, önfeledt kikapcsolódást kínálnak. A Víztoronynál kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, illetve egész délután át tartó Csupa-csoda játszóházzal, zenés interaktív gyermekműsorral és Kalózpartyval várják az érdeklődőket, a Csónakázótónál interaktív öko-játék, észpörgető feladatok, átmozgató sportfoglalkozások, játszóház, babasarok és színpadi előadások várja a kicsiket és nagyokat.

A programsorozat bőven tartogat még élményt, hiszen a „A DAL UGYANAZ MARAD” Zenés kertmozi az Emlékmű dombon című tematikus sorozat a klasszikus koncertfilmekből, zenés filmekből és magyar filmvígjátékokból idén is garantálja, hogy Érezzük Szombathelyt!

S ha mindez még mindig nem elég: lesz lakodalom a Vasi Skanzenben, ahol a Skanzen vaskeresztesi pajtájából indulva, a falu portái között vonulva jelenítik meg a régi idők lakodalmi és az azt megelőző időszak hagyományait. A remények szerint a közönség is csatlakozik a nászmenethez, ehhez táncházat biztosítanak. Álmenyasszonyok feltűnésének, söprűtáncnak és lakodalmi tréfáknak is tanúi lehetnek a látogatók.

A kultúra kedvelői a Savaria Múzeum szervezésében számtalan izgalmas, ingyenes tematikus tárlatvezetéssel lehetnek gazdagabbak, legyen szó római étkezési szokásokról, császárokról, Szombathely településfejlődéséről vagy éppen a herendi porcelánról, az ötvösművészetről.ű

A programok sorából nem maradhat ki a Weöres Sándor színház Határvonalak színházi fesztiválja, sőt a július végén megrendezésre kerülő Utcaművészeti Fesztivál sem.

Augusztusban csatlakozik a programkavalkádba az Egyházmegyei Karitasz szervezésében a Vár a Püspökvár- koncertek a szabad ég alatt elnevezésű rendezvény Pál Dénessel és a Fool Moonnal.

Szeptemberben a kutyások örömére együtt ünnepelhetünk a 15. jubileumát ünneplő Fekete István Állatvédő Egyesülettel és négylábú kedvenceinkkel a felelős állattartás jegyében.

Részletes programok >>ITT<< találhatók!

A programok többsége ingyenesen látogatható, hiszen azok megvalósítását Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata támogatja.

Szombathely, láss, hallj, tapints, ízlelj!  Érezd Szombathelyt!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.