Komolyan átrendeződött a 2 és fél milliárd forintos állami támogatásból forgó tatárjárás-film tulajdonosi háttere

Farkas Bazsi 2023-04-17 12:31:00
Március elején ügyvezetőt cseréltek a Nyugat Kapujában Kft.-nél. Az új ügyvezető az összes tulajdonos tulajdonrészét átvette. A projekt eddigi atyja, Sipos Kornél kikerült a céghálóból.

Legutóbb januárban cikkezett a hazai sajtó az 1242 – a Nyugat kapujában című nagyjátékfilmről. A témát akkor az szolgáltatta, hogy újabb állami támogatást kapott a film, a korábbi 1 milliárd 268 millió forint mellé, december elején további 1 milliárd 238 millió forintot kapott a film projektcége az akkor még Sipos Kornél ügyvezette Nyugat kapujában Kft. 

A filmről akkor azt írták, hogy a tatárjárás témáját feldolgozó film a koprodukciós partnerek finanszírozási összegeivel és az adókedvezményekkel együtt összesen közel 3 milliárd 700 millió forintos összköltségvetéssel számol. 

De, hogy miért kellett decemberben ismét támogatást folyósítani a cégnek, arról Sipos akkor azt nyilatkozta a film.hu-nak, hogy 

“Összetett okai vannak, ami a pályázati rendszer jellegéből is adódik. Tavalyelőtt, 2021 decemberében adtuk be a pályázatot, amit áprilisban fogadtak el, és augusztus végén írtuk alá a szerződést. 2021 december és 2022 augusztus közben viszont sok minden történt: a háború, az elszálló energia és benzinárak, a KATA megszünése, elszállt a dollár és az euró árfolyam. Ezzel nem tudtunk mit kezdeni, a nemzetközi szereplőink dollárban kapják a fizetésüket, a szerződések megvoltak, a dátumokat nem tudtuk volna tolni. Az addigra nem volt váratlan, hogy pótköltségvetéssel kell a Filmintézethez forduljunk, még ha az összeg mértéke váratlan is volt”

Való igaz, hogy a film stáblistája nemzetközi sztárokat sorakoztat fel. A szereplők között van többek között Eric Roberts és Michael Ironside is.

Fotó: 1242movie.com

Március 10-vel komoly változások álltak be a film produkciós cégénél, a Nyugat kapujában Kft.-nél. A film eddigi atyja Sipos Kornél producer ugyanis kikerült mind a tulajdonosi háttérből, mind pedig az ügyvezető székből.

Az Opten adatai szerint a Kft.-nek korábban több tulajdonosa volt úgy, mint az Egyesült Királyságba bejegyzett Chelsea Pictures Limited és Sipos Kornél által tulajdonolt Mozgó Mozi Kft. Mindkét jogi személy mára törölve lett a cég tulajdonosi köréből, januártól márciusig fedésben Farkas Dóra is a cégtulajdonosok között volt, majd március 10-től már csakis ő egy személyben a produkciós cég tulajdonosa és ügyvezetője.

De mi történhetett?

Információink szerint a tatárjárás-film körül vannak pénzügyi nehézségek. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a film produkciós cégének tavaly december 13-án újabb 1 milliárd 232 millió forintra volt szüksége. Január 16-án pedig ügyvezetőt vált a cég, és Sipos Kornél helyét az a Farkas Dóra veszi át, aki a film adatlapja szerint szintén az alkotás producere, majd e dátumtól számítva a cég résztulajdonosa lesz és végül március 10-től a Nyugat Kapujában Kft. 100%-os tulajdonosa.

Úgy értesültünk, hogy az újabb pénzekre azért volt szükség, mert a stáb jó része ekkor már hónapok óta várta az elvégzett munka után járó pénzét. 

Emailben kerestük a Nemzeti Filmintézetet, hogy tudnak-e a kiemelten támogatott film produkciós cégénél végbement tulajdonos és ügyvezető váltásról. Egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Kerestük Farkas Dórát is, hogy megtudjuk helyesek-e értesüléseink, és, hogy mi indokolta az ügyvezetőváltást azután, hogy 1,2 milliárd forint érkezett a céghez, amivel elvileg a produkció pénzügyi helyzete egyenesbe került. Azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Erős tulajdonosi háttér távozott a Mozgó Mozi Kft. személyében

Ahogy fentebb írtuk, egészen márciusig volt a Nyugat Kapujában Kft. egyik tulajdonosa a Mozgó Mozi Kft. A cégnek két magánszemély a tulajdonosa a Sipos Kornél és Schatz Péter

Schatz komoly befolyással bíró szereplő a magyar média és sajtó világban. Az üzletember 2007 és 2008 között vezetője volt a Magyar Televíziónak, a KESMA előtt tulajdonosa és vezetője a kormányközeli Ripostnak.

A 444.hu 2020 februári cikkében így írt:

(…) Schatz Péter magyar üzletember, Habony Árpád korábbi üzlettársa és egyben a magyar kormánypárti média külföldi terjeszkedésének egyik kulcsfigurája: 2017 óta több tévét és újságot szerzett meg a Balkánon. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.