Közösségi kert Marcalvárosban: a megbeszélés után a feszültség inkább nőtt, mint csökkent

Papp László Tamás 2023-04-06 23:38:00
A csütörtök esti beszélgetésen nem kerültek közelebb az álláspontok, a fórumon megjelent 50 lakó többsége hallani sem szeretne a közösségi kertről.

Finoman szólva is indulatosra sikeredett az a lakossági tájékoztató, amit csütörtök este 18 órakor Győrben, a marcalvárosi Lajta-Ikva utcák, illetve a Penny áruház mögött lévő tízemeletes lakóházak közötti térre hívtak össze, az oda tervezett közösségi kert ügyében.

A rendezvényen a három szervező, az ötletgazda BioMio bolt üzletvezetője, Székely Szilda, a projekt megvalósításáért felelős Pintér Balázs, és Koncz Nóra, a Muszáj Egyesület elnöke, a projekt tanácsadója mellett Rózsavölgyi László, a városrész fideszes önkormányzati képviselője is részt vett.

Fotó: Papp László Tamás

Rózsavölgyi azt kérte: konkrét kérdéseket tegyenek fel, arra intve mindenkit, feltételezzék a szervezőkről, hogy a jó szándék vezeti őket, ennek jegyében hallgassák meg, amit mondanak.

Hamar kiderült: az ott lévő mindegy ötven környékbeli lakó elsöprő többsége semmilyen formában nem támogatja az ötletet, semmiféle érvvel nem lehet meggyőzni őket.

A szervezők a nagyjából fél óráig tartó rendezvény első felében azt mondták el, ami korábban már a helyi sajtóban, így az Ugytudjukon is megjelent: hogy a több mint félezer négyzetméteres területen közösségi kertet alakítanának ki, melynek hat négyzetméteres miniparcelláin kertészkedhetnének az arra jelentkezők. Úgy, ahogy ez Ménfőcsanakon már megvalósult. A tájékoztatón megjelent, nagyrészt idősebb helyi lakók viszont nem voltak elragadtatva az ötlettől, szinte tapintani lehetett az ellenséges, bizalmatlan hangulatot.

Fotó: Papp László Tamás

A felszólalók leginkább azt sérelmezték, hogy nekik senki nem szólt a tervről, nem kérdezték a véleményüket, csupán a sajtóból tudták meg azt. De előkerültek a korábban már hangoztatott kifogások is: a kertet nem helyiek, hanem máshol lakók fogják gondozni, akik növelik az autóforgalmat, a parkolási gondokat. A szervezők hiába mondták, hogy a kert körüli házakban lakók elsőbbséget élveznek a parcellák szétosztásakor, ez nemigen nyugtatta meg a jelenlévőket, akik kora reggeli zajtól, valamint a trágyázás miatti bűztől is tartanak.

Ezt a bizalmatlanságot próbálta (egyelőre nem sok sikerrel) oldani a BioMio háromfős csapata, mondván, hogy ők rendben fogják tartani a területet, nem lesz több a szemét, és a kertészkedők gyalog, illetve kerékpáron is jöhetnek, tehát nem fog annyira nőni miattuk a gépkocsiforgalom.

Az egyik felszólaló a BioMio áruszállítása miatti járműbehajtást is szóvá tette. Egy másik lakó attól tart, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagy, s ott marad nekik egy elhanyagolt terület. A feszültség inkább nőtt, mint enyhült a rendezvény végére. Többen ki is fejezték: semmiképp nem akarják a dolgot, akármit mondanak a szervezők.

Egyikük szerint a közösségi kertnek nem itt, hanem a Cirkusz téren lehetne a helye. Más úgy vélte: abból a pénzből, amit erre költenek, rendbe lehetne hozni a teret, az ott lévő asztal és padok körüli részt. Olyan vélemény is elhangzott: hiába védenék kerítéssel a kertet, az ott termelt növényeket ellopnák vagy tönkretennék. Az egyik lakó szerint ez a terület nem is alkalmas teljes egészében ilyen kertészeti tevékenységre.

Fotó: Papp László Tamás

Rózsavölgyi László azzal zárta a fórumot, hogy a környező házak ott lévő közös képviselője segítségével meg fogják szavaztatni a lakókat: akarják-e a kertet. Ha a többségük nem, akkor az ebben a formában nem fog megvalósulni. Felmerült a kérdés: az összes lakástulajdonos több mint 50 százaléka kell ehhez vagy a jelenlévők többsége? Rózsavölgyi László szerint az utóbbi, tehát a társasházi közgyűlésen megjelentek többsége.

A tájékoztatón megjelenteknél azonnal szavazásra tették fel a kérdést. Összesen csak két ember támogatta a kertet, a döntő többség ellene voksolt. Rózsavölgyi László szerint, ha ez a hivatalos szavazáson is így alakul, akkor „nem lesz kapavágás” a területen.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.