Mi értelme a győri közgyűlésben az ellenzéki obstrukció-kísérleteknek?

Pintér Bence 2023-03-30 08:00:00
Mi ez a dolog a színes címerrel, meg a szavazógépből kijelentkezéssel?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Őrületesen szórakoztató ülést tartott a hónapban a győri önkormányzat Városstratégiai Bizottsága: ugyan csak két napirendi pont volt, a bizottság mégis közel egy és negyed óráig ülésezett, ami a győri bizottságok esetében izmos időtartam. Ennek fő oka az volt, hogy egy lassan fél évtizede húzódó pinnyédi fejlesztés kapcsán maga a fejlesztő is eljött az ülésre, és ott felszólalási lehetőséget kapott.

A lényeg valami olyasmi, hogy a fejlesztő egy csomó dolgot akarna építeni egy pinnyédi telken, a város pedig számára egészen váratlanul – mivel az elmondottak alapján évekkel ezelőtt nem ez lett megbeszélve – ezt csak úgy akarja engedni, ha a vállalkozó teljes útfelújítást is vállal a Szent Vendel út egy adott szakaszára. Szerinte ha ez az elvárás, akkor neki nem éri meg megcsinálni a projektet, a város szerint viszont az utat meg kell csinálni, mert ekkora forgalmat nem lehet ráengedni.

Érdemes elolvasni az egészet egyébként, főleg azt a részt, hogy hogyan változott az elmúlt öt évben a helyi képviselő, a közben alpolgármesterré avanzsált Szeles Szabolcs (Fidesz) hozzáállása az ügyhöz a fejlesztő válaszai szerint. Végül született valamiféle kompromisszum, az elfogadott szöveg nem azt mondja ki, hogy ráterheli az egész útfelújítást cakompakk a fejlesztőre, a részleteket később majd úgyis meg kell tárgyalniuk.

De most nem erről akarok beszélni, hanem egy másik dologról, ami ezen az ülésen merült fel: Pollreisz Balázs (MSZP) ugyanis megfordította a bürokratikus fegyvert, és ha csak egy picit is, de megakasztotta a gépezetet. Csak úgy, mint pár héttel ezelőtt, amikor kijelentkezett a szavazógépből, ezzel pedig határozatképtelenné tette egy másik bizottság ülését. Ez annyira kikészítette a regnáló hatalmat, hogy rögtön rátették egy lejárató jellegű interjút készítve a GyőrPlusz Magazin címlapjára is.

A Várostratégiai Bizottság márciusi ülésén pedig azzal volt – a miniszterelnökkel szólva – a „bot a küllők között” a szocialista képviselő, hogy követelte, hogy a határozati javaslaton színes legyen a címer. Marhaságnak tűnik ez, ugye – Borsi Róbert fideszes képviselő is annak próbálta az ülésen beállítani –, ha nem tudjuk, hogy nemrégen Pollreisz egy határozati javaslatát részben azért utasította vissza a hivatal, mert nem színes volt a címer a beadványon, márpedig az a szabály, hogy annak kell lennie.

Innentől kezdve nem csak jó geg, de kötelező is minden ellenzéki képviselőtől, hogy ellenőrizzék azt, hogy a rendszerbe feltöltött, elvileg eredeti példány (ami aztán itt is előkerült), rendelkezik-e azzal a színes címerrel, amit rajtuk számon kérnek.

A bürokrácia ugyanis fegyver: ellened az utolsó betűig használni fogja a hatalom, magával szemben viszont hajlandó bármilyen szabályt meghajlítani, ha az még megmagyarázható. Viszont mint látjuk, ugyanígy vissza is lehet vágni vele.

Volt a keddi győri közgyűlésen is egy elsőre unalmasnak látszó, azonban valójában nagyon érdekes téma. Rögtön az első napirendi pontnál merült fel, Balla Jenő, az Összefogás Győrért önkormányzati képviselője vetette fel: hogy fogadhatta el az önkormányzat Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottsága (KKB) az előterjesztést úgy, hogy az azt beterjesztó Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság (GATUBI) még meg sem szavazta azt?

Álljunk meg egy pillanatra, és vegyük át, hogy miről beszélünk egyáltalán. A győri közgyűlés elé általában úgy kerül egy javaslat, hogy az előtte megjárt legalább egy bizottságot, de az is lehet, hogy többet is, ha az adott téma több bizottság hatáskörét érinti. A bizottságok egy héttel a havi közgyűlés előtt üléseznek, tagjai részben a közgyűlésben ülő választott képviselők, részben pedig civilek, akik jó esetben értenek az adott témához.

Egy bizottság az elképzelés szerint kicsit megrágja, megvitatja a javaslatot – ami érkezhet mondjuk a polgármester, a jegyző, egy képviselő, vagy akár az egyik bizottság felől, szavaz a kérdésről, és ha a bizottság megszavazza a javaslatot, megy a téma a közgyűlés elé.

Az adott ügyben a javaslat egyik beterjesztője a GATUBI volt, ami hagyományosan szerdán ülésezik. A javaslatról azonban már egy nappal korábban, kedden szavazott a KKB úgy tehát, hogy az azt beterjesztő GATUBI még meg sem vitatta az ügyet. Ha nem világos, hogy ez miért furcsa, akkor megvilágítom egy példával:

mi történik akkor, ha a KKB kedden elfogadja a javaslatot, a GATUBI viszont szerdán nem szavazza meg a saját javaslatát?

Józan paraszti ésszel ennek így nincs értelme, bár jogilag a jegyző szerint rendben van: Nagyné Dr. László Edit jegyző a közgyűlésen Balla Jenő protestálása után azzal felelt, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat nem írja elő, hogy a GATUBI-nak előbb kellett volna szavaznia a kérdésről. Mivel a jegyző ugyebár nem hazudik, ez bizonyára így van, mégis van egy rendkívül furcsa szájíze a dolognak.

Ez a rendszer ugyanis valójában csak azért működőképes, mert a Fidesznek jelenleg kétharmados többsége van a győri közgyűlésben, és ennek megfelelően a bizottságokban is. Nem tartanak tőle, hogy egy javaslatukért valóban meg kell küzdeniük.

Nem példa nélküli, de nagyon ritka, hogy egy fideszes javaslat ne menjen át ezeken a bizottságokon, ahol az ellenzéki képviselőkön és az ellenzék által jelölt pár kompetensebb nem képviselő tagon kívül többnyire gombnyomogató bólogatójánosok ülnek – tisztelet a kivételnek. Nem kell tehát attól félni, hogy ha két bizottság már előre megszavazta a GATUBI javaslatát, akkor majd a GATUBI nem fogja, és lehet kezdeni elölről az egészet.

Nagyon belekényelmesedett ebbe az évek óta tartó helyzetbe a helyi Fidesz – és éppen ezért fontos, hogy az ellenzéki képviselők éljenek minden eszközzel annak érdekében, hogy ezt a kényelmet megzavarják. Ha rajtuk számonkérik a színes címert, kérjék számon ők is. Ha a fideszes frakciófegyelem, illetve a fideszes civilek fegyelme annyira alacsony, hogy alig mennek el az ülésekre, és két ellenzéki képviselő kijelentkezésével határozatképtelenné tudnak tenni egy ülést, akkor csinálják meg azt:

minden ilyen lépés jelzés arról az aktuális hatalom felé, hogy elvileg azért még valamiféle demokráciában, és nem az eggyel ezelőtti éra pártállamában élünk. Bármennyire úgy tűnik pedig néha.

A cikk nyitóképe egy GATUBI-ülésen készült.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.