A korábbi városvezetés teljesen beépítette volt a szombathelyi Szabadidőközpontot 

Farkas Bazsi 2023-03-23 18:18:59
2016-ban a fideszes többségű közgyűlés növelte meg a beépíthetőséget és az építhető épületek magasságát.

Nem lennénk a szombathelyi Fidesz helyében, hiszen úgy néz ki, hogy az elmúlt másfél évben semmivel nem tudták támadni a városvezetést, mint azzal, hogy egy építési vállalkozó fákat vágott ki a magántulajdonában lévő építési telken. 

A legutóbbi városi közgyűlésen ismét előjött a téma. Akkor jelentette be Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, hogy a márciusi közgyűlésen külön napirendi pontban fognak tárgyalni a Szabadidőközpontról. 

Arról már mi is írtunk korábban, hogy a területet 2013-ban, vagyis a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt ülésező közgyűlés minősítette át beépíthetővé. 

2014-ben meg is próbálták eladni a terület. Még a Vas Népében is meghirdették, de aztán egyetlen árajánlat sem érkezett rá.

A 2016 szeptember 15-én megtartott közgyűlés a 22/2016. (IX. 23.) önkormányzati rendeletével fogadta el a HÉSZ módosítását, ami szerint fenti ingatlanokra a Kisvárosias lakóterület (Lk), szabadonálló beépítési mód, 40%-os legnagyobb beépíthetőség, maximum 7,5 m-es építménymagasság, 900 m2 legkisebb telekméret előírásait kell alkalmazni.

Ez egyébként teljesen környezetbe illő szabályozás, ugyanis ugyanez az előírás vonatkozik a Szent II. János Pál pápa körút 31. számtól 51. számig terjedő ingatlanjaira és a Síp utca déli szakaszán lévő ingatlanokra egyaránt.

2018-ban a SZOVÁ-nak volt is terve arra, hogy beépítsék a terület. A cég üzleti terve szerint minimum 140 lakást építettek volna ide, de szóba került az is, hogy 200 lakás épül végül ezen a két telken. A terveket azonban konkrét építkezések végül nem követték. Mindezt ugyanis azzal a lovascentrummal együtt akarták megépíteni, amire a Modern Városok Programban kapott volna pénzt a város.

A lovascentrum terveiről 2018 január 22-én tartott sajtótájékoztatót a város akkori polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), az akkori alpolgármester Illés Károly (Fidesz-KDNP) és a térség parlamenti képviselője Hende Csaba (Fidesz-KDNP).

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Most a szombathely.hu-ra felkerült előterjesztési anyaga szerint a lovascentrum terveire összesen 179 millió 210 ezer 879 forintot költöttek el, erre központi költségvetésből kapott pénzt a Puskás Tivadar vezette város.

A beruházás megvalósítására Kormányzati támogatás vagy európai uniós pályázati forrás segítségével kerülhet sor - áll az anyagban.

De további létesítmények is kerültek volna a területre. A lovasközponthoz kapcsolódott volna egy lovas panzió. A létesítmény koncepcióterve el is készült.  Ez 30 vendégszobával, étteremmel, wellness részleggel és közösségi térrel számolt, a beruházás becsült költsége 550 millió forint volt. Kiviteli tervek azonban már nem készültek.

A fideszes városvezetés elképzelései szerint tehát építettek volna 200 lakást, lovascentrum, panziót, éttermet és wellness központot. Vagyis nagyjából az egész még szabadonálló területet beépítették volna. 

Ám valószínű, hogy lombkorona lakások és - a világon elsőként - lombkorona-istállók épültek volna meg, hiszem a fideszes képviselők az elmúlt időszakban csak azt szajkózták, hogy a fakiváság bestiális tett, még ha építési telekről is van szó. Máshogy pedig három ilyen terv kivitelezhetetlen lenne. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.