A korábbi városvezetés teljesen beépítette volt a szombathelyi Szabadidőközpontot 

Farkas Bazsi 2023-03-23 18:18:59
2016-ban a fideszes többségű közgyűlés növelte meg a beépíthetőséget és az építhető épületek magasságát.

Nem lennénk a szombathelyi Fidesz helyében, hiszen úgy néz ki, hogy az elmúlt másfél évben semmivel nem tudták támadni a városvezetést, mint azzal, hogy egy építési vállalkozó fákat vágott ki a magántulajdonában lévő építési telken. 

A legutóbbi városi közgyűlésen ismét előjött a téma. Akkor jelentette be Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, hogy a márciusi közgyűlésen külön napirendi pontban fognak tárgyalni a Szabadidőközpontról. 

Arról már mi is írtunk korábban, hogy a területet 2013-ban, vagyis a Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt ülésező közgyűlés minősítette át beépíthetővé. 

2014-ben meg is próbálták eladni a terület. Még a Vas Népében is meghirdették, de aztán egyetlen árajánlat sem érkezett rá.

A 2016 szeptember 15-én megtartott közgyűlés a 22/2016. (IX. 23.) önkormányzati rendeletével fogadta el a HÉSZ módosítását, ami szerint fenti ingatlanokra a Kisvárosias lakóterület (Lk), szabadonálló beépítési mód, 40%-os legnagyobb beépíthetőség, maximum 7,5 m-es építménymagasság, 900 m2 legkisebb telekméret előírásait kell alkalmazni.

Ez egyébként teljesen környezetbe illő szabályozás, ugyanis ugyanez az előírás vonatkozik a Szent II. János Pál pápa körút 31. számtól 51. számig terjedő ingatlanjaira és a Síp utca déli szakaszán lévő ingatlanokra egyaránt.

2018-ban a SZOVÁ-nak volt is terve arra, hogy beépítsék a terület. A cég üzleti terve szerint minimum 140 lakást építettek volna ide, de szóba került az is, hogy 200 lakás épül végül ezen a két telken. A terveket azonban konkrét építkezések végül nem követték. Mindezt ugyanis azzal a lovascentrummal együtt akarták megépíteni, amire a Modern Városok Programban kapott volna pénzt a város.

A lovascentrum terveiről 2018 január 22-én tartott sajtótájékoztatót a város akkori polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), az akkori alpolgármester Illés Károly (Fidesz-KDNP) és a térség parlamenti képviselője Hende Csaba (Fidesz-KDNP).

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Most a szombathely.hu-ra felkerült előterjesztési anyaga szerint a lovascentrum terveire összesen 179 millió 210 ezer 879 forintot költöttek el, erre központi költségvetésből kapott pénzt a Puskás Tivadar vezette város.

A beruházás megvalósítására Kormányzati támogatás vagy európai uniós pályázati forrás segítségével kerülhet sor - áll az anyagban.

De további létesítmények is kerültek volna a területre. A lovasközponthoz kapcsolódott volna egy lovas panzió. A létesítmény koncepcióterve el is készült.  Ez 30 vendégszobával, étteremmel, wellness részleggel és közösségi térrel számolt, a beruházás becsült költsége 550 millió forint volt. Kiviteli tervek azonban már nem készültek.

A fideszes városvezetés elképzelései szerint tehát építettek volna 200 lakást, lovascentrum, panziót, éttermet és wellness központot. Vagyis nagyjából az egész még szabadonálló területet beépítették volna. 

Ám valószínű, hogy lombkorona lakások és - a világon elsőként - lombkorona-istállók épültek volna meg, hiszem a fideszes képviselők az elmúlt időszakban csak azt szajkózták, hogy a fakiváság bestiális tett, még ha építési telekről is van szó. Máshogy pedig három ilyen terv kivitelezhetetlen lenne. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.