Megkerülhetetlenné váltak a külföldi vendégmunkások Szombathelyen?

Farkas Bazsi 2023-03-14 08:07:18
Takács Balázs a TDK Szombathely ügyvezetője adott nagyinterjút az Ugytudjuk.hu-nak, amiből az is kiderül, hogy miért éri meg a Távol-Keletről munkaerőt foglalkoztatni Magyarországon.

Kezdjük máris egy friss sajtóközleménnyel. Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál – írja a hozzánk eljuttatott anyag, ami úgy folytatódik, hogy egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemelésekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. 

Ez egy nagyjából pontos becslés, de nyilván van szórás a régiók szerint. Illetve nem mindegy, hogy bérről vagy jövedelemről beszélünk. A legtöbb vállalat ma már széleskörű csomaggal egészíti ki a béreket, így például nálunk is van egyebek mellett 13. havi fizetés, nagyösszegű SZÉP kártya juttatás, biztosítási és egészségügyi csomagok, bónuszok. 

Szóval, aki biztos fizetést akar, stabil háttérrel, az autóipari beszállítóhoz megy el dolgozni.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az a TDK Szombathelyhez jön dolgozni. Régi, megbízható munkáltatók vagyunk, ezt a 30 éves történetünk egészen biztosan megalapozta már, és a vállalat hosszú távra tervez Szombathelyen. Fontos látni ugyanakkor, hogy merre tart a világ. Egyelőre nem tudjuk, hová futnak ki azok a tendenciák, amik elindultak. Felfelé mennek, vagy stabilan haladnak tovább, esetleg csökkennek. Ebben a bizonytalan helyzetben nagyon fontos egy olyan stabil pont, mint amilyen a TDK Szombathelyen. 

Egészen pontosan mit ért tendenciák alatt?

A termelési volumenekre és a fogyasztói szokásokra gondolok. Beszélgetünk inflációról, áremelkedésről, jövedelem emelkedésről, de nehéz előre megjósolni, hogy a fizetésnek mekkora marad a reálértéke. Nem egyszerű most ez a képlet.

Jelenleg 2460-70 körül van most az Opten adatai szerint a munkavállalói létszám. Az biztos, hogy a nyárhoz képest 50-60 fővel emelkedett a munkatársak száma. 

Az egészen friss adat szerint 2630 fő dolgozik nálunk, ennek nagy része saját állományú munkatárs, de természetesen továbbra is dolgozunk kölcsönmunkaerővel. Ez nálunk természetesen semmifajta megkülönböztetéssel nem jár, a kölcsönzött munkatársak ugyanazzal a bércsomaggal számolhatnak, mint a saját állományban lévő dolgozók. Ez a belépőszint. 

Miért szükségesek a külföldi munkavállalók? Ennyire nincs helyben munkaerő, hogy akár a Távol-Keletről is jöhet valaki Szombathelyre dolgozni?

Jelenleg a dolgozóink 5 százaléka külföldi állampolgár, és nincs egészen 13 százalék azon kollégák száma, akik határontúli magyarok. 

A törvényi lehetőség külföldi munkavállalók alkalmazására 30 százalék.

Igen. Én úgy gondolom, előbb-utóbb a piac fogja meghatározni, hogy merre változik a törvény. A munkatársaink egy nem túl jelentős százaléka már nagyon régóta külföldről érkezik. A tendencia az, hogy a munkavállalók 50 százaléka szombathelyi vagy a város vonzáskörzetéből jár be hozzánk dolgozni. A következő nagy csoport az, amelynek tagjai a város 30-60 kilométeres körzetéből ingáznak be naponta. Közel 400-450 munkavállaló távolról érkezett hozzánk dolgozni. Ez jelenti Kelet-Magyarországot, és jelent határon túli magyarokat is.

Jelenleg a legnagyobb gond, amivel küzdünk, az a fluktuáció. Előfordul, hogy bejön egy új munkatárs, megmutatjuk neki, mi a munka, betanítjuk, ő végül mégis más irányba indul el. Lehet keresni az okokat a munkabeosztásban, az elvégzendő feladatban, a bércsomagban, nekünk munkaadóknak mégis az lenne a lényeges, hogy egy stabil dolgozói létszámmal rendelkezzünk. Így tudunk stabilan magas minőségben, magas produktivitást elérni.

Akkor lennénk a legboldogabbak, ha a szükséges munkatársi létszámot Szombathelyről vagy a város szűk vonzáskörzetéből ki tudnánk elégíteni, de most nem ez a helyzet. Ezért kellett olyan eszközökhöz nyúlni, hogy távolról, aztán pedig még távolabbról toborozzunk kollégákat.

Még úgy is megéri a távoli országokból idehozott munkaerőt foglalkoztatni, hogy adott esetben szállást is a munkaadónak kell biztosítania?

Egyértelmű a matek, hiszen ha főre leosztjuk a dolgot, akkor nem. Ha viszont azt nézzük, hogy szükségünk van mintegy 2000 munkatársra a gépek mellett, akkor egy bértömeget nézünk. Ebben vannak különböző költségek, amikkel számolnunk kell. Ilyen például a szállásoltatás költsége is. Ez sokszor vitára ad okot a dolgozóink között is. 

Az ehhez hasonló költségek eloszlanak az egész bértömegre. Azzal, hogy ezen az áron 5-15 százalékkal nagyobb létszámot tudunk foglalkoztatni – és ezáltal nő a gyár termelése, összességében nem okoz akkora mértékű bértömeg emelkedést. 

Tehát a nagyobb munkaerő nagyobb termelést hoz, ami magasabb bevételt eredményez, így a következő bértárgyalásokon a dolgozók eredményesebben tudnak lobbizni fizetésemelésért, hiszen több van a kasszában is.

Ez így van. De nyilvánvaló, hogy egy másfajta szemszögből ez másképp nézhet ki. Hiszen adott pillanatban a dolgozó, ha csak a saját szempontját veszi figyelembe, akár úgy is láthatja, hogy aránytalanság van. Amikor ez szóba kerül, mindig elmondom, hogy ennek munkavállalói oldalról is ára van, hiszen a távolról érkező kollégák négyen osztoznak egy lakáson, és legtöbbjük talán csak évente láthatja a családját.

December elején számoltunk be róla, hogy megtörtént a bérmegállapodás, sőt egyfajta gondoskodási program is működik erős szociális hálóként a vállalatnál, erről majd később beszéljünk még. Könnyen ment a megállapodás?

Mindkét fél próbált kompromisszumot kötni. Nem volt könnyű dolgunk az idei évben, mivel az elmúlt 12 hónapban a válságok újabb és újabb formáival kellett megismerkednünk. Itt zajlik a szomszédos országban a háború, velünk van emiatt a szankciók révén generálódó infláció, és mindezekre természetesen reagálni kell.

A teljes képhez azonban fontos megnézni, hogyan követték az elmúlt években az inflációt a bérek. Nálunk, a TDK-nál a munkatársaink jóval az inflációs növekedés fölött kaptak béremelést. Ha három évre visszamenőleg nézzük a csomagot, akkor is bőven az inflációs emelkedés fölött vagyunk. 

A helyzet nehézségét az okozta, hogy augusztus-szeptemberben felrobbant az infláció, felrobbantak az árak. Az egyén pedig azt kezdi el vizsgálni, hogy az adott pillanatban érzékelt életszínvonala milyen lesz akár egy hónap múlva. Ez így nagyon nehéz. Most a bérmegállapodáskor is figyelembe vettük az infláció mértékét, vizsgáltuk, hogy milyen mennyiségű és minőségű termelés folyt a gyárban, és persze azt is, hogy a kollégáink munkájának eredményeképpen milyen beruházásokat lehet Szombathelyre hozni. 

Biztos, hogy nem tudtunk mindenkinek maximálisan megfelelni a jövedelemcsomag emelkedéssel. De az alapbéremelésben és egyéb juttatásokban is sokat változtattunk január 1-től. A cél az volt, hogy olyan bérelemeket emeljünk, amelyeken a növekedés hosszú távon is megmarad. 

Van a vállalatnak egy gondoskodási programja, egyfajta TDK-n belüli szociális háló, beszéljünk egy kicsit erről is.

A dolgozóink időnként nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. A legfontosabb az egészség! Az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel közösen azt találtuk ki, hogy egyfajta ernyőt húzunk a dolgozók fölé, ami védelmet nyújt. Sajnos az élet be is bizonyította, hogy szükség van erre. 

Fotó: TDK,

Kialakítottunk egy olyan rendszert, hogy ha történik egy tragédia egy kollégánkkal, akkor a családja az ő kétéves bruttó keresetét azonnali segítségként megkapja mindenfajta levonás nélkül. Ezzel mentünk bele a Covid időszakba, amelyben sajnos mi is veszítettünk el kollégákat.

Vannak olyan munkatársaink is, akik súlyos betegséggel küzdenek. Ők bár a betegségükből kifolyólag nem tudnak dolgozni, de így is fél évig megkapják a fizetésüket, hogy ez idő alatt csak a gyógyulásra koncentrálhassanak. 

Január elsejétől ezt a két lábat kiegészítettük orvosi ellátással is. Minden dolgozónk és 18 évnél fiatalabb gyermeke jogosult diagnosztikai orvosi ellátásra. A törekvésünk az volt, hogy egy magasabb színvonalú magánegészségügyi rendszerben biztosítsunk szolgáltatásokat a munkatársaknak és gyermekeiknek. 

Lehet már látni, hogy 2022-ben milyen évet zár a cég? Az Opten adatai szerint 2021-ben 2 milliárd forint volt a veszteség.

Ehhez hadd tegyem hozzá, hogy egy nemzetközi konszernnél nem biztos, hogy érdemes az eredményekből egy adatot kiemelni és külön vizsgálni. Az egységes cél, és annak komplex mérőszámai sokkal fontosabbak. Volt egy veszteséges évünk. Egy alacsony hozzáadott értékű terméket kifuttattunk és az ahhoz szükséges gyártási technológiát leírtuk. Ennek az egyszeri negatív hatása 2022-ben csúcsosodott ki. De természetesen több lábon állunk. 

Mi nem csak az autóiparnak termelünk. Erre a felhasználási területre nagyjából az általunk előállított termékek 50 százaléka megy. A maradék 50 százalék ipari felhasználásokba, megújuló energetikai rendszerekbe épül be. Ez a több lábon állás nagyon sokszor segített át bennünket nehéz helyzeteken. 

Visszatérve a kérdéshez: folyamatosan növekvő pályán vagyunk. Ehhez elég megnézni az árbevételünket, az alkalmazotti létszámunkat, a dolgozók után befizetett járulékokat és a befizetett iparűzési adót, mindebből pedig jól látszik, hogy ezek a számok évről évre növekednek. 

Nem vízionálom azt, hogy a szombathelyi TDK lejtmenetben volna és egyenesen robog afelé, hogy hamarosan lakat kerül a kapura. Az összkép miatt érdekelt.

Szombathely és Magyarország szempontjából azt gondolom, sokkal fontosabb, hogy milyen árbevételt hozunk létre itt, milyen alkalmazotti létszámmal rendelkezünk, és a munkatársaink átlagjövedelme hogyan változik.

Minden kiemelt paramétert tekintve növekedő tendencián vagyunk. Tavaly bejelentettük a szombathelyi TDK eddigi történetének legnagyobb beruházását, egy mintegy 26 milliárd forintos fejlesztést. Ennek most a tervezési fázisában vagyunk. Ezzel a beruházással tovább fogjuk növelni az árbevételünket és a dolgozói létszámunkat is.

Mennyire függ a gyár a fosszilis energiától?

Nem csak a munkavállalók szenvednek a rezsidrágulástól, de mi is. Szerencsénkre a gyártástechnológiához csak elektromos áramra van szükségünk, a földgázt csak fűtésre használjuk. Eddig szerencsénk volt, mert külföldi összehasonlításban Magyarországon nagyon olcsó volt a rezsi. Éppen ezért nem is nagyon foglalkoztunk azzal, hogy mennyi energiát használunk fel. 

Most át kellett gondolnunk, hogy mit kezdünk a megemelkedett árakkal, elsősorban az árammal. 2022 december 31-ig volt szerződésünk, így a tavalyi komoly drágulásból mi kimaradtunk. Több volument lekötve lehoztuk az áram árát, így most már látjuk azt, hogy olyan szinten leszünk, ami nem lépi túl a tavalyi költségeinket. Mindez nagyban köszönhető a jó kereskedelmi vénával megáldott kollégáinknak.

Na meg persze azt sem szeretném elhallgatni, hogy mindemellett odafigyeltünk a fogyasztásra, és spóroltunk. Csak a vállalat és a munkatársak odafigyelésének köszönhetően 25-30 százalékkal tudtuk csökkenteni a fogyasztásunkat.

Ezzel párhuzamosan azt is megvizsgáltuk, hogyan tudjuk mi magunk előállítani a szükséges energiát. Ennek a gondolatnak mentén az első nagy napelemparkunk megépítése már be is fejeződött. A szükséges energia 10 százalékát már mi magunk vagyunk képesek megtermelni az új naperőművünkkel.  

Szándékunk van arra, hogy teljesen kivezessük a földgáz felhasználását, ezzel együtt a fűtés és a hűtés terén is lecseréljük a korábbi fosszilisenergiával működő rendszert egy új hőszivattyús rendszerre. A nyár közepéig így 80 százalékkal tudjuk majd csökkenteni a földgáz felhasználásunkat. Két éven belül földgázmentessé szeretnénk tenni a teljes egységet.

Fotó: TDK,

2023-ban a fejlesztéseknek köszönhetően éves szinten 660 tonnával csökken a CO2 kibocsátás, a teljes hőszivattyús rendszerrel pedig további 30 tonnával lesz kevesebb. Általánosságban is igaz, hogy az egyik legnagyobb szennyezést a fűtésrendszerek okozzák, meggyőződésem, hogy ennek csökkentésében is óriási szerepe van a cégünknek, ami minden Vas megyei ember életminőségére hatással lesz.

Említette, hogy 25-30 százalékkal sikerült csökkenteni a fogyasztást. Ez konkrétan minek volt köszönhető?

Elsősorban az odafigyelésnek, ami pedig nagymértékben köszönhető a munkavállalóinknak. Egyszerű dolgokra kell gondolni, amelyek mégis nagyon sokat jelentenek. Amikor a gép nem működik, leállítjuk. Csak ott világítunk, ahol arra szükség van. Illetve ami nálunk nagy fogyasztó volt gázfelhasználásban, az a központi raktárépület. Itt külön meg szeretném köszönni a kollégáknak azt a kitartást, amit a tél folyamán tanúsítottak. Közös döntésünk alapján ezen az üzemi területen visszavettük a hőmérsékletet, és ezzel együtt az itt dolgozó munkatársak számára természetesen védőruhát, melegedőt, forró védőitalt biztosítottunk.  

Kaptak a TDK dolgozók rezsihozzájárulást?

Nem. Mégpedig azért, mert mi a szakszervezettel egyetértésben azon az állásponton voltunk, hogy nem egy olyan kiegészítéssel toldjuk meg a fizetést, ami az aktuális helyzet alakulásával akár visszavonható, vagy eltörölhető, hanem olyan elemet emelünk meg, amely a dolgozói bérekben tartós és biztos kiegészítést garantál a rezsi és az egyéb áremelkedések kezelésére. Szeptember elsején és január elsején is emeltünk a béreken, és azt gondolom, hogy ez jobb megoldás volt, mint a rezsitámogatás kiosztása, majd a helyzet konszolidálódása után annak esetleges visszavétele.

Hol áll a 26 milliárdos beruházás, ha jól tudom, lassan célegyenesbe ér a kivitelezés.

A kivitelezés elindítása. Az a termékcsoport, amelynek bevezetésére készülünk most a gyártásban, eddig nem rendelkezett európai gyártóbázissal. Ezt a terméket elsősorban autóipari felhasználásokra fejlesztették ki. Nagymértékű növekedést várunk az elektromobilitás beindulásától és felpörgésétől. Az új gyártóegységben készülő termékeinkkel elektromos járművek akkumulátorának hűtőfolyadék hőmérsékletét lehet majd mérni. De alkalmazhatóak belsőégésű motorokban, légkondicionálókban, mosógépben, szárítógépben is. 

A Covid alatt világossá vált, milyen veszélyes is az, ha egy adott termék gyártása csak egyetlenegy kontinensen összpontosul. A TDK konszern ezt felismerve döntött úgy, hogy földrajzilag is kibővíti a termék gyártását. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a TDK csoporton belül az ehhez hasonló stratégiai jellegű döntéseket óriási verseny előzi meg a vállalatcsoporton belül, hiszen egy világméretű konszernről van szó. A szombathelyi TDK munkatársainak óriási szerepük volt abban, hogy mi nyertük meg ezt a versenyt. Ebben a döntési folyamatban a munkatársaink szaktudása, elkötelezettsége és lojalitása nagyon sokat nyomott a latba. És persze ebben a versenyben segített minket a magyar kormány is egy 6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással. 

Az építési engedélyezési eljárás már elindult, a kiviteli tervek készülnek, hamarosan elkezdődik az új gyártócsarnok infrastruktúrájának kialakítása, ami közel 12 hónapot vesz igénybe. Már elindítottuk a gyártógépek megrendeléseit, amelyek elsősorban ázsiai területekről érkeznek majd. 

2025-re tervezzük az új gyáregység beindítását Szombathelyen. 

A múltkori beszélgetésünk során, és most is megfigyeltem, mennyire kihangsúlyozza a csapat, a kollégák szerepét az egyes projektekben. Nekem olyan érzésem van, hogy teljesen egyenrangú félnek vannak kezelve a dolgozók, nem csupán egy melósnak.

Szerintem ezt máshogy nem is lehet csinálni! Lehet, hogy sokan a cikk olvasása közben azt fogják mondani, hogy ez nincs így. De őszintén bízom benne, hogy a munkatársak többsége érzi, hogy mind emberileg, mind a munkáját, tudását, tapasztalatát, személyiségét tekintve nélkülözhetetlen embernek számít a TDK csapatban.

Meghallgatjuk a kollégák véleményét, adunk az értékítéletükre. Nem biztos, hogy mindent meg tudunk oldani, vagy éppen meg tudunk valósítani azonnal, de azt teljes hittel ki tudom jelenteni, törekszünk arra, hogy minden egyes ember kérésének eleget tegyünk. A szándék megvan, hogy jobbak legyünk holnap, mint tegnap voltunk. 

A mérnök bármilyen terméket is fejleszt, annak a sorsa a gyártósoron dől el. Ha a gyártásban is jó minőségű termék jön végül létre, az a siker a cégnek. A lánc olyan erős, amilyen erős a leggyengébb láncszeme. Ez csak együtt megy.

Vannak régóta a cégnél dolgozó kollégák?

Büszkén mondhatom, hogy sok olyan kolléga van, aki tőlünk megy nyugdíjba. Ez persze adott esetben mindig szomorú is nekünk, hiszen a cégnél régóta dolgozó, lojális kolléga, nagy tapasztalattal hagy itt minket. De mindent megteszünk azért, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol ezt a tudást mindenki tovább is tudja adni, hagyományozódjon tovább a sokéves tapasztalat. A másik oldalon persze elismerés is, hiszen olyan juttatásokat, olyan munkahelyi légkört, olyan hangulatot és olyan csapatot tudtunk biztosítani, ami sok évtizedes együttműködést eredményezett. Őszintén hiszek abban, hogy a TDK-val egy életen át lehet tervezni.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.