Egészséges nemzeti öntudat kell és akkor nyitva maradhat az óvoda Iváncon

Farkas Bazsi 2023-03-11 09:05:00
Most egyelőre úgy néz ki, hogy be kell zárni a intézményt. Hogy az ivánci gyerekeket melyik óvoda fogja fogadni, azt egyelőre még nem tudják.

Péntek estére hirdettek meg lakosság fórumot Iváncon, ahol a helyi óvoda további sorsa volt a téma. 

Ahogy korábban írtunk róla, a 2023-as költségvetésben 5 millió forintra kúszott az intézmény fenntartása, ezt a 3 fős dolgozói létszám fizetése és a rezsi árának emelkedés okozta.

Fotó: Farkas Bazsi

A legnagyobb baj azonban az, hogy kevés gyerek jár az óvodába. A 25 főt befogadni képes óvodába jelenleg 8 gyerek jár, a szeptemberben induló új tanévben pedig 7-re csökken a gyerekszám. A normatív támogatás pedig ez esetben olyan kevés lesz, hogy az egyébként is szűkös keretből gazdálkodó önkormányzat nem tudja kifizetni a költségeket. 

Ha pedig továbbra is ebben a modellben, ekkora gyerek számmal működtetnék az óvodát, akkor 2024-ben már 10 milliós hiánnyal számolhatna az ivánci önkormányzat. 

Egyelőre elvi döntés született abba az irányba, hogy az intézményt bezárjuk. Az önkormányzat működőképességét ugyanis nem akarjuk veszélyeztetni. Május 31-ig kell kimondanunk a végső szót, addig azt tudom mondani, hogy lobbizanak a szülők azért, hogy minnél több gyereket irassanak be az óvodába - mondta Gyarmati Tibor (független) polgármester.

Fotó: Farkas Bazsi

Az ovi ugyanis 13 gyerekkel már gazdaságosan tudna üzemelni. 2023 szeptemberére 7, 2024-ben és 2025-ben pedig 11 gyerekkel számolnak.

De ha bezárják az intézményt mi lesz a gyerekek sorsa, azt egyelőre még a polgármester sem tudta megmondani az összegyűlteknek. Az szinte biztos, hogy valamelyik másik település óvodájába fogják buszoztatni a gyerekeket a falubusszal.

A polgármester ugyanis azt mondta, hogy a busz költségeire kapott keretösszegbe bőven belefér az utaztatás. 

De, hogy a befogadó intézmény hol lesz, az egyelőre még lóg a levegőbe. Elsőként Pankasz került szóba, ám a szülők ezt a megoldást nem támogatták. A csákánydoroszlói intézmény ideális lenne, ám ott teltház van. Egyelőre nem sikerült velük megállapodni. Újabb megoldásként Körmend került szóba. Ám, ahogy azt a polgármester is elmondta, végső megoldás még nem született.

Fotó: Farkas Bazsi

A szülők felvetették, hogy az önkormányzat kezdjen tárgyalásba a Máltai Szeretetszolgálattal, a polgármester fel is vette velük a kapcsolatot, ám ahogy azt a falu első embere elmondta, még vizsgálják annak a lehetőségét, hogy át tudják e venni az intézményt.

A megjelent szülők két dolgot nehezményeztek. Elsőként azt nem értették, hogy miként lehet pénzkérdés az óvoda üzemeltetése. Másodsorban pedig azt, hogy nem a döntést megelőzően hívták össze a lakosságot, hanem már utána.

Aggályként az is felmerült, hogy az óvoda megszűnésével a családosok előbb utóbb el fognak költözni, ez pedig a település leépüléséhez vezet.

A faluban lassan semmi nincsen. Ha az óvoda is bezár marad nekünk egy lepusztult játszótér és ennyi - fakadt ki az egyik szülő.

Gyarmati polgármester azt mondta a játszótér felújítására 26 millió forintot pályáztak be a TOP + programba. Ez az a program, ami az uniós támogatásokat osztja szét az országban, ám amíg a kormány nem teljesíti az EU feltételeit, addig nem fog támogatást kapni.

A teremben szintén helyet foglaló V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy vannak olyan települések a körzetében, négy is, ahol óvoda létesítésért vagy annak bővítéséért kell lobbiznia, annyi a gyerek. 

Kell húzni egy határt, mert azt mindenki beláthatja, hogy 3-4-5 gyerekért nem lehet fenntartani egy óvodát. Ez nem ésszerű. A kormány a költségvetésben 4000 milliárd forintot különített el azért, hogy legyen világítás, azért, hogy Önök ne fagyjanak meg az otthonaikban, hogy ki tudják fizetni a gázszámlát. A települések egyszer már kaptak rezsi kompenzációt, ebben az évben lesz még egy kompenzáció. Értsék meg, hogy ez egy pénzügyi döntés. Amint véget ér a háború, az országot vissza fogjuk tenni a korábbi fejlődési pályára - mondta V. Németh.

Fotó: Farkas Bazsi

Kérdésünkre, hogy a szolidaritási adóként más településektől az államkasszába befizetett pénzből nem lehet-e az óvoda működésére 5 millió forintot kérni a parlamenti képviselő megismételve magát elmondta, hogy eddig 4000 milliárd forint meg el rezsitámogatásra, a szolidaritási adókból befolyt pénz már le van kötve.

A polgármester végül a falu anyagi helyzetét taglalva elmondta, hogy az idei költségvetésükben 0 forinttal szerepel a falunap sora, így előadóművészt egészen biztosan nem fognak tudni hívni.

Elhangzott az is, hogy míg az óvodában 3 fő dolgozik 8 órában, addig a falunak két 8 órás és egy 5 órás alkalmazottja van. Ez is mutatja, hogy mennyire prioritás volt eddig is az intézmény. 

Gyerek kell, ha van gyerek, akkor van óvoda. Hála a nemzeti kormánynak nagyon sok eszközzel támogatják a gyermekvállalást. Egészséges nemzeti öntudat kell és akkor biztosított az óvoda további működése - zárt a polgármester. 

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.