2024 január elsején búcsúzhat a jól kialakított szombathelyi ügyeleti rendszer

Farkas Bazsi 2023-01-12 12:09:22
Ugyan a részleteket még nem tudni, de a decemberi törvénymódosítás ismét a mentőkhöz irányítja az orvosi ügyeletet.

2019-ben komoly politikai cirkusz alakult ki az orvosi ügyelet kapcsán Szombathelyen. Éppen, hogy csak túl volt a képviselő-testület az átrendeződésen (Molnár Miklós átszavazásával bukott az addigi várost irányító fideszes többség.) levelet küldött az orvosi ügyeletet akkor működtető Országos Mentőszolgálat. Ebben plusz költségek, pontosan 32 millió forint kifizetését követelte az önkormányzattól. Az önkormányzat válaszlevelében arra kérdezett rá, hogy mi okozza a plusz költségeket, egyben arra kérte az OMSZ-t, hogy küldjenek részletes elszámolást. 

A mentők ahelyett, hogy ezt megtették volna felmondták az ügyelet biztosítását.

A város így kénytelen volt fizetni, hiszen ügyelet nélkül nem maradhatott Szombathely. A folyamat azonban itt nem ért véget, a Mentőszolgálat ugyanis jelezte, hogy 2020. december 31-nél tovább nem kívánja működtetni az ügyeletet, a város oldja meg, hagynak rá átfutási időt.

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, ügyelettel kapcsolatban történt változásokra örömmel csatlakozott rá a Fidesz-KDNP helyi frakciója. Folyamatosan olyan képet festettek a kormánypárti frakció tagjai, mintha a baloldali városvezetés miatt teljesen megszűnne az orvosi ügyelet, így aztán ellátás nélkül maradnak a betegek. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

2021 szeptemberében átfogó vizsgálat készült az ügyelet működéséről. Ezt a közgyűlés is tárgyalta. Az anyagból az derült ki, hogy 

az átállás zökkenőmentesen zajlott, és az első fél év tapasztalatai szerint az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók elégedettek, az ügyeleti beosztás elkészítése nem okoz nehézséget, és az ügyelet 8 hónapos működése alatt sem szakmai, sem etikai jellegű panasz nem érkezett a lakosság részéről. 
 
A rendszer tehát jól vizsgázott.

2022. december 7-én aztán az országgyűlés módosította az egészségügyi törvényt. Többek között az ügyeleti rendszerhez is hozzányúltak. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Szombathely esetében ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2024. január 1-től ismét az OMSZ lesz az ügyelet üzemeltetője.

A részleteket egyelőre még nem tudni, az biztos, hogy akárcsak a korábbi váltás, a mostani sem fog politikai zaj nélkül végigmenni.

A tavaly december 8. szombathelyi közgyűlésen a területért felelős alpolgármester László Győző (Éljen Szombathely!) többek között ezt mondta:

Azt gondolom, hogy egy jól működő sikeres ügyeletet sikerült létrehozni, amire azóta sincs panasz, az orvosaink szívesen használják, valamennyien dolgoznak benne, a korábbi gyakorlattól eltérően. A szombathelyiek megelégedésére szolgál, egy 21 századi infrastruktúra. Ez az, amit el fognak venni a várostól, és a városlakóktól. 

László akkor kérdéseket is fogalmazott meg Kecskés László (Fidesz-KDNP), egészségügyi bizottsági elnök felé, aki akkor azt mondta, hogy annyira friss még a módosítás, hogy nem sikerült teljes körűen tájékodnia, így véleményt sem tudott kialakítani.

A képviselők abban maradtak, hogy egy következő közgyűlésen, a már ismert részletekkel együtt vitatják meg az átállást.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.