2024 január elsején búcsúzhat a jól kialakított szombathelyi ügyeleti rendszer

Farkas Bazsi 2023-01-12 12:09:22
Ugyan a részleteket még nem tudni, de a decemberi törvénymódosítás ismét a mentőkhöz irányítja az orvosi ügyeletet.

2019-ben komoly politikai cirkusz alakult ki az orvosi ügyelet kapcsán Szombathelyen. Éppen, hogy csak túl volt a képviselő-testület az átrendeződésen (Molnár Miklós átszavazásával bukott az addigi várost irányító fideszes többség.) levelet küldött az orvosi ügyeletet akkor működtető Országos Mentőszolgálat. Ebben plusz költségek, pontosan 32 millió forint kifizetését követelte az önkormányzattól. Az önkormányzat válaszlevelében arra kérdezett rá, hogy mi okozza a plusz költségeket, egyben arra kérte az OMSZ-t, hogy küldjenek részletes elszámolást. 

A mentők ahelyett, hogy ezt megtették volna felmondták az ügyelet biztosítását.

A város így kénytelen volt fizetni, hiszen ügyelet nélkül nem maradhatott Szombathely. A folyamat azonban itt nem ért véget, a Mentőszolgálat ugyanis jelezte, hogy 2020. december 31-nél tovább nem kívánja működtetni az ügyeletet, a város oldja meg, hagynak rá átfutási időt.

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, ügyelettel kapcsolatban történt változásokra örömmel csatlakozott rá a Fidesz-KDNP helyi frakciója. Folyamatosan olyan képet festettek a kormánypárti frakció tagjai, mintha a baloldali városvezetés miatt teljesen megszűnne az orvosi ügyelet, így aztán ellátás nélkül maradnak a betegek. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

2021 szeptemberében átfogó vizsgálat készült az ügyelet működéséről. Ezt a közgyűlés is tárgyalta. Az anyagból az derült ki, hogy 

az átállás zökkenőmentesen zajlott, és az első fél év tapasztalatai szerint az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók elégedettek, az ügyeleti beosztás elkészítése nem okoz nehézséget, és az ügyelet 8 hónapos működése alatt sem szakmai, sem etikai jellegű panasz nem érkezett a lakosság részéről. 
 
A rendszer tehát jól vizsgázott.

2022. december 7-én aztán az országgyűlés módosította az egészségügyi törvényt. Többek között az ügyeleti rendszerhez is hozzányúltak. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Szombathely esetében ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2024. január 1-től ismét az OMSZ lesz az ügyelet üzemeltetője.

A részleteket egyelőre még nem tudni, az biztos, hogy akárcsak a korábbi váltás, a mostani sem fog politikai zaj nélkül végigmenni.

A tavaly december 8. szombathelyi közgyűlésen a területért felelős alpolgármester László Győző (Éljen Szombathely!) többek között ezt mondta:

Azt gondolom, hogy egy jól működő sikeres ügyeletet sikerült létrehozni, amire azóta sincs panasz, az orvosaink szívesen használják, valamennyien dolgoznak benne, a korábbi gyakorlattól eltérően. A szombathelyiek megelégedésére szolgál, egy 21 századi infrastruktúra. Ez az, amit el fognak venni a várostól, és a városlakóktól. 

László akkor kérdéseket is fogalmazott meg Kecskés László (Fidesz-KDNP), egészségügyi bizottsági elnök felé, aki akkor azt mondta, hogy annyira friss még a módosítás, hogy nem sikerült teljes körűen tájékodnia, így véleményt sem tudott kialakítani.

A képviselők abban maradtak, hogy egy következő közgyűlésen, a már ismert részletekkel együtt vitatják meg az átállást.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.