2024 január elsején búcsúzhat a jól kialakított szombathelyi ügyeleti rendszer

Farkas Bazsi 2023-01-12 12:09:22
Ugyan a részleteket még nem tudni, de a decemberi törvénymódosítás ismét a mentőkhöz irányítja az orvosi ügyeletet.

2019-ben komoly politikai cirkusz alakult ki az orvosi ügyelet kapcsán Szombathelyen. Éppen, hogy csak túl volt a képviselő-testület az átrendeződésen (Molnár Miklós átszavazásával bukott az addigi várost irányító fideszes többség.) levelet küldött az orvosi ügyeletet akkor működtető Országos Mentőszolgálat. Ebben plusz költségek, pontosan 32 millió forint kifizetését követelte az önkormányzattól. Az önkormányzat válaszlevelében arra kérdezett rá, hogy mi okozza a plusz költségeket, egyben arra kérte az OMSZ-t, hogy küldjenek részletes elszámolást. 

A mentők ahelyett, hogy ezt megtették volna felmondták az ügyelet biztosítását.

A város így kénytelen volt fizetni, hiszen ügyelet nélkül nem maradhatott Szombathely. A folyamat azonban itt nem ért véget, a Mentőszolgálat ugyanis jelezte, hogy 2020. december 31-nél tovább nem kívánja működtetni az ügyeletet, a város oldja meg, hagynak rá átfutási időt.

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, ügyelettel kapcsolatban történt változásokra örömmel csatlakozott rá a Fidesz-KDNP helyi frakciója. Folyamatosan olyan képet festettek a kormánypárti frakció tagjai, mintha a baloldali városvezetés miatt teljesen megszűnne az orvosi ügyelet, így aztán ellátás nélkül maradnak a betegek. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

2021 szeptemberében átfogó vizsgálat készült az ügyelet működéséről. Ezt a közgyűlés is tárgyalta. Az anyagból az derült ki, hogy 

az átállás zökkenőmentesen zajlott, és az első fél év tapasztalatai szerint az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók elégedettek, az ügyeleti beosztás elkészítése nem okoz nehézséget, és az ügyelet 8 hónapos működése alatt sem szakmai, sem etikai jellegű panasz nem érkezett a lakosság részéről. 
 
A rendszer tehát jól vizsgázott.

2022. december 7-én aztán az országgyűlés módosította az egészségügyi törvényt. Többek között az ügyeleti rendszerhez is hozzányúltak. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Szombathely esetében ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2024. január 1-től ismét az OMSZ lesz az ügyelet üzemeltetője.

A részleteket egyelőre még nem tudni, az biztos, hogy akárcsak a korábbi váltás, a mostani sem fog politikai zaj nélkül végigmenni.

A tavaly december 8. szombathelyi közgyűlésen a területért felelős alpolgármester László Győző (Éljen Szombathely!) többek között ezt mondta:

Azt gondolom, hogy egy jól működő sikeres ügyeletet sikerült létrehozni, amire azóta sincs panasz, az orvosaink szívesen használják, valamennyien dolgoznak benne, a korábbi gyakorlattól eltérően. A szombathelyiek megelégedésére szolgál, egy 21 századi infrastruktúra. Ez az, amit el fognak venni a várostól, és a városlakóktól. 

László akkor kérdéseket is fogalmazott meg Kecskés László (Fidesz-KDNP), egészségügyi bizottsági elnök felé, aki akkor azt mondta, hogy annyira friss még a módosítás, hogy nem sikerült teljes körűen tájékodnia, így véleményt sem tudott kialakítani.

A képviselők abban maradtak, hogy egy következő közgyűlésen, a már ismert részletekkel együtt vitatják meg az átállást.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.