A Újságíró Szövetség szerint nem követtett el etikai vétséget a kaposvári laptársunk akkor, amikor beszámoltunk a kaposvári kórházat elmarasztaló bírósági ítéletről

Farkas Bazsi 2023-01-03 08:14:08
A kórház minden lehetséges fórumon próbál támadni, pedig a KPSVR.hu csak egy bírósági ítéletet ismertetett.

Még november közepén írtuk meg kaposvári laptársunkkal, a KPSVR.hu-val együtt a Kaposvár mellett élő, 17 éves, autista fiú, Péter történetét

Korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították, méghozzá a felnőtt osztályra, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben.

Itt azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet Péternek, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok

Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

Mikor a fiú édesanyja sérelmezte az ápolóknál a kikötözést, ráhívták a biztonsági őröket, akik azzal fenyegették, kidobják az intézmányből, ha nem távozik önként. A kaposvári tortúra tíz nap után ért véget, ezután a fiú a pécsi gyermekklinikára került, ahol szép lassan helyrehozták a kaposvári "kezelés" okozta sebeket. Itt, érdekes módon, nem kellett lekötözni Pétert, akinek beállították a gyógyszereit, majd hazaengedték - írtuk akkor a fiú jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért jogsegély szervezettől kapott közlemény alapján.

Péter édesanyja, Irén a TASZ segítségével 2021 nyarán pert indított a kaposvári kórház ellen a fiát ért embertelen bánásmód miatt. Szerintük a kórház megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre. Kiskorúak esetén két óránként ellenőrizni és dokumentálni kell, hogy indokolt-e a rögzítés.

Péterre olyan súlyos hatással volt a kikötözés, hogy az incidens óta nem tud egyedül elaludni.

A bíróság első fokon - nem jogerősen - megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek. 

A cikkek megjelenése óta a kaposvári kórház minden lehetséges fórumon próbálja támadni a KPSVR.hu-t. Korábban hírt adtunk már róla, hogy Moizs Mariann főigazgató levelet írt, melyben felszólított a kaposvári szerkesztőséget arra, hogy fizessenek 5 millió forint sérelemdíjat, mert szerinte a lap megsértette a kaposvári kórház jóhírnevét.

Indokai között szerepel, hogy csak Péter édesanyjának álláspontját közölték, és a nem jogerős ítéletben foglaltakat eltorzítva mutatták be a kórháznak, és annak dolgozóinak a fiú ellátása során tanúsított magatartását.

Ahogy azt a válaszlevelélben jelezték is, sem újságírói etikai, sem pedig jogi kötelességünk nincsen arra vonatkozóan, hogy egy bírósági ítéletet a felek megszólaltatásával közüljenek.

A főigazgató etikai vizsgálatot kezdeményezett a lap főszerkesztőjével, Farkas Balázzsal szemben. A vizsgálatot le is folytatta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A szervezet december 22-én kelt levelében arról tájékoztatott, hogy 

a KPSVR.hu portál nem követett el etikai vétséget. 

Bízunk benne, hogy Moizs főigazgató asszony a rábízott intézmény igazgatására is annyi energiát fordít, mint a KPSVR portál támadására egy olyan ügyben, amelyre semmiféle ráhatása nem volt a szerkesztőségnek, csupán a bíróság által hozott ítéletet közölték.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.