A kaposvári kórház 10 napig tartotta többnyire lekötözve a 17 éves Pétert, de az intézmény laptársunkon akar 5 millió forintot bevasalni, mert beszámolt róla, hogy a bíróság jogsértést állapított meg az ügyben

Farkas Bazsi 2022-12-25 11:32:00
Első fokon vesztett pert a kórház - erről számolt be a KPSVR.hu. A cikket közel 100 ezren olvasták. Az ítéletet azonban nem a KPSVR hozta meg, hanem a bíróság.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla Péter súlyos autizmussal él egy Kaposvárhoz közeli faluban és 17 éves korában egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba szállították, méghozzá a felnőtt osztályra, ugyanis gyermekpszichiátria nincs ebben az intézményben.

Itt azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet a fiúnak, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok. Ez vezetett oda, hogy

Péter tíz napon át, az idő nagyrészében ki volt kötözve az ágyához.

Az édesanya sérelmezte a kaposvári kórház eljárását, így a TASZ segítségével 2021 nyarán pert indított a Kaposi Mór Kórház ellen a fiát ért embertelen bánásmód miatt. Szerintük a kórház megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre.

A bíróság elsőfokon megállapította, hogy a

Dr. Moizs Mariann vezette kaposvári kórház megsértette Péter emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát amikor tíz napig szinte végig ki volt kötözve a kórházban.

A bíróság azt is megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelemdíj jár Péternek.

A cikket a lapcsoportunkba tartozó KPSVR.hu is leközölte, annak megjelenése után pedig levelet kaptak a kórháztól, melyben egy közleményt szerettek volna megjelentetni oldalukon, ebben azt kifogásolták, hogy nem kérdezték meg az intézményt a bírósági ítélettel kapcsolatban, illetve megpróbálták a szerkesztőséget betolni abba a pozícióba, hogy a cikk a kórházi dolgozók lejáratásáért készült. 

Az intézmény a levélben egyébként teljes ellentmondásba keveredett magával, ugyanis azt írta, hogy amennyiben megkérdezték volna őket, akkor sem válaszolhattak volna, mivel

"(...)az intézménynek, a személyiség- és betegjogokat kötelezően figyelembe véve, nem áll módjában konkrét információt kiadni a kezelt betegekről."

Végezetül egyértelműen leírták, hogy a szerkesztőség tartózkodjon

„az ilyen jellegű, az eseményekből egyoldalúan kiragadott, a Kaposi Mór Oktató Kórházat lejárató cikkek megjelentetésétől.”

Azt is muszáj megjegyezni, hogy a kórház nem sajtó helyreigazítási kérelemmel fordult a KPSVR.hu szerkesztőségéhez, amelyben a cikkükben megjelentekkel kapcsolatban ellentétes állításokat fogalmazhattak volna meg és kérhették volna azok közzétételét. De ilyen nem történt. Ehelyett egy közleményt küldtek el, amelynek közzétételére egyetlen szerkesztőség, így a KPSVR.hu sem kötelezhető.

A kaposvári szerkesztőség válaszában egyértelműsíte a kórháznak, hogy egy nyilvános bírósági ítéletről számolt be tényszerűen, az ítélet tartalmát tárgyilagosan közölve. Egyik érintett felet sem kereste meg, hiszen egyrészt a bírósági ítélet egyértelmű, másrészt sem jogi, sem etikai szempontból nem elvárás, hogy csak akkor lehessen beszámolni egy bírósági ítéletről, ha minden érintett felet felkeresett a médium.

Tájékoztatták továbbá a kórház vezetőségét, hogy álláspontuk szerint nem velünk van vitájuk, hanem a bírósági ítélettel, tehát ne a hírvivőt támadják, hanem azt, aki elítélte a kaposvári kórházat a Pétert ért sérelmek miatt. Mivel a bírósági eljárás másodfokon folytatódik, így igazukért a tárgyalóteremben módjuk is lesz kiállni.

Azt is egyértelműsítették, hogy semmi kétségük sincs afelől - ismerve az egészségügy jelenlegi siralmas helyzetét -, hogy az ott dolgozók hivatástudata maximális. Hiszen enélkül, anyagi megbecsültség híján, aligha lennének gyógyító orvosok és nővérek.

Naivan azt gondolták, hogy ezzel lezártuk az esetleges félreértéseket, mígnem november 18-ai keltezéssel megérkezett Dr. Moizs Mariann főigazgató levele, melyben

felszólított a KPSVR.hu szerkesztőségét, hogy fizessenek 5 millió forint sérelemdíjat, mert megsértették a kaposvári kórház jóhírnevét.

Indokai között szerepel, hogy csak Péter édesanyjának álláspontját közölték, és a nem jogerős ítéletben foglaltakat eltorzítva mutatták be a kórháznak, és annak dolgozóinak a fiú ellátása során tanúsított magatartását.

A szerkesztóság nem tartja jogosnak az 5 millió forint sérelemdíj kifizetését, mert Dr. Moizs Mariann állításai és vádjai nem felelnek meg a valóságnak.

A KPSVR.hu jogi segítségére a TASZ volt, az általuk megfogalmazott álláspot szerint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:45. § (2) bekezdése értelmében “A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.” A jóhírnév sérelmét csak a valóságnak nem megfelelő tényközlések valósíthatják meg, azonban a cikkben valótlan tény állítására nem került sor. A valós tények közlése és a vélemény megfogalmazása a jóhírnév és a becsület megsértését nem teszi megállapíthatóvá.

A cikk - a TASZ sajtóközleménye nyomán - a Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletén alapul, azzal összhangban van, annak tartalmát nem torzította. A törvény értelmében csak a nyilatkozatot kell az érintettnek megmutatni, azonban az elsőfokú döntés, és az arról szóló beszámoló nem tekinthető nyilatkozatnak, így azt a kaposvári kórháznak sem volt szükséges előzetesen megküldenünk. Továbbá, az ítélettel kapcsolatban a felperest és édesanyját sem kerestük meg, tehát nem igaz, hogy cikkünk az édesanya álláspontját mutatta volna be.

Egyik fél álláspontja sem jelenik meg, hanem az ítéletben írtak összefoglalóját tartalmazza a cikk. Tehát a cikk kifejezetten nem a Kaposi Mór Oktató Kórház és annak dolgozóinak munkájáról szól.

Határozott véleményük, hogy az 5 millió forintos sérelemdíj követelése teljesen alaptalan, a kórháznak nem velünk van vitája, hanem a bírósági ítélettel. A betegek és a dolgozók érdekeit is az szolgálná, ha a kórház vezetősége nem egy hírportállal hadakozna, hanem a gyógyításra és a munkakörülmények javítására koncentrálna.

Az ügy fejleményeiről, természetesen, hírt fogunk adni a továbbiakban is!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.