Fogházba kerül a veronai buszbalesetet okozó magyar sofőr

Farkas Bazsi 2022-12-15 15:28:00
6 éves büntetést kapott.

A Fővárosi Törvényszék az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény szerint döntött a magyar állampolgár olaszországi elítélésének úgynevezett megfeleltetéséről.

Az eljárás előzménye, hogy a férfit a Veronai Bíróság 2020. június 19-én, majd a Velencei Fellebbviteli Bíróság 2021. november 26-án kelt és 2022. január 11-től jogerős ítéletével az olasz törvény szerinti közúti emberölés bűncselekménye miatt 6 év szabadságvesztésre ítélte.

Fotó: Polizia Di Stato / Handout / MTI / EPA

Az olasz ítélet szerint a terhelt 2017. január 20-án 23 óra 40 perckor egy autóbuszt vezetett 55 személlyel a fedélzetén. A gépjármű az A4-es (Milánó-Velence) autósztrádán haladt, amikor a sofőr a volán mögött elaludva elveszítette uralmát a busz felett, aminek okán a jármű súlyos balesetet szenvedett. A baleset következtében 17-en életüket vesztették, sokan pedig súlyosan megsérültek.

Az olasz döntés értelmében a sofőr „gondatlanságból, hanyagságból, tapasztalatlanságból és a közúti közlekedésről szóló jogszabályok megsértéséből álló bűnt követett el”.  A terhelt magyar állampolgár, ezért a bíróság jelen eljárásában az Európai Unió tagállamaival
folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényben írtak szerint járt el.

A mai ülésen a Fővárosi Főügyészség képviselője a jogerős tagállami ítélet figyelembevételét és megfeleltetését, valamint a büntetés végrehajtásának átvételét indítványozta. A terhelt és védője az ügyészi indítvány teljesítését nem ellenezte. A bíróság a külföldi ítélet megfeleltetése során az elkövetésekor hatályos büntető törvényt alkalmazva megállapította, hogy a terhelt a cselekményét halálos tömegszerencsétlenséget okozva követte el: magatartásával megvalósította a magyar Büntető Törvénykönyv szerinti 1 rendbeli
halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozásának vétségét, amelynek büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

Mindezek alapján az olasz bíróság által kiszabott 6 év tartamú szabadságvesztést a Fővárosi Törvényszék a magyar joggal összeegyeztethetőnek ítélte és megállapította, hogy az 6 év fogházbüntetésnek felel meg. A bíróság rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, a fogvatartásban töltött idő beszámításáról, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költségről is.

A végzés végleges.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.