Vasivíz: 2016 óta érvényesíthettük volna a behajtási kötelezettséget, de ezt eddig nem tettük 

Farkas Bazsi 2022-12-14 14:44:49
Most azonban a gazdasági helyzet indokolttá teszi a plusz pénz behajtását.

Tegnap írtunk róla, hogy több céges fogyasztó is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a Vasvivíztől kézhez kapott negyedéves elszámolásban úgynevezett behajtási kötelezettség tételt találtak.

Olvasónk havi vízszámlája alig érte el az 5000 forintot, mégis közel 15 ezer forintot kellett pluszban kifizetnie a behajtásból fakadóan.

Természetesen megkerestük a víziközmű-céget, ahonnan ma kaptunk választ. Ezt most teljes egészében, változtatás nélkül közöljük: 

A VASIVÍZ ZRt. a 2016-ban megjelent jogszabály alapján alkalmazhatta volna a behajtási költségátalányt, de eddig nem tartotta szükségszerűnek, azonban mint ismert jelentősen megváltozott a gazdasági környezet.

A Szolgáltató bevételének meghatározó %-át a víz- és szennyvízdíjak teszik ki. A 2013-ban befagyasztott víz- és szennyvízdíjak miatt, 10 éve változatlan bevételekkel, de jelentősen megnőtt költségekkel kénytelen szolgáltatni. Várhatóan az idei év 600 millió Ft-ot meghaladó veszteséggel zárul, a jövő évet viszont a villany és gáz díjak drasztikus áremelése miatt több milliárd forint veszteséggel számolhat. Likviditás fenntartása érdekében kénytelen a Társaság minden eddigi még nem alkalmazott eszközt alkalmazni a várható veszteség minimalizálása érdekében.  

A Társaság a behajtási költségátalányról szóló 2016. évi IX. törvény és a hatályos Üzletszabályzat alapján jár el a 2022. június 1-től kibocsátott számlákra vonatkozóan, amely szerint a fizetési kötelezettség teljesítésének késedelme esetén, érvényesíti a követeléseinek behajtásával kapcsolatos költségek fedezetéül szolgáló jogszabály szerinti a 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt. Az érintettek felhasználók a vállalkozások, az intézmények és az egyéni vállalkozók. A 40 eurónak megfelelő forintösszeg a Magyar Nemzeti Banknak a késedelem kezdő napján érvényes, hivatalos deviza középárfolyamán meghatározott forintösszeget jelenti.

2022. május hónapban postai úton vagy e-mailben illetve honlapunkon tájékoztatta a VASIVÍZ ZRt. a behajtási költségátalány bevezetéséről azon nem lakossági felhasználókat, akikkel szerződéses jogviszonyban áll a Társaság.

Továbbá információk a témával kapcsolatban:
-       A behajtási költségátalány számlánként érvényesíthető a jogszabály értelmében.
-       A Társaság a fizetési határidőhöz képest 3 nap türelmi időt biztosít az érintett felhasználóknak.
-       A Szolgáltató nem az első forinttól alkalmazza a behajtási költségátalányt, jelenleg a csak alapdíjat tartalmazó számlák esetében 1.001,-Ft-tól, a fogyasztást is tartalmazó számlák esetében 501,-Ft-tól.
-       Felhasználókat is érintő gazdasági környezetre tekintettel már döntés született arról, hogy a 2023. január 01-jétől kibocsátott számlákra vonatkozóan a limithatárt 10.001,-Ft-tól határozza meg a VASIVÍZ ZRt.
-       Fizetési határidőre vonatkozik a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet (2010.05.01.). A rendelet 11.§ (1) bekezdése módosította a csekkel történő befizetések szabályait, mely szerint: „...a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget a kedvezményezett fizetési számláján jóváírják". A Magyar Posta 3-5 napon belül dolgozza fel és adja át Társaságunknak a csekkes befizetések összegét. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.