Vasivíz: 2016 óta érvényesíthettük volna a behajtási kötelezettséget, de ezt eddig nem tettük 

Farkas Bazsi 2022-12-14 14:44:49
Most azonban a gazdasági helyzet indokolttá teszi a plusz pénz behajtását.

Tegnap írtunk róla, hogy több céges fogyasztó is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a Vasvivíztől kézhez kapott negyedéves elszámolásban úgynevezett behajtási kötelezettség tételt találtak.

Olvasónk havi vízszámlája alig érte el az 5000 forintot, mégis közel 15 ezer forintot kellett pluszban kifizetnie a behajtásból fakadóan.

Természetesen megkerestük a víziközmű-céget, ahonnan ma kaptunk választ. Ezt most teljes egészében, változtatás nélkül közöljük: 

A VASIVÍZ ZRt. a 2016-ban megjelent jogszabály alapján alkalmazhatta volna a behajtási költségátalányt, de eddig nem tartotta szükségszerűnek, azonban mint ismert jelentősen megváltozott a gazdasági környezet.

A Szolgáltató bevételének meghatározó %-át a víz- és szennyvízdíjak teszik ki. A 2013-ban befagyasztott víz- és szennyvízdíjak miatt, 10 éve változatlan bevételekkel, de jelentősen megnőtt költségekkel kénytelen szolgáltatni. Várhatóan az idei év 600 millió Ft-ot meghaladó veszteséggel zárul, a jövő évet viszont a villany és gáz díjak drasztikus áremelése miatt több milliárd forint veszteséggel számolhat. Likviditás fenntartása érdekében kénytelen a Társaság minden eddigi még nem alkalmazott eszközt alkalmazni a várható veszteség minimalizálása érdekében.  

A Társaság a behajtási költségátalányról szóló 2016. évi IX. törvény és a hatályos Üzletszabályzat alapján jár el a 2022. június 1-től kibocsátott számlákra vonatkozóan, amely szerint a fizetési kötelezettség teljesítésének késedelme esetén, érvényesíti a követeléseinek behajtásával kapcsolatos költségek fedezetéül szolgáló jogszabály szerinti a 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt. Az érintettek felhasználók a vállalkozások, az intézmények és az egyéni vállalkozók. A 40 eurónak megfelelő forintösszeg a Magyar Nemzeti Banknak a késedelem kezdő napján érvényes, hivatalos deviza középárfolyamán meghatározott forintösszeget jelenti.

2022. május hónapban postai úton vagy e-mailben illetve honlapunkon tájékoztatta a VASIVÍZ ZRt. a behajtási költségátalány bevezetéséről azon nem lakossági felhasználókat, akikkel szerződéses jogviszonyban áll a Társaság.

Továbbá információk a témával kapcsolatban:
-       A behajtási költségátalány számlánként érvényesíthető a jogszabály értelmében.
-       A Társaság a fizetési határidőhöz képest 3 nap türelmi időt biztosít az érintett felhasználóknak.
-       A Szolgáltató nem az első forinttól alkalmazza a behajtási költségátalányt, jelenleg a csak alapdíjat tartalmazó számlák esetében 1.001,-Ft-tól, a fogyasztást is tartalmazó számlák esetében 501,-Ft-tól.
-       Felhasználókat is érintő gazdasági környezetre tekintettel már döntés született arról, hogy a 2023. január 01-jétől kibocsátott számlákra vonatkozóan a limithatárt 10.001,-Ft-tól határozza meg a VASIVÍZ ZRt.
-       Fizetési határidőre vonatkozik a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet (2010.05.01.). A rendelet 11.§ (1) bekezdése módosította a csekkel történő befizetések szabályait, mely szerint: „...a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget a kedvezményezett fizetési számláján jóváírják". A Magyar Posta 3-5 napon belül dolgozza fel és adja át Társaságunknak a csekkes befizetések összegét. 

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.