Vasivíz: 2016 óta érvényesíthettük volna a behajtási kötelezettséget, de ezt eddig nem tettük 

Farkas Bazsi 2022-12-14 14:44:49
Most azonban a gazdasági helyzet indokolttá teszi a plusz pénz behajtását.

Tegnap írtunk róla, hogy több céges fogyasztó is azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a Vasvivíztől kézhez kapott negyedéves elszámolásban úgynevezett behajtási kötelezettség tételt találtak.

Olvasónk havi vízszámlája alig érte el az 5000 forintot, mégis közel 15 ezer forintot kellett pluszban kifizetnie a behajtásból fakadóan.

Természetesen megkerestük a víziközmű-céget, ahonnan ma kaptunk választ. Ezt most teljes egészében, változtatás nélkül közöljük: 

A VASIVÍZ ZRt. a 2016-ban megjelent jogszabály alapján alkalmazhatta volna a behajtási költségátalányt, de eddig nem tartotta szükségszerűnek, azonban mint ismert jelentősen megváltozott a gazdasági környezet.

A Szolgáltató bevételének meghatározó %-át a víz- és szennyvízdíjak teszik ki. A 2013-ban befagyasztott víz- és szennyvízdíjak miatt, 10 éve változatlan bevételekkel, de jelentősen megnőtt költségekkel kénytelen szolgáltatni. Várhatóan az idei év 600 millió Ft-ot meghaladó veszteséggel zárul, a jövő évet viszont a villany és gáz díjak drasztikus áremelése miatt több milliárd forint veszteséggel számolhat. Likviditás fenntartása érdekében kénytelen a Társaság minden eddigi még nem alkalmazott eszközt alkalmazni a várható veszteség minimalizálása érdekében.  

A Társaság a behajtási költségátalányról szóló 2016. évi IX. törvény és a hatályos Üzletszabályzat alapján jár el a 2022. június 1-től kibocsátott számlákra vonatkozóan, amely szerint a fizetési kötelezettség teljesítésének késedelme esetén, érvényesíti a követeléseinek behajtásával kapcsolatos költségek fedezetéül szolgáló jogszabály szerinti a 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt. Az érintettek felhasználók a vállalkozások, az intézmények és az egyéni vállalkozók. A 40 eurónak megfelelő forintösszeg a Magyar Nemzeti Banknak a késedelem kezdő napján érvényes, hivatalos deviza középárfolyamán meghatározott forintösszeget jelenti.

2022. május hónapban postai úton vagy e-mailben illetve honlapunkon tájékoztatta a VASIVÍZ ZRt. a behajtási költségátalány bevezetéséről azon nem lakossági felhasználókat, akikkel szerződéses jogviszonyban áll a Társaság.

Továbbá információk a témával kapcsolatban:
-       A behajtási költségátalány számlánként érvényesíthető a jogszabály értelmében.
-       A Társaság a fizetési határidőhöz képest 3 nap türelmi időt biztosít az érintett felhasználóknak.
-       A Szolgáltató nem az első forinttól alkalmazza a behajtási költségátalányt, jelenleg a csak alapdíjat tartalmazó számlák esetében 1.001,-Ft-tól, a fogyasztást is tartalmazó számlák esetében 501,-Ft-tól.
-       Felhasználókat is érintő gazdasági környezetre tekintettel már döntés született arról, hogy a 2023. január 01-jétől kibocsátott számlákra vonatkozóan a limithatárt 10.001,-Ft-tól határozza meg a VASIVÍZ ZRt.
-       Fizetési határidőre vonatkozik a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009 (VIII.6.) MNB rendelet (2010.05.01.). A rendelet 11.§ (1) bekezdése módosította a csekkel történő befizetések szabályait, mely szerint: „...a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénzösszeget a kedvezményezett fizetési számláján jóváírják". A Magyar Posta 3-5 napon belül dolgozza fel és adja át Társaságunknak a csekkes befizetések összegét. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.