A szombathelyi önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy Király Gábor megszegte volna az ajándékozási szerződést

Farkas Bazsi 2022-12-05 08:12:52
A szerződés legalább 10 évről írt.

A múlt héten írtunk a szombathelyi Király Sportlétesítmény fejlesztéséről. Közérdekű adatigényléssel fordultunk az üzemeltető Sportegyesülethez, hogy megtudjuk, a

2019. novemberében odaítélt 4 milliárd 505 millió 212 ezer 585 forintos közpénz támogatásból megvalósított fejlesztésen mely cégek dolgoztak.

Ebből derült ki, hogy

az összes közbeszerzést a szombathelyi belvárosban virágboltot, Körmenden pedig vendéglőt üzemeltető Veres és Társai Kft. nyerte el.

Bár emailt is küldtünk a cégnek, hogy megtudjuk, milyen építőipari referenciáik voltak korábban, amelyek arra sarkallták őket, hogy elinduljanak a Király Sportegyesület által kiírt közbeszerzésen választ azóta sem kaptunk.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

De írtunk arról is, hogy a Sportlétesítmény már meglévő területéhez plusz 19 ezer négyzetmétert kapott ajándékozással 2008-ban Király Gábor a szombathelyi önkormányzattól. Király azt vállalta, hogy amennyiben a képviselő-testület úgy határoz, hogy a területet ajándékba adja, úgy az ingatlan értékének ÁFA tartalmát (1 millió 538 ezer 960 forintot) kifizeti. Ez végül így is lett.

A felek között kötött ajándékozási szerződésben pedig kikötötték, hogy a Király Sportegyesület - akkor még Szabadidősport Egyesület - a következő engedményekkel nyújt sportolási lehetőséget a szombathelyieknek:

  • általános iskolák, diáksport szövetség által hivatalosan kiírt általános és középiskolás bajnokságok számára előre egyeztetett időpontban használatot,
  • évente egy alkalommal SZMJV Önkormányzatának rendezvény lebonyolítására helyszínt,
  • „Tárt kapus program” keretében április 15. – október 15. között szombatonként 09.00-15.00 óráig kispályás labdarúgás salakos- és bitumenes pályán, teke, tenisz sportágakban a szombathelyi lakosok díjmentesen sportolhatnak.

Azt korábbi cikkünkben tévesen írtuk, hogy a szerződésben időintervallum nem volt megjelölve. Arra a Sportegyesület majd a szombathelyi jegyző is felhívta a figyelmünket, hogy a szerződés szövege szerint

a megajándékozott legalább 10 éves időtartamra vállalt kötelezettséget.

Vagyis nem kevesebb, mint 10 évről beszélünk.

A szerződés 2008. január 9-én kelt, így olvasatunkban minimum 2018. január 9-ig kellett volna folyamatosan teljesíteni a szerződésben vállaltakat. De az is életszerű lett volna, hogy a határidő lejártát megelőzően az ajándékozott levélben tájékoztatja a polgármestert, a jegyzőt vagy a közgyűlés tagjait, hogy milyen további tervek vannak az ingatlanon.

A pályák egyébként már a 10 éves időtartam előtt korábban megszűntek - ez derült ki az Egyesület szerkesztőségünknek küldött válaszából:

Egyesületünk Király Szabadidősport Egyesületként alakult, ennek megfelelően történt akkoriban az infrastruktúra megtervezése is, ezért volt, tenisz, salakos foci és tekepálya is. Ezek a pályák 2016-17-ben megszűntek(...)

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A “A szombathelyi Fő tér virágboltosa nyerte el Király Gábor 4,5 milliárd forintnyi közpénzből felépített sportcentrumának összes közbeszerzését” című cikkünk megjelenését követően emailben keresett meg minket a Sportegyesület. Levelükben azt írták, hogy a vállalt időtartamban eleget tettek az ajándékozási szerződésben foglaltaknak, sőt - szerintük - még túl is teljesítették azt:

•    évente rendszeresen sportnapot tartottak a Vas Megyei Sportigazgatóság munkatársai
•    a Vas Megyei Diáksport Szövetségnek helyszínt biztosítottunk a megyei döntőkre, 
•    középiskolai bajnokságoknak is helyt adtunk,
•    MEFOB mérkőzéseknek biztosítottunk helyszínt,
•    kezdetben több iskola is kilátogatott a sportlétesítménybe, ahol focizhattak, labdázhattak az iskolások,
•    szombatonként játékra előkészítve nyitva álltak a teniszpálya kapui (ezt elsősorban szülők vették igénybe teniszező gyermekeikkel),
•    helyi kezdeményezésre lehetőséget biztosítottunk lábtenisz-bajnokságra is,
•    több ízben helyt adtunk női kispályás tornáknak a salakos pályán, utóbbiakra ezért is találtuk ki a "tárt kapuk" lehetőséget mert teniszpályáink, salakos pályáink kihasználatlanok voltak ezen időszakok alatt is 
•    egyesületi szinten több alkalommal is tartottunk sportági toborzókat, díjmentes sportolási lehetőséggel
•    a jelenleg újjáépítés alatt álló aszfaltos pályánk - "Dühöngő" - 2022. októberéig 0-24-ban - villanyvilágítással - nyitva állt a sportolni vágyók előtt, és a felújítást követően a díjtalan sportolási lehetőség továbbra is elérhető lesz

- sorolták a rendezvényeket.

A szombathelyi jegyző válaszában azt írta, hogy 

a szóban forgó megállapodás tekintetében szerződésszegő magatartástól az Önkormányzatnak nem volt tudomása a 10 év alatt.

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.