Az agrárminiszter továbbra is megvédi a vetési varjakat

Farkas Bazsi 2022-11-15 06:01:05
Bár Balassa Péter ezt javasolta, Nagy István szerint nem megoldás az irtásuk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk egy törvénymódosítási javaslatot fogalmazott meg Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő. A politikus a vetési varjak okozta zavarás miatt tett javaslatot arra, hogy a védett állatokat a települési vezetők döntése után, akár költési időszakban is lehessen ritkítani, irtani.

Amennyiben a védett állatfaj a település lakónak életét rendkívüli mértékben megnehezíti, nyugalmát zavarja, kivételesen indokolt esetben a települési önkormányzat polgármestere a természetvédelmi hatóság engedélyének hiányában is, az év bármely időszakában hozhat döntést a riasztási módszerek alkalmazásáról, a túlszaporodott állomány gyérítéséről – egészen pontosan ez lett volna az a változtatás, amit Balassa javasolt. 

A probléma apropóját most egy ajkai eset szolgáltatta, ám több városban, így Szombathelyen is ismert, hogy a belvárosban fészkelő madarak lármásak és fészkelőhelyük környéke szemetes.

Nagy István agrárminiszter válaszolt Balassa felvetésére. 

Azt írta, hogy a természetvédelmi tárca vezetőjeként mindent megtesz azért, hogy a védett állatfajok okozta esetleges problémák enyhüljenek. Azonban a jelenlegi problémát is az emberi beavatkozás okozta, és szorította a varjakat a városon belülre.

Amennyiben a varjakat költés közben irtani kezdenék, úgy a most egyben lévő csapatokat szétriasztanák és több kissebb költőtelep okozna hasonló problémákat.

A rendkívüli mértékben megfogyatkozott állományú madárfaj kiirtása ugyanakkor nem lehet cél – írja Nagy.

A miniszter arra tett javaslatot, hogy a Magyar Madártani Egyesülettel közösen a problémát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együtt tárgyalják meg és találjanak ki megoldást.

Az ügyben a múlt héten megszólalt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője, aki többek között kijelentette, hogy szerintük ez elfogadhatatlan, ráadásul védett vetési varjakról van szó, melyeknek az eszmei értéke 50 ezer forint. 

Zöldként engem elborzaszt, hogy azért gyérítsék a vetési varjakat, mert a károgásuk, vagy az anyagcseréjük zavarja az embereket. Lényegében az ilyen önző hozzáállás miatt rohanunk az ökológiai szakadékba – írta a zöld képviselő.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.