Az agrárminiszter továbbra is megvédi a vetési varjakat

Farkas Bazsi 2022-11-15 06:01:05
Bár Balassa Péter ezt javasolta, Nagy István szerint nem megoldás az irtásuk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk egy törvénymódosítási javaslatot fogalmazott meg Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő. A politikus a vetési varjak okozta zavarás miatt tett javaslatot arra, hogy a védett állatokat a települési vezetők döntése után, akár költési időszakban is lehessen ritkítani, irtani.

Amennyiben a védett állatfaj a település lakónak életét rendkívüli mértékben megnehezíti, nyugalmát zavarja, kivételesen indokolt esetben a települési önkormányzat polgármestere a természetvédelmi hatóság engedélyének hiányában is, az év bármely időszakában hozhat döntést a riasztási módszerek alkalmazásáról, a túlszaporodott állomány gyérítéséről – egészen pontosan ez lett volna az a változtatás, amit Balassa javasolt. 

A probléma apropóját most egy ajkai eset szolgáltatta, ám több városban, így Szombathelyen is ismert, hogy a belvárosban fészkelő madarak lármásak és fészkelőhelyük környéke szemetes.

Nagy István agrárminiszter válaszolt Balassa felvetésére. 

Azt írta, hogy a természetvédelmi tárca vezetőjeként mindent megtesz azért, hogy a védett állatfajok okozta esetleges problémák enyhüljenek. Azonban a jelenlegi problémát is az emberi beavatkozás okozta, és szorította a varjakat a városon belülre.

Amennyiben a varjakat költés közben irtani kezdenék, úgy a most egyben lévő csapatokat szétriasztanák és több kissebb költőtelep okozna hasonló problémákat.

A rendkívüli mértékben megfogyatkozott állományú madárfaj kiirtása ugyanakkor nem lehet cél – írja Nagy.

A miniszter arra tett javaslatot, hogy a Magyar Madártani Egyesülettel közösen a problémát a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együtt tárgyalják meg és találjanak ki megoldást.

Az ügyben a múlt héten megszólalt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője, aki többek között kijelentette, hogy szerintük ez elfogadhatatlan, ráadásul védett vetési varjakról van szó, melyeknek az eszmei értéke 50 ezer forint. 

Zöldként engem elborzaszt, hogy azért gyérítsék a vetési varjakat, mert a károgásuk, vagy az anyagcseréjük zavarja az embereket. Lényegében az ilyen önző hozzáállás miatt rohanunk az ökológiai szakadékba – írta a zöld képviselő.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is