Most a vetési varjaknak üzent hadat Balassa Péter

Farkas Bazsi 2022-11-08 10:22:59
A képviselő törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, ami költési időszakban is lehetővé tenné a védett madarak irtását.

Amennyiben a védett állatfaj a település lakónak életét rendkívüli mértékben megnehezíti, nyugalmát zavarja, kivételesen indokolt esetben a települési önkormányzat polgármestere a természetvédelmi hatóság engedélyének hiányában is, az év bármely időszakában hozhat döntést a riasztási módszerek alkalmazásáról, a túlszaporodott állomány gyérítéséről - ezzel a módosítással egészítené ki Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő az 1996. évi LIII. rövényt, vagyis hétköznapi nevén Természetvédelmi törvényt.

A szabályozás jelenleg arról rendelkezik, hogy a madarak riasztása, fészkeinek eltávolítása, vagy a fészeknek otthonául szolgáló fa csonkolása csakis a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges.

Az apropót most az szolgáltatta, hogy Ajkán jeleznek folyamatos panaszt a lakók, hogy a fészkelő varjak piszkítanak és károgásuk miatt nem tudnak pihenni.

A jelenség Szombathelyen sem ismeretlen. A Pelikán-park platánfáin népes vetési varjú kolónia fészkel. A környék lakói nem egyszer jeleztek hasonló panaszt. Próbálkoztak már ragadozó madárt imitáló makettel, de a varjak mit sem törődtek vele.

null

Uploaded by None on 2021-01-16.

Szakemberek véleménye szerint ha a park varjait elriasztanák jelenlegi fészkelőhelyükről, akkor a közelben keresnének hasonló adottságú növényeket, ami a Markusovszky kórház parkjában meg is találnának. Ezért nem érdemes őket zalatni.

Balassa beadványában arról ír, hogy az ajkai varjú helyzettel kapcsolatba idén szeptemberben volt egyeztetés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával, ám a szakemberek nem támogatták azon elképzeléseiket, hogy természetvédelmi hatóság a vetési varjak fészkeinek eltávolítását ne csupán a költési időszakon kívül, hanem a költési időszakban is tegye lehetővé.

Bár a képviselő javaslata arra irányul, hogy költési időszakban is lehessen gyéríteni a varjakat - amelyek egyébként védett állatok, értékük 50 ezer forintot tesz ki - beadványát azzal zárja, hogy 

célunk nem a védett vetési varjak állományának kiirtására irányul, hanem a város érintett lakóinak kíván hatékony segítséget nyújtani.

A módosítási javaslatra Nagy István, agrárminiszter fog érdemben válaszolni. 

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.