Szombathely csatlakozik Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke által megszavazott háborús szankciók megszüntetésének követeléséhez

Farkas Bazsi 2022-10-28 10:35:16
Nemény András levelet írt Szita Károlynak.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szóbeli előterjesztést nyújtott be a szombathelyi közgyűlésnek. A képviselő azt szerette volna elérni, hogy Szombathely is csatlakozzon ahhoz a levéhez, amit Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke még szeptember végén küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének.

A képviselők végül jó sok módosító javaslatot tettek, így az eredeti levelet komolyan átírva fogadták el az előterjesztést. A Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester így ezt a levelet küldi el Szita Károlynak:

Tisztelt Polgármester Úr!

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Illés Károly (FIDESZ – KDNP) frakcióvezető úr szóbeli előterjesztése alapján, „Szombathely csatlakozik Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke által megszavazott háborús szankciók megszűntetésének követeléséhez” címmel napirendi pontot tárgyalt a 2022. október 27-i közgyűlésén. 

A Közgyűlés a Polgármester Úr által Ursula von der Leyen Elnök Asszonynak írt, 2022. szeptember 27. napján kelt levelében foglaltakkal az alábbi módosítások elfogadása mellett értett egyet: 

-    a levél 4. mondatába kerüljön beépítésre a „még” szó, valamint az „Orbán Viktor Miniszterelnök által megszavazott” fordulat, azaz: „Ma már világosan látszik, az Orbán Viktor Miniszterelnök által megszavazott szankciók még nem érték el céljukat, a háborúnak nem vetettek véget.”.
-    az alábbi mondatok a levélből kerüljenek törlésre:
1.    „Európát legyengíti és kiszolgáltatottá teszi a szankciós politika.”
2.    „A gyenge Európa pedig nem képes biztonságot nyújtani a polgárainak, s nem képes valódi segítséget nyújtani a sok szenvedést megélő ukrán embereknek sem.”
3.    „Kérjük, az eddigi tapasztalatok alapján változtassanak a gazdaságot recesszióba taszító politikán, és szüntessék meg az európai, köztük a magyar embereket sújtó szankciókat!”.
-    a levél 19. mondatából kerüljön törlésre az „ugyancsak” szó, azaz: „Kérjük, hogy a felzárkóztatási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásaikat tegyék elérhetővé számunkra!”.

A szóban forgó levél egyéb tartalmi elemeivel (különösen a békére, valamint a helyreállítási alap forrásaira vonatkozóan) Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a 401/2022. (X.27.) Kgy. sz. határozatával egyetértett. 

A közgyűlés döntését csatoltan megküldöm Polgármester Úr részére, egyúttal kérem, hogy a Közgyűlés döntésének megfelelően módosított megkeresést Ursula von der Leyen Elnök Asszony számára szintén megküldeni szíveskedjék.

Együttműködését előre is megköszönöm!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.