Hatalmas az eltökéltségünk és az összetartásunk! – üzenik a szentiváni civilek Dézsinek

Pintér Bence 2022-09-30 12:13:02
A Szívügyünk Szentiván aktivistái és a tegnap leprovokátorozott szentiváni családapa is válaszolt a győri polgármester vádaskodására.

„Nehéz most megszólalni… Ma az eddigi legmélyebb pontjára süllyedt a felénk és rólunk mutatott kommunikációja, mely egyébként is napról-napra sértőbbé vált az elmúlt két hónapban. Arra, hogy a mai napon Ön élő, egyenes adásban megalázott és provokátornak nevezett egy aggódó édesapát, majd a válaszadás lehetőségét tőle megtagadva a műsorvezető bontotta a vonalat – egészen egyszerűen nincs mentség” – így indul a Szívügyünk Szentiván aktivistáinak nyílt levele, amelyben Dézsi Csaba András csütörtök reggeli rádiós performanszára reagálnak.

A győri polgármester a szokásos kétheti rádióinterjúban először nyolc percig azt fejtegette, hogy az Ipari Park szentiváni bővítése ellen tiltakozó civilek fizetett aktivisták, akik mögött valamiféle szervezet áll, majd egy betelefonáló szentiváni családapát külön leprovokátorozott és gyakorlatilag elküldött a fenébe, miután az megkérdezte, hogy ahelyett, hogy a médiában szidja őket, miért nem ment el a fórumra. Ezután a telefonvonalat bontották, így Takács Balázs, az aláírásgyűjtésben is részt vevő aktivista nem tudott reagálni.

A nyílt levélben a civilek felsorolták, hányszor próbálták keresni a polgármestert:

„Mi, a Szívügyünk Szentiván mozgalom tagjai, a kezdetektől fogva keressük Önt. Az augusztus 5-i partnerségi egyeztetésen, majd a 16-i közgyűlésen, a szeptember 19-i békés demonstráción és a 20-i fórumon. E-mailben, levélben, a közösségi oldalán, a rádióban és élve a közérdekű adatigénylések kínálta összes lehetőséggel. Ön viszont nem tisztelt meg bennünket sem válaszával, sem jelenlétével, kivéve azt az egy alkalmat, amely elől nem tudott kitérni, s amelynek során láthatóan meglepődve vette át az aláírásokat egyik lámpalázas, de a feladatot hősként felvállaló csoporttársunktól.”

Ezt azért is említik külön, hogy ennek kapcsán elmondják: lámpalázas, mert ők nincsenek hozzászokva az ilyen jellegű szereplésekhez.

„Nincsen mögöttünk stáb vagy saját műsor a Győr Plusz Rádióban. Nincsen gyakorlatunk sem az ilyen jellegű dolgokban. Van viszont hatalmas szívünk, akaratunk, eltökéltségünk és összetartásunk! Vannak önálló gondolataink, elképzeléseink arról, mit szeretnénk és nem kell semmilyen felbujtó szervezetnek hergelnie bennünket, alá tudunk anélkül is írni valamit, amivel egyetértünk. 6 nap alatt akár 5585-en is”

– utaltak ezzel arra, hogy a polgármester szerint nem lehet ennyi aláírást ennyi idő alatt összeszedni, hacsak nem áll valaki a szentivániak mögött. Azt, hogy ezt a polgármester így látja, a nyílt levél szerint a civilek elismerésnek veszik, hiszen erőforrások híján, pusztán csapatmunkával, hittel és lelkesedéssel érték el ezt.

„Ilyesmit elérni ezek szerint bárkinek sikerülhet, aki valóban a közösséget szolgálja. Akár még Önnek is!” – üzenték Dézsi Csaba Andrásnak.

Azt kérték a levélben a polgármestertől, hogy végre álljon ki azok elé, akiket elviekben képvisel, és ne a médiában hergelje ellenük az embereket, ne a közösségi oldalán osszon meg dolgokat ezzel kapcsolatban, ahonnan letiltotta az embereket.

Ezután rátér arra a levél, hogy a polgármester szerint szakértőket kell a témában meghallgatni. „Nem tekint bennünket partnernek, mert szakembereket keres? Köztünk is megtalálja őket. Természetvédelmi szakember, klímareferens, adószakértő, környezetmérnök, jogász, ügyvéd, építészmérnök, orvos, informatikus, erdész és még sorolhatnánk. Miért nem tart bennünket méltónak arra, hogy megismerjen minket? Mikor vált a »civil« az Ön szótárában szitokszóvá?” – kérdezik a civilek.

A nyílt levél szerint az, hogy a civilek saját légszennyezettség-mérésére egy hét alatt összegyűlt 15 millió forint, azt jelzi, hogy nem csak a civil mozgalom vezetői bizalmatlanok a városvezetéssel szemben.

Végül azt írják:

„A Szívügyünk Szentiván mozgalom 3300 fős zárt csoportja és 2100 fős közösségi oldala, illetve az 5585 aláíró nevében a leghatározottabban visszautasítjuk az Ön rágalmait, mellyel civil kezdeményezésünket degradálja! Nekünk, 9011-es irányítószámú lakosoknak és összefogásunknak töretlen és megingathatatlan célja továbbra is az, hogy az Ipari Park bővítése az Önök által kijelölt területen ne valósuljon meg (sem gipz, sem más övezetben)! A párbeszéd elkezdése sohasem késő! Felszólítjuk Önt, hogy hajoljon meg a választópolgárok akarata előtt és tekintse a szentiváni embereket partnernek abban, hogy az életüket érintő fontos döntésekbe beleszólhassanak!”

A leprovokátorott családapa is reagált

Még csütörtökön írt hasonló nyílt levelet Takács Balázs, az a szentiváni férfi, akit Dézsi Csaba András percekig szidalmazott a rádió élő adásában. Azt írta:

„Volt időm belenézni a tükörbe, ahogy Ön tanácsolta: egy fáradt embert láttam, akinek azért gyűlnek az ősz hajszálai, a karikák a szeme alatt, mert folyamatosan aggódik a családja nyugalmáért, a biztonságunkért.”

Kikérte magának, hogy a polgármester provokátornak nevezte. „Tisztes, bérből élő családapa vagyok, aki az átminősítés alatt álló területtől csupán 1100 méterre él. Családapaként kötelességemnek érzem, hogy a lehetőségeimhez mérten mindent megtegyek azért, hogy gyermekeim egészséges, nyugodt környezetben nőhessenek fel. Ha az, hogy megpróbálok a kiállni a családom, a gyermekeim illetve a magam biztonsága és nyugalma érdekében, provokációnak számít, akkor legyen, vállalom!” – írta.

Szerinte nem miatta nem működik a kommunikáció – csak miatta és a többi felháborodott, jogaiért kiálló civil miatt nem úgy működik, ahogy azt a városházán előre elképzelték.

„Önök, az önkormányzat ültette el bennem, és minden általam ismert helyi lakosban a félelmet azzal, hogy ezt a »különlegesen« veszélyes ipari övezetet a nyakunkra hozzák. Ráadásul fű alatt akarták ezt végig vinni, és amikor véletlenül ez kiderül, mi, a lakosok, a szentiváni polgárok vagyunk démonizálva, már a kezdetektől. Hát hol van itt a kétoldalú párbeszéd?” – írta Takács Balázs.

A mérés kapcsán pedig azt írta: ha nincsen a városvezetésnek félnivalója attól, hogy mit fog a lakossági mérés kimutatni, akkor nyugodtan felvállalhatják, hogy összevetik majd az eredményeket az önkormányzat mérésével – örülniük kéne neki, hogy lakossági összefogással is megvalósul egy mérés.

Takács Balázs egyébként a posztban megjelölte a polgármestert, aki ezután letiltotta a Facebookon.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.