Hatalmas a sunnyogás a Haladás Sportkomplexumban: hét lakat alatt őrzik, hogy ki és mennyiért bérli a Rohonci út felüli kávézót

Farkas Bazsi 2022-09-15 18:39:00
Hiába kértük közérdekű adatigényléssel, egyelőre nem kaptuk meg a szerződést, miközben a kávézó mellett már kegytárgybolt is üzemel.

Július 20-án kelt Facebook-posztjában írt arról a Szombathelyi Haladás oldala, hogy: Megnyitott a Haladás Bolt a Rohonci úton! 

A fotón a csapat legendája Halmosi Zoltán mellett, Németh Milán a Haladás labdarúgója, Séllei Árpád a csapatot működtető cég ügyvezetője és Szántó Erzsébet, a HVSE klubmenedzsere tartja az átvágott nemzeti színű szalagot.

Fotó: Szombathelyi Haladás Facebook-oldal

A megnyitón Séllei Árpád azt mondta, egy igazi közösségi teret kívánnak létrehozni, ahol a sportolók és a szurkolók kedvükre tölthetik az időt. 

Fél évvel ezelőtt, amikor Szántó Erzsinek és Homlok Zsoltnak mondtuk el, hogy üzemeltessünk saját shopot és legyen egy pub, nyitott fülekre találtunk és nem kis munka után sikerült a mai napon a megnyitót megszervezni. Homlok Zsolt a biztosíték arra, hogy a Haladás jövője rendbe lesz. Itt is nagyon sokat segített - mondta akkor Séllei.

Vagyis Séllei elmondása szerint a kávézót ők, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti. Ezt látszik alátámasztani a bolt kirakatán is reklámozott halibolt.hu. A weblapot megnyitva elsőre szintén a focicsapatot működtető cég neve jön szembe a látogatóval.

Ez eddig nem is lenne különösen érdekes, hiszen a cégkivonatban szerepel is a területhez szükséges tevékenységi kör. A Haladás foci csapatát működtető cég kibérelte a stadion melletti kávézót, hogy szurkolói pubot üzemeltessen.

A kérdés az, hogy milyen feltételekkel tette ezt meg a Kft.?

A Sportkomplexum oldalára 2021. novemberében került fel a pályázati felhívás, amelyben erre az egységre bérlőt keresnek. A pályázati kiírásban akkor az állt, hogy 126 ezer+ÁFA/hó-ról indul a licit. 

Arról már nem töltöttek fel dokumentumot, hogy a pályáztatás eredményes volt-e vagy sem, és amennyiben eredményes volt, ki és mekkora havidíjért nyerte el az üzemeltetést.

Közérdekű adatigénylést küldtünk el a Haladás Sportkomplexumot üzemeltető cégnek, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek. Mivel azonban a létesítményhez két büfé is tartozik, így az adatigénylésben azt is megjelöltük, hogy minket a Rohonci út felőli jegypénztárak melletti kávézó bérleti szerződése érdekel. Ráadásul minden egyéb olyan paramétert beleírtunk a helyiség azonosítására, amit maga a Sportkomplexum Fejlesztő Kft. adott meg a pályázati anyagban.

A határidő leteltével meg is kaptuk a választ, hogy a sportkomplexumban jelenleg nem üzemel a büfé, így hatályos bérleti szerződést nem tudnak megküldeni, de az előző bérlőkkel kötött szerződéseket megkaptuk.

Fotó: Szombathelyi Haladás Facebook-oldal

Ismét levelet írtunk amelyben megint pontosítottuk, hogy minket nem az épületben található büfé érdekel, hanem a Rohonci út felőli kávézó. A Sportkomplexum válaszában lezártnak tekintette az adatszolgáltatást.

Hogy megkaphassuk végre a szerződést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, amely már korábban is segített hasonló ügyek tisztásában.

De mégis mit titkolhat a Sportkomplexum?

Hogy tisztán lássunk gyorsan le kell szögeznünk pár dolgot, illetve tisztázni kell a cégeket. Az ügyet ugyanis kicsit bonyolítja, hogy bár minden szereplő nevében benne van a Haladás, jogilag semmi közük nincsen egymáshoz.

Sportkomplexum  - Üzemeltetője a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., ügyvezetője Gál Sándor, tulajdonosa a magyar állam.

Haladás focicsapat - Üzemeltetője a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft., ügyvezetője Séllei Árpád, többségi tulajdonosa Homlok Zsolt.

Haladás VSE - Haladás Vasutas Sportegyesület, egyesületi elnök Homlok Zsolt.

Bár a bérleti szerződést nem kaptuk meg, arra a következtetésre jutottunk, hogy a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. bérelte ki a Sportkomplexumtól a kávézót. Vannak azonban olyan információink, hogy míg az ajándéktárgy boltot a focicsapatot is üzemeltető cég működteti, addig a helyiség kávézó részét tovább adta a cég. 

Ha azonban a bérleti szerződés ezt nem teszi lehetővé, akkor kezdjük már érteni, hogy miért titkolja annyira a Sportkomplexum az általunk kért dokumentumot. 

Bármi is legyen a háttérben nem tisztességes, hogy egy közpénzből épített és közpénzen fenntartott létesítmény vezetősége akadályozza a transzparenciát.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.