Biztossá vált: volt magyar kormányzati szándék megvédeni az orosz oligarchákat a szankcióktól

Nuszbaum Tibor 2022-09-09 17:07:00
A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter több újságírói kérdést is kapott az ügyben és egyetlen egyszer sem volt hajlandó cáfolni az értesülést.

A hét közben a Szabad Európa szivárogtatta ki azt az információt, hogy a magyar kormány le akar húzni három Putyinhoz köthető oligarchát az uniós szankciós listáról. A hír keringett, de a közvélemény nem lehetett biztos abban, hogy a feltételezés kacsa volt, vagy az Orbán-adminisztrációnak valóban volt-e ilyen szándéka.

A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter több újságírói kérdést is kapott az ügyben és egyetlen egyszer sem volt hajlandó cáfolni az értesülést.

A felvételeken látszik, hogy Gulyás kifejezetten kínosan érzi magát.

Íme a részlet, amikor a Népszava újságírója kérdezi fel a minisztert:

Népszava: A kolléga úr nem kapott egyértelmű választ, ezért én is föltenném még egyszer, volt ilyen törekvés, hogy a három pénzembert levegyük a szankciós listáról?

Gulyás: Csak azt tudom mondani, hogy olyan szankciós listához járultunk hozzá, amelyen mind a három személy rajta van.

Népszava: De alkudoztunk ezen?

Gulyás: Én senkivel nem alkudoztam, ezt tudom mondani.

Népszava: Tehát a tárgyalásnak nem volt olyan pontja, amikor Magyarország belengette a vétó lehetőségét erre? Tehát nem igaz, amit írtak erről, vagy pedig igaz?

Gulyás: Hogy ki, miről beszélget hát az... én... én egy dologról tudok önöknek tájékoztatást adni. Van egy szankciós lista, ezen a sajtóban megjelent nevek rajta voltak, most is rajta vannak és mi egyetértésünkkel hozták meg.

A részlet visszanézhető 1:12:24-től ide kattintva.

Köztudomású Gulyás Gergely határozottsága. Nem egyszer fordult már elő, hogy újságírói kérdéseket azzal intézett el, hogy az fake news, hamis állítás, felháborító még a feltételezés is. Most nem ez történt, ellenben nagyon ügyelt arra, hogy véletlenül se mondja ki, nem történt kormányzati szándék a putyinista oligarchák megmentésére.

A cáfolat hiánya további kérdéseket vet fel. Mi érdeke volt Orbán Viktornak, hogy a Putyinnal szoros kapcsolatot ápoló Aliser Uszmanovot, az orosz elnökkel rendszeresen egyeztető Pjotr Avent és az egyik leggazdagabb orosz oligarchát, Viktor Rasnyikovot megpróbálja megvédeni az uniós szankcióktól?

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.