Ausztria ársapkát vezetett be az áramra

Farkas Bazsi 2022-09-08 08:29:00
A rendelet szerint a villamosenergia árát minden háztartás számára körülbelül 2900 kWh-ig tíz cent/kWh-ban maximálja; az e feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni

Az áramárfék bevezetéséről szóló szerdai döntéssel a kormány újabb lépést tett az infláció ellen. A rendelet szerint a villamosenergia árát minden háztartás számára körülbelül 2900 kWh-ig tíz cent/kWh-ban maximálja; az e feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni. Az intézkedés várhatóan évente átlagosan 500 euróval tehermentesíti az egyes háztartásokat.

A villamosenergia-árfék" decemberben lép hatályba, és 2024 közepéig érvényes.Az évi 2900 kWh-s határérték a kormány szerint az osztrák háztartások átlagos villamosenergia-fogyasztása 80 százalékának felel meg. Ezeket „alapvető szükségletként“ kell támogatni. A háztartásoknak a többletfogyasztásért a piaci árakat kell fizetniük. Karl Nehammer (ÖVP) kancellár szerint itt egy olyan határt húztak, amely „ténylegesen megkönnyíti az emberek helyzetét“. Senkinek sem kellenne külön jelentkeznie, a „villamosenergia-árfék“ automatikus lenne.

A korlát célja az is, hogy fenntartsa a megtakarításokra való ösztönzést. A háztartások többsége esetében azonban a „villamosenergia-árféket“ a teljes számlára kellene alkalmazni: Az E-Control szerint az osztrák háztartások mintegy fele évente kevesebb mint 2500 kilowattórát (kWh) fogyaszt.

A felső határt is megszabták

A háztartások alapszükségletének elszámolásához most 10 cent/kilowattóra értéket vesznek alapul, ami nagyjából a válság előtti szintnek felel meg. A támogatás felső határa 40 cent/kilowattóra. Aki tehát ma 25 centért veszi az áramot, annak az állam 2900 kilowattóra fogyasztásig 15 centet jóváír kilowattóránként az áramdíjból. A jóváírás mértéke 40 centes árig emelkedik, afölött egységesen 30 cent marad, megakadályozandó, hogy a társaságok a magasabb ártámogatás miatt árat emeljenek.

A kormány becslései szerint az intézkedés körülbelül három-négy milliárd euróba kerül, attól függően, hogyan alakulnak az áramárak. Werner Kogler alkancellár (Zöldek) szerint az alapvető szükségletek támogatásáról van szó. Az inflációt nem lehet eltüntetni, de a „csúcsok és kiugró értékek“ ellensúlyozhatók. Ez az inflációra is visszafogó hatással lenne, vélte Kogler. Az energiatakarékosságot azonban nem szabad szem elől téveszteni.

Kiegészítő kvóták a nagyobb háztartások számára

Az előzetes kalkulációk egy háromszemélyes háztartást vesznek alapul. A több személyt számláló háztartások egy pályázati rendszeren keresztül további támogatást kérhetnek. Ezt az eljárást jelenleg dolgozzák ki az energiaszolgáltatókkal együttműködésben.

A háztartásméret szerinti differenciálás hiányát már előzetesen kritizálta – a „villamosenergia-árfék“ „megalkotója“, a WIFO vezetője, Gabriel Felbermayr is. A miniszterek hangsúlyozták, hogy ezt nem lesz egyszerű elérni. Magnus Brunner (ÖVP) pénzügyminiszter szerint az adatcseréhez többek között olyan jogszabályokra lenne szükség, amelyeket eddig még nem alkottak meg.

Forrás: ORF

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.