Ausztria ársapkát vezetett be az áramra

Farkas Bazsi 2022-09-08 08:29:00
A rendelet szerint a villamosenergia árát minden háztartás számára körülbelül 2900 kWh-ig tíz cent/kWh-ban maximálja; az e feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni

Az áramárfék bevezetéséről szóló szerdai döntéssel a kormány újabb lépést tett az infláció ellen. A rendelet szerint a villamosenergia árát minden háztartás számára körülbelül 2900 kWh-ig tíz cent/kWh-ban maximálja; az e feletti fogyasztásért piaci árat kell fizetni. Az intézkedés várhatóan évente átlagosan 500 euróval tehermentesíti az egyes háztartásokat.

A villamosenergia-árfék" decemberben lép hatályba, és 2024 közepéig érvényes.Az évi 2900 kWh-s határérték a kormány szerint az osztrák háztartások átlagos villamosenergia-fogyasztása 80 százalékának felel meg. Ezeket „alapvető szükségletként“ kell támogatni. A háztartásoknak a többletfogyasztásért a piaci árakat kell fizetniük. Karl Nehammer (ÖVP) kancellár szerint itt egy olyan határt húztak, amely „ténylegesen megkönnyíti az emberek helyzetét“. Senkinek sem kellenne külön jelentkeznie, a „villamosenergia-árfék“ automatikus lenne.

A korlát célja az is, hogy fenntartsa a megtakarításokra való ösztönzést. A háztartások többsége esetében azonban a „villamosenergia-árféket“ a teljes számlára kellene alkalmazni: Az E-Control szerint az osztrák háztartások mintegy fele évente kevesebb mint 2500 kilowattórát (kWh) fogyaszt.

A felső határt is megszabták

A háztartások alapszükségletének elszámolásához most 10 cent/kilowattóra értéket vesznek alapul, ami nagyjából a válság előtti szintnek felel meg. A támogatás felső határa 40 cent/kilowattóra. Aki tehát ma 25 centért veszi az áramot, annak az állam 2900 kilowattóra fogyasztásig 15 centet jóváír kilowattóránként az áramdíjból. A jóváírás mértéke 40 centes árig emelkedik, afölött egységesen 30 cent marad, megakadályozandó, hogy a társaságok a magasabb ártámogatás miatt árat emeljenek.

A kormány becslései szerint az intézkedés körülbelül három-négy milliárd euróba kerül, attól függően, hogyan alakulnak az áramárak. Werner Kogler alkancellár (Zöldek) szerint az alapvető szükségletek támogatásáról van szó. Az inflációt nem lehet eltüntetni, de a „csúcsok és kiugró értékek“ ellensúlyozhatók. Ez az inflációra is visszafogó hatással lenne, vélte Kogler. Az energiatakarékosságot azonban nem szabad szem elől téveszteni.

Kiegészítő kvóták a nagyobb háztartások számára

Az előzetes kalkulációk egy háromszemélyes háztartást vesznek alapul. A több személyt számláló háztartások egy pályázati rendszeren keresztül további támogatást kérhetnek. Ezt az eljárást jelenleg dolgozzák ki az energiaszolgáltatókkal együttműködésben.

A háztartásméret szerinti differenciálás hiányát már előzetesen kritizálta – a „villamosenergia-árfék“ „megalkotója“, a WIFO vezetője, Gabriel Felbermayr is. A miniszterek hangsúlyozták, hogy ezt nem lesz egyszerű elérni. Magnus Brunner (ÖVP) pénzügyminiszter szerint az adatcseréhez többek között olyan jogszabályokra lenne szükség, amelyeket eddig még nem alkottak meg.

Forrás: ORF

Szólj hozzá!

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.