Heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén, az ukrán parancsnokság sikeres támadásokról számolt be

Fehér Buda 2022-08-31 18:00:04
Javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében szólnak a fegyverek.

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján. Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak. A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely, Herszon utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve. A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépületek, egészségügyi és oktatási intézmények. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban, írja az MTI.

Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol térségét ágyúzták, egy helyi lakos sérült meg. A városban 12 többemeletes lakóház, több üzlet, egy gyógyszertár, egy utánpótlás-sportiskola, egy kulturális és sporttelep, egy helyi kollégium és egy gyógyszeripari vállalkozás épülete rongálódott meg. Harkiv megyében kedd délután Pion típusú önjáró lövegekkel lőtték a megyeszékhely központját. A támadásban négy civil meghalt és 12-en megsebesültek. Éjszaka az oroszok három rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod irányából. Kettő Oroszország területén robbant, egy rakéta megsemmisült Harkiv felett, egy pedig becsapódott egy felsőoktatási intézménye mellett, két ember megsérült.

Donyeck megyében négy polgári személy vesztette életét és ketten sebesültek meg kedden a harcok következtében. Az oroszok Grad rakéta-sorozatvetőkkel, egyéb tüzérségi fegyverekkel és SZ-300-as légvédelmi rakétákkal lőtték a régió több települését, köztük Krasznohorivkát, Avgyijivkát és Bahmutot. Az éjjel rakétatámadást indítottak Kramatorszk ellen, legalább négy többemeletes lakóházban keletkeztek károk. A déli Mikolajiv megyében kedden ismét orosz támadás érte a megyeközpontot. A pontosított adatok szerint infrastrukturális létesítményeket ért találat, egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán arról számolt be, hogy komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak, az elmúlt napon 117 katonájuk halt meg és több mint harminc haditechnikai eszközük semmisült meg a térségben. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapásokat mértek az orosz csapatok négy parancsnoki állására és négy szállítási útvonalra, köztük a megyeszékhelynél lévő Antonyivszkij- és a Darjivszkij-hidakra. "A csapások a lehető legnagyobb mértékben korlátozták az útvonalak használatát" - emelte ki a parancsokság.

Az ukrán légierő 16 csapást mért az oroszok megerősített állásaira, lőszerraktáraira, valamint katonák, fegyverek és felszerelések koncentrációs területeire. A tűzfeladatok végrehajtásának megerősített eredményei szerint 117 orosz katona vesztette életét, több mint 30 felszerelés semmisült meg, benne kilenc T-72-es harckocsi, három Grad rakéta-sorozatvető, továbbá önjáró tarackok, páncélozott járművek és négy lőszerraktár.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelenése szerint az elmúlt napon 350 orosz katona halt meg Ukrajnában és húsz harckocsit semmisítettek meg az ukrán erők. A legfrissebb, szerdai összesítés alapján eddig megközelítőleg 47 900 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 1974 harckocsit és 1091 tüzérségi rendszert. A vezérkar harctéri jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők nem adják fel azon szándékukat, hogy elérjék Donyeck megye közigazgatási határát, emiatt heves harcok dúlnak főként Bahmut és Avgyijivka irányában.

Közben az Ukrinform hírügynökség a Zaporizzsja megyei kormányzói hivatalra hivatkozva kora délután jelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megérkezett Kijevből Zaporizzsjába. A zaporizzsjai régió megszállt részének Moszkva-párti "hatóságai" bejelentették, hogy nem adnak ki külön engedélyt a NAÜ-misszió résztvevői számára, hogy gyorsan eljuthassanak a zaporizzsjai atomerőműbe, és még azt is hozzátették, hogy a küldöttség érkezését a nukleáris létesítménynek otthont adó Enerhodar városba csütörtök délelőttre várják. "A NAÜ-misszió sorban áll majd, hogy eljuthasson a zaporizzsjai régió felszabadított (oroszok által elfoglalt) részébe" - szögezte le Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.