Aláírásgyűjtésbe kezdett a kertváros lakóival Klimits István, a sárvári kettes körzet képviselője, hogy megmentsék az Ungvár utca zöldterületét

Fehér Buda 2022-08-31 14:00:00
A jelenlegi tervek szerint a sárvári önkormányzat felosztaná, és építési telkekként értékesítené a zöldfelületet.

Amióta az eszemet tudom, ez itt zöldterület volt. Gyerekkoromban sokat játszottunk ezen a telken” – mutat rá a sárvári Ungvár utcában található zöldterületre Klimits István, a kettes választókörzet független képviselője. Az Ungvár utcai telek időről időre felkelti a kertvárosiak figyelmét, a képviselő most levélben kérte a környéken élő lakók támogatását, segítségét, hogy megmentsék a zöldterületet.

Klimits István a terület előtt, amiért most aláírásgyűjtés indult

Nem ez az első eset, hogy a kertvárosiak tollat ragadtak az Ungvár utcai telek miatt, először 2018-ban teltek meg az aláíróívek, miután egy sárvári cég megvásárolta a területet. A telekre eredetileg egy többemeletes társasházat terveztek, ám ez akkor nem valósult meg. Később aztán mégnagyobb port kavart, amikor kiderült, hogy a cég újra elővette a terveket és a majdan megépülő társasházat vendégmunkásokkal töltené meg. A hatalmas lakossági felháborodást a város végül azzal védte ki, hogy mintegy 100 millió forintért megvette a területet a beruházó cégtől, hogy így állják útját az építkezésnek. 

Sárvári polgármester: megoldódott az Ungvár utcai terület sorsa

Néhány hete írtunk először arról, hogy egy sárvári cég egy 250 fős apartmankomplexumot építene a sárvári Ungvár utcába. Az építkezésről a terület önkormányzati képviselője, Klimits István egy videóban beszélt, ő azt mondta, hogy az épület munkásszálló lesz, valamint arról is beszámolt, hogy a kertvárosiak attól tartanak, az ingatlan miatt felbolydul majd a nyugodt életük.

„Senki se gondolja, hogy az akkori városvezetés nem tudta, hogy a cég mit akart épülni erre a területre” – mondja Klimits, aki azt is elmesélte az Ugytudjuknak, hogy az eredeti tulajdonoscsere után a sárvári cég kezdeményezte, hogy a területet minősítse a városvezetés ipari övezetből kisvárosias területté. Ezzel zöldutat adtak az olyan beruházásoknak, amelyeken keresztül akár többemeletes lakóházak kerülhettek volna az ingatlanra. A képviselő szerint elképzelhető, hogy 2018-ban a közelgő, 2019-es önkormányzati választások miatt csúsztathatták a projektet, ezért került csak 2021 elején elő a munkásszálló ötlete. 

„Miután a város megvette a telket, többször is a fejemhez vágták, hogy Klimits képviselő úr miatt kellett megvenni ezt a telket. Pedig azzal nagyon könnyen ki lehetett volna védeni ezt a beruházást, ha az akkori városvezetés nem szavazza meg a terület kisvárosias övezetté való átsorolását, és a 2018-as lakossági tiltakozást is komolyan vették volna"

– teszi hozzá a képviselő, aki szerint tehát egyértelmű, hogy az akkori városvezetés bakija miatt kellett kiadnia ekkora összeget a városnak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban szüksége van a pénzre a városnak, ezért most az az ötlet merült fel az önkormányzaton, hogy a jelenlegi ingatlant felosztják, majd építési telkekként adják áruba az így megszülető telkeket. A kertvárosiak viszont ragaszkodnak a zöldfelülethez. „Testületi üléseken többször is felszólaltam, módosító indítvánnyal éltem, hogy ez a terület maradjon meg a kertvárosiaké” – meséli Klimits, aki azt is elmondta, hogy abban a kerületben, ahol az Ungvár utcai terület is található, a város egyetlen kerületeként nincs játszótér. „A kertváros többi részén persze vannak játszóterek, arról mondjuk ne beszéljünk, azok milyen állapotban vannak” – teszi hozzá a képviselő.

Jelenleg így néz ki a zöldfelület

Fotó: Fehér Buda

A képviselő azt is megosztotta a lapunkkal, hogy az erről szóló indítványait Szabó Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester sem támogatta, annak ellenére, hogy a korábbi ciklusban ő volt a körzet képviselője. Klimits bízik abban, hogy ha Szabó látja, mekkora támogatása van a lakók körében ennek az ügynek, akkor ő is az ügy mellé áll. „Jó lenne, ha ő is felkarolná az Ungvár utca ügyét, ezért is szavaztam meg, hogy ő is alpolgármester legyen, mert így a körzet lakóinak az igényeit még jobban tudjuk érvényesíteni” – teszi hozzá a képviselő. 

Azért, hogy a zöldterület megmaradjon, a kertvárosiak tehát aláírásgyűjtésbe kezdtek, Klimits szerint már többszáz szignót gyűjtöttek össze a zöldterület megmentéséért. A petícióban a helyiek azt kérik az önkormányzattól, hogy ne értékesítse, hanem a jelenlegi övezeti besorolásból minősítse át a képviselő-testület közparkká a telket, és így szolgálja a jövőben a helyieket a terület. Klimits szerint, aztán a jövőben a lakosság véleményét kikérve, kisebb sportpálya, park, vagy játszótér is kerülhetne kialakításra a területen. A képviselő és a kerület lakói bíznak benne, hogy a petíciójuknak meglesz a hatása, és a következő településrendezési eszközök módosításánál megtörténik az ingatlan közparkká történő átsorolása. 

Szólj hozzá!

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.