Aláírásgyűjtésbe kezdett a kertváros lakóival Klimits István, a sárvári kettes körzet képviselője, hogy megmentsék az Ungvár utca zöldterületét

Fehér Buda 2022-08-31 14:00:00
A jelenlegi tervek szerint a sárvári önkormányzat felosztaná, és építési telkekként értékesítené a zöldfelületet.

Amióta az eszemet tudom, ez itt zöldterület volt. Gyerekkoromban sokat játszottunk ezen a telken” – mutat rá a sárvári Ungvár utcában található zöldterületre Klimits István, a kettes választókörzet független képviselője. Az Ungvár utcai telek időről időre felkelti a kertvárosiak figyelmét, a képviselő most levélben kérte a környéken élő lakók támogatását, segítségét, hogy megmentsék a zöldterületet.

Klimits István a terület előtt, amiért most aláírásgyűjtés indult

Nem ez az első eset, hogy a kertvárosiak tollat ragadtak az Ungvár utcai telek miatt, először 2018-ban teltek meg az aláíróívek, miután egy sárvári cég megvásárolta a területet. A telekre eredetileg egy többemeletes társasházat terveztek, ám ez akkor nem valósult meg. Később aztán mégnagyobb port kavart, amikor kiderült, hogy a cég újra elővette a terveket és a majdan megépülő társasházat vendégmunkásokkal töltené meg. A hatalmas lakossági felháborodást a város végül azzal védte ki, hogy mintegy 100 millió forintért megvette a területet a beruházó cégtől, hogy így állják útját az építkezésnek. 

Sárvári polgármester: megoldódott az Ungvár utcai terület sorsa

Néhány hete írtunk először arról, hogy egy sárvári cég egy 250 fős apartmankomplexumot építene a sárvári Ungvár utcába. Az építkezésről a terület önkormányzati képviselője, Klimits István egy videóban beszélt, ő azt mondta, hogy az épület munkásszálló lesz, valamint arról is beszámolt, hogy a kertvárosiak attól tartanak, az ingatlan miatt felbolydul majd a nyugodt életük.

„Senki se gondolja, hogy az akkori városvezetés nem tudta, hogy a cég mit akart épülni erre a területre” – mondja Klimits, aki azt is elmesélte az Ugytudjuknak, hogy az eredeti tulajdonoscsere után a sárvári cég kezdeményezte, hogy a területet minősítse a városvezetés ipari övezetből kisvárosias területté. Ezzel zöldutat adtak az olyan beruházásoknak, amelyeken keresztül akár többemeletes lakóházak kerülhettek volna az ingatlanra. A képviselő szerint elképzelhető, hogy 2018-ban a közelgő, 2019-es önkormányzati választások miatt csúsztathatták a projektet, ezért került csak 2021 elején elő a munkásszálló ötlete. 

„Miután a város megvette a telket, többször is a fejemhez vágták, hogy Klimits képviselő úr miatt kellett megvenni ezt a telket. Pedig azzal nagyon könnyen ki lehetett volna védeni ezt a beruházást, ha az akkori városvezetés nem szavazza meg a terület kisvárosias övezetté való átsorolását, és a 2018-as lakossági tiltakozást is komolyan vették volna"

– teszi hozzá a képviselő, aki szerint tehát egyértelmű, hogy az akkori városvezetés bakija miatt kellett kiadnia ekkora összeget a városnak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban szüksége van a pénzre a városnak, ezért most az az ötlet merült fel az önkormányzaton, hogy a jelenlegi ingatlant felosztják, majd építési telkekként adják áruba az így megszülető telkeket. A kertvárosiak viszont ragaszkodnak a zöldfelülethez. „Testületi üléseken többször is felszólaltam, módosító indítvánnyal éltem, hogy ez a terület maradjon meg a kertvárosiaké” – meséli Klimits, aki azt is elmondta, hogy abban a kerületben, ahol az Ungvár utcai terület is található, a város egyetlen kerületeként nincs játszótér. „A kertváros többi részén persze vannak játszóterek, arról mondjuk ne beszéljünk, azok milyen állapotban vannak” – teszi hozzá a képviselő.

Jelenleg így néz ki a zöldfelület

Fotó: Fehér Buda

A képviselő azt is megosztotta a lapunkkal, hogy az erről szóló indítványait Szabó Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármester sem támogatta, annak ellenére, hogy a korábbi ciklusban ő volt a körzet képviselője. Klimits bízik abban, hogy ha Szabó látja, mekkora támogatása van a lakók körében ennek az ügynek, akkor ő is az ügy mellé áll. „Jó lenne, ha ő is felkarolná az Ungvár utca ügyét, ezért is szavaztam meg, hogy ő is alpolgármester legyen, mert így a körzet lakóinak az igényeit még jobban tudjuk érvényesíteni” – teszi hozzá a képviselő. 

Azért, hogy a zöldterület megmaradjon, a kertvárosiak tehát aláírásgyűjtésbe kezdtek, Klimits szerint már többszáz szignót gyűjtöttek össze a zöldterület megmentéséért. A petícióban a helyiek azt kérik az önkormányzattól, hogy ne értékesítse, hanem a jelenlegi övezeti besorolásból minősítse át a képviselő-testület közparkká a telket, és így szolgálja a jövőben a helyieket a terület. Klimits szerint, aztán a jövőben a lakosság véleményét kikérve, kisebb sportpálya, park, vagy játszótér is kerülhetne kialakításra a területen. A képviselő és a kerület lakói bíznak benne, hogy a petíciójuknak meglesz a hatása, és a következő településrendezési eszközök módosításánál megtörténik az ingatlan közparkká történő átsorolása. 

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.