Akadémiai dolgozók: Palkovics miniszter nem érti, mi az, hogy valószínűség

Nagy Donát 2022-08-24 06:44:00
Semmilyen szakmai hiányosság nem volt, és ilyen kivizsgálást a minisztérium nem is tervezett.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átszervezése után létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma is kiállt az Országos Meteorológiai Szolgálat mellett. Hétfőn Palkovics László miniszter ugyanis kirúgta az OMSZ két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, mivel mégsem esett eső annak ellenére, hogy a meteorológia azt jelezte előre, valószínűleg esni fog. Emiatt pedig a budapesti tűzijátékot elhalasztották. A döntés miatt kormányoldalról senki sem vállalta a felelősséget, bűnbakot kellett keresni. Ezt találták meg az amúgy is lassan elviselhetetlen politikai nyomás alatt lévő OMSZ-ben. Előbb a propagandamédia kezdte ócsárolni őket, majd jött a kirúgás is.

A bolsevista menesztés nagy felháborodást szült, de Gulyás Gergely a Kormányinfón megvédte a döntést, igaz indokok és érvek nélkül. Most a Fórum így reagált:

"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes.
A 2022. augusztus 20-ra tervezett tűzijáték elhalasztását követően Palkovics László technológiai és ipari miniszter menesztette az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét. A menesztés indoka, amit azóta egy másik kormányzati tényező is elismert, „az időjárás teljesen téves előrejelzése”.

Noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott  az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett. Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritást vállal az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóival, az általuk kiadott nyilatkozattal minden tekintetben egyetértünk.

A meghozott döntést annál is inkább felháborítónak tartjuk, mert a műszaki kérdésekkel (egykor) foglalkozó Palkovics Lászlónak ‒ publikációi tanúsága szerint legalábbis ‒ tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével. Palkovics László már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást.

A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja."

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.