Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Fehér Buda 2022-08-13 15:03:22
A meteorológiai előrejelzések szerint viszont heves viharok várhatóak a térségben.

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint. A 60 milliós országban 22 millióan nyaralnak, több mint hetven százalékuk a tengerpartokon, írja az MTI.

Augusztus közepe csúcsszezonnak számít, mivel ilyenkor még az egész évben nyitva tartó üzemek, hivatalok, rendelők is lehúzzák a redőnyt legalább egy hétre. Az augusztus 15-re eső Nagyboldogasszony napja a harmadik legnagyobb egyházi és állami ünnepként ismert a karácsony és a húsvét után. Szombattól hétfőig a legmagasabb fokozatú, fekete színű közlekedési figyelmeztetés érvényes az olaszországi utakon a kiemelt forgalom miatt. Több mint 10 millió járművel számolnak a határszakaszokon és a tengerpartok felé tartó útvonalakon. Minden második olasz otthonán kívül tölti az ünnepet, amelyen hagyományosan családi találkozókat, kerti partikat, városon kívüli kirándulásokat tartanak.  

Kiemelt biztonsági ellenőrzés folyik a repülőtereken, kikötőkben és a vasútállomásokon, ahol  csak péntek délután tizenötezer utast igazoltattak a rendőrök. Az idegenforgalmi kívánságlistákat vezető Puglia tartomány tengerpartjain négyszáz fővel erősítették a strandok felügyeletével megbízott katonák számát. A CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint az augusztus 21-ig tartó hétre alig maradt üres szoba vagy napernyő. A 3 milliós Nápolyban a szállodai szobák nyolcvan százaléka foglalt, a közeli Amalfiban 98 százalékuk, a 3,7 millió lakosú Toszkánában a szobák 93 százaléka.

A Federalberghi szállodai szövetség információi szerint az adriai Jesolóban egy hét szállodai szoba ára két fő számára ezer és ötezer euró között mozog. "Magas a kereslet, nincs szükség kedvezményekre" - hangoztatta a Federalberghi elnöke, Bernabo Bocca. Megjegyezte, a hotelek nem törekednek teljes kihasználtságra, mivel a pandémia következményeként a személyzet több mint fele "hiányzik". Bocca úgy vélte, az idei nyár a járvány előtti 2019-est idézi, de még nem sikerült elérni a három évvel ezelőtti szintet. Kivételként Capri szigetét említette, ahol az amerikai turisták visszatértével valóban teltház van. Hangsúlyozta, hogy a rendkívüli meleggel az őszi szezon is jó eredményeket ígér.

A legnagyobb légikikötő, a római Leonardo Da Vinci, ismertebb nevén a fiumucinói repülőtéren a hétvégén napi több mint 110 ezer érkező és induló utassal számolnak. Ez a három évvel ezelőtti 73 százalékát jelenti. Hiányoznak az orosz és a kínai látogatók. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a kánikulát heves viharok váltják, majd jövő héten újabb hőhullám érkezik.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.