Ismét bizonytalanná vált a győri Rómer Ház működése

Pintér Bence 2022-08-05 08:47:04
A polgármester szerint kevesen látogatják a Rómer Ház programjait, de ezt többen kétségbe vonják. Dézsi Csaba András korábban sem adott egyenes választ a Rómer Házzal kapcsolatos kérdésekre.

A győri polgármester, Dézsi Csaba András egyik minapi cicás posztja alatt tette fel azt a kérdést egy kommentelő, hogy mi lesz a Rómer Ház sorsa.

A polgármester erre hosszas kommentben válaszolt, aminek az volt a lényege, hogy szerinte kevesen látogatják a Rómer Ház rendezvényeit, ezért vizsgálják, mi legyen vele.

Egészen konkrétan így fogalmazott:

Elég gáz amikor pl. a mozi rendszeresen olyan mint a 38/A csuklós busz délután 4-kor, hogy csak 2-en 3-an ülnek rajta. (Itt inkább benne.) Több variációt kipróbáltunk, de nem működik a fiatalok teljes érdektelensége miatt. Csak egy-egy koncert az ami megtölti a házat időnként. Az egyetem által kínált szórakozóhelyek sokkal alkalmasabbak is erre és érthető, hogy az évek során elszívták teljesen a fiatalokat ebből a szűkös, zegzúgos belvárosi házból.

A kommentre érkezett több olyan reakció, ami megkérdőjelezte a polgármester szavait, például:

„A Szerdák nevű eseménysorozat szinte mindig TELT HÁZZAL dübörgött (igaz, télen kevesebben voltak), a kert mozit/belső mozit nem egyszer láttam szintén tele, illetve a barátaim és jómagam is részt vettünk a vetítéseken. Nem csak az elektronikus zenei programok mellett szeretnék felszólalni! Szeretnék minden zene és kiállítás illetve filmkedvelő nevében beszélni. 13 év alatt azt látom/láttam, hogy a ház programjai széles körben kielégítették az oda látogatókat. Jazz zene, Punk-Rock-Metál koncertek, Kortárs művészet, Táncestek, Rómer Kvelle...sorolhatnám... A kamasz koroszrálytól egészen az Ön korosztályáig folyamatosan mindenki megtalálta a saját igényének megfelelő programokat/szubkultúrális megmozdulásokat! Egy elfogadó és normális, illem és tisztelettudó CSALÁD alakult ki a házban, minden téren!

A Rómer Ház működésére rálátó több forrásunk is a fenti kommenthez hasonlóan reagált a polgármester szavaira. Szerintük a Rómer Ház programjainak látogatottságával nincs különösebb baj, a fenntartó körül bizonytalankodás viszont több problémát okoz.

Már 2020-ban írtunk arról, hogy az akkor formájában nem működik tovább a Rómer Ház, ami aztán a Győr Projekt Kft. kezelésébe került át a múzeumtól. (Most úgy tűnik, ismét visszakerülhet a múzeumhoz.) Ekkor, tehát 2020-ban még elég bátor volt a polgármester ahhoz, hogy interjút adjon nekünk, és kérdeztük a Rómer Házról is, aminek kapcsán váratlanul heves reakció érkezett a polgármestertől, de szavaiból nem igazán derült ki már akkor sem semmi:

Bár fizikailag nem bontották le, mint az Ifiházat, szellemileg viszont gyakorlatilag kiürült az a Rómer Ház, amit most már évek óta ismertek és szerettek a győri fiatalok. Hogyan tovább? Ki fogja csinálni a Rómer Házat?

Ezért hívom magukat Rosszultudjuk.hu-nak.

Ezt a domaint azóta egyébként le is foglaltuk.

(Nevet.) A helyzet az, hogy vannak pletykák, vannak elképzelések. Egyet tisztázni kell: a Rómer Ház egy múzeum. Ha nem a múzeum üzemelteti, akkor ezt elveszik tőlünk.

Akkor pontosítsuk ezt a kérdést is. Az elmúlt hat évben volt egy működő programstruktúra, voltak koncertek…

Milyen koncertek voltak?

Nem tudom, nekem két kisgyerek mellett nem volt időm eljárni esténként.

Tehát nem érdekli a Rómer Ház?

De van egy csomó fiatal a városban, akit biztos, hogy érdekel. Nagyon sokan jártak oda, volt egy közösség. Ha jól értünk mindent, az, ami volt, biztos nem lesz.

Most a COVID miatt semmi sincs, szerintem ez lehet megtévesztő.

Akkor menjünk bele: a programszervezők elmentek, ha jól tudom. A kávézó elment. A színjátszással foglalkozó alapítvány elment. Ők a COVID végével sem jönnek vissza.

Kik ezek a programszervezők?

Én nem vagyok olyan nagyon járatos ebben a kérdésben, de ha jól tudom, akkor RómerKvelle szervezői elég sok nagy koncertet szerveztek az elmúlt években. Ki fog most koncertet szervezni a Rómer Házban?

Ön szerint a polgármesternek azzal kéne foglalkoznia, hogy ki fog koncertet szervezni a Rómer Házban? És hogy a RómerKvelle szervezői ott vannak-e? Azt nem kérdezi meg, hogy a GYHG-nál éppen ki viszi el a szemetet a Galamb utcában? Feltételeznem kell, hogy ez valami célzott kérdés. Rokonai, ismerősei ezek az emberek? LMP-tagok?

Felteszem máshogy akkor, mert nyilván nem ez volt a kérdés. Polgármester úr rocksuli létrehozásáról beszél, az ifjúságnak szeretne koncerttermet létrehozni az új kulturális negyedben. Eközben volt itt egy, az ifjúság, de egyébként több generáció által is kedvelt kulturális központ, ami nem fog működni a továbbiakban. Hogy fér össze ez a két dolog? Volt valami baja az önkormányzatnak azzal, ami a Rómer Házban történt?

Nekem feltenni ezt a kérdést, aki Magyarországon az egyetlen komoly rockfesztivált megszerveztem a két COVID-hullám-között… Tizenhárom alternatív zenekar jött Győrbe, előzenekarokkal együtt huszonhat zenekar lépett fel egy nap alatt. Tulajdonképpen ez volt tavaly az egyetlen komoly rockfesztivál, beelőztük a Szigetet és a Voltot, amik nem is voltak. Nekem feltenni ezt a kérdést, őszintén: furcsának tűnik.

Valami azért történt a Rómer Házban, ha mindenki felállt, nem?

Ha konkrétumot tud, kérdezzen konkrétumot. Nem fogom önök helyett megírni a cikket.

Nehéz konkrétumot kérdezni, mert a távozók nagyon udvariasan nem fejtették ki, hogy miért távoznak. De egyébként volt konkrét kérdés: hogy ki fogja szervezni a koncerteket a Rómer Házban, ha egyszer beindul az élet?

A Rómer Ház működtetése a múzeumigazgató kompetenciája.

Szívügyének tekinti-e, hogy a Rómer Házban továbbra is legyenek fiataloknak szóló könnyűzenei koncertek?

Természetesen. Fontosnak tartom azt, hogy ha beindul az élet Győrben, akkor minden rétegkultúrát kedvelő közönség megkapja azokat a programokat, amelyek a lelki békéjét biztosítják.

Ekkor egyébként a polgármester már tudta, hogy a Győr Projektnek adják majd át a működtetést, de ezt nem árulta el nkünk. Most a polgármester azt írja, hogy Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos próbálja megoldani a Rómer Ház kérdését.

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.