Vajon most meddig tűrjük, hogy az arcunkba hazudjanak?

Pintér Bence 2022-07-29 19:00:00
Lokális kivétel a globális összeomlásban – annyiban, hogy mi összeomlunk, ők meg nem.

Pintér Bence publicisztikája eredetileg az Azonnali.hun jelent meg.

Hülye kérdés, mondhatnánk arra, amit a címben kérdezek, hiszen mint azt legutóbb is kifejtettem, tizenkét – harminckét, kinek-kinek ízlése szerint – tűrjük, és tűrtük előtte is harmincháromig, meg hát az előtt is. Néha nem tűrjük, és robban, akkor vagy jönnek az orosz lovasrohamok/tankok, vagy nem jönnek, aztán annyi.

Most pedig nem csak tűrjük, nem erölteti ránk senki ezt a dolgot. Tapsolunk neki! Április harmadikán hárommillió ember szavazott boldogan s dalolva Orbán Viktorra és a Fideszre.

Nem mintha olyan óriási esélyekkel kecsegtetett volna, ha Márki-Zay Péterre és az ellenzéki összefogásra szavazunk, mégis: rögzítsük a tényt. Annak ellenére szavazott hárommillió választó a Fideszre, hogy csak egy kis odafigyeléssel is világos, hogy hazudnak kicsiben és nagyban, hazudnak helyben és országosan, vagy ha nem hazudnak, hát megfutamodnak a valódi viták és valódi kérdések elől, tét nélküli áltémákkal, gumicsontokkal, bolhából felfújt identitáspolitikai és fasisztoid jellegű pánik- és gyűlöletkeltéssel terelik, terelik örökké a témát.

Eközben a baloldal által elfuserált nullás évek után pontosan ugyanúgy elfuserálták a tizes éveket is. Hiába az óriási felhatalmazás, hiába a globális kapitalizmus egyik legsúlyosabb válsága utáni gazdasági konjunktúra, pénz- és hitelbőség, az EU-s pénzeső: nem fektettek az egészségügybe, az oktatásba, az energiahatékonyságba, a mélyszegénység felszámolására, a cigányság integrációjába, a hazai, valódi értéket teremtő iparba. Nem fektettek gyakorlatilag semmibe, aminek hosszú távon értelme lenne.

Mellé viszont kiárusították az országot a német, kínai és orosz gazdasági és politikai érdekeknek, miközben a fent említett gyűlöletkeltéssel és egyéb hókuszpókuszokkal még a rendszerváltáskor felállt, egyébként is döcögősen működő magyar demokrácia alapjait is lerombolták – hosszú évtizedekre terméketlen posvánnyá változtatták a közbeszédet, a közvagyont pedig kiszervezték saját maguknak.

Bah, legyintünk: banális, unalmas igazságok, amiket már-már kínos leírni, mégis rögzíteni kell az utókornak.

Ha valaki leírja, cinikus, undorító szellemi verőlegényeik jönnek, és jól pofánröhögnek, az általuk felbátorodott, borzalmas Facebook-kommentelők pedig folytatják a sort. Elkeserítő dolog.

Azért álljunk meg egy pillanatra ma is,

és olvassuk el Orbán Viktor szavait, csak hogy regisztráljuk az arcátlan hazugságokat:

Aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy vagy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy a piaci árát ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti energiarésznek”.

Csökkentsd, vagy keress több pénzt, öreg. Hajrá! Sok szerencsét! – szinte látom is mellé, ahogy egy pillanatra azért eszébe jut az elinflálódó forint, és szokása szerint megnyalja a szája szélét.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyi hóhányónk eközben Moszkvában könyörög még több gázért, attól az orosz kormánytól, ami a gázcsap nyitogatásával-csukogatásával zsarolja éppen egész Európát, és tömeggyilkos, aljas teljesen jogtalan háborút vív az egyik szomszédunkkal szemben. 

Nagyot fordult a világ a rezsicsökkentéssel pár hónap alatt. Mivel általában rövid a választópolgár memóriája, idézzük csak fel, hogy egy évvel ezelőtt hogy is álltunk ezzel az egész orosz gázzal, meg a rezsicsökkentéssel:

Hétfőn Budapesten aláírták tíz plusz öt éves gázvásárlási szerződést a Gazprommal, amely hosszú távon garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. (...) Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Aztán a fő utcai harcosunk is Moszkvába ment, még januárban, ahol állítólag azt a képtelenséget mondta Putyin, hogy a piacihoz képest ötödáron jár a gáz a magyaroknak, amiről nyilván kiderült korábban is, hogy egy ordas nagy hazugság volt, most pedig egyenesen ez tűnik a fő oknak, amiért kivezették a régi jó rezsicsökkentést. Orbán egyébként akkor ezt mondta:

„Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.”

Mindezekután következett a kampány, ahol egymilliószor elhangzott minden beszélő kesztyűbáb szájnyílásából, hogy ha Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc rémuralmára szavaz az ország, akkor vége a rezsicsökkentésnek. Kész, vége, kicsinálják.

Csak nehogy megvédjenek még valamit

Mindehhez képest most sikerült úgy megvédeni a „rezsicsökkentés vívmányait” a Fidesznek, hogy a szűken meghúzott átlagfogyasztáson felül Európa legdrágább gázárát fizetheti az, aki pórul jár. És bár így próbálják természetesen eladni, nem a medencefűtés miatt kicsit túlszaladó túlfogyasztó energiakulákok járják meg elsősorban, hanem bárki, aki mondjuk egy nem felújított családi házban szeretne gázzal fűteni. Ezen felül, Orbánra visszautalva: most ugye van orosz gáz, és mégsincs rezsicsökkentés rengeteg magyar állampolgárnak. És az ellátás is annyira biztos, hogy Moszkvába járunk könyörögni.

A családos kedvezményt pedig természetesen külön kell kérvényezni tekintetes főispán uramék palotájában,

mint kiderült.

Navracsics Tibor, a Karmelita mellvédjéről nézve, aprót hunyorítva kicsit még européernek látszó fideszes politikus eközben azért küzd, hogy az Európát, Brüsszelt, és az összes egyéb szövetségesünket folyamatosan kutyázó és támadó, a blokk döntéseit állandóan orosz érdekeknek megfelelően akadályozó Orbán-kormány kapja már meg azt a pénzt, amivel legalább nem homlokig, csak állig érne a foscunami.

Ugyebár mind tudjuk, hogy a Brüsszel elleni szabadságharc egyetlen lényege, hogy Orbánnak és barátainak fáj, hogy várhatóan ajövőben nem lehet majd üzemszerűen elemelni az EU-s támogatásként érkező pénzeket mindenféle himi-humi projektekben, kamuiklátókra, autópálya-, parkolóház- és vízi élménypark-építésre. Ennyi, semmi több valódi értelme nincs: hogy ebben az ügyben a fajok keveredésével kell már takarózni, az valami egészen döbbenetes fejlemény. De nem, valójában nem az.

Ami döbbenetes, az az, hogy képesek a 2008 körüli gyurcsányi csodaszöveget kicsit más szavakkal, és teljesen komoly arccal bedobni: hozzánk ugyanis nem fog begyűrűzni,

mi leszünk a lokális kivétel a globális összeomlásban: jelek szerint annyiban, hogy mi egy kicsit jobban összeomlunk majd, mint mindenki más.

Miközben ezeket a sorokat írom, éppen újabb kormányinfót jelentettek be szombatra, ami nem egy szokásos időpont, és jó esély van rá, hogy valami újabb bejelentés érkezik. Tekintve, hogy a MOL-vezérek már egy hete puhítják a népet a sajtónyilatkozatokban, nagyobb összeget mernék rá tenni (ha lenne miből), hogy valamilyen formában a benzinárstopot is megvédi a kormány.

Ahogy szokta: mondjuk úgy, hogy csak a 2020 után gyártott, nagy fekete Audikba és Mercedesekbe lehet mostantól olcsón tankolni. Vagy valami ilyesmi. De azon sem lepődnénk meg, ha Gulyás Gergely nőnek öltözve jelenne meg, és Varga Judit hegedűkíséretével elénekelné az Internacionálét – ki tudja mit kér manapság Lavrov egy kis gázért cserébe?

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.