Felnégyelés, adóemelés, megszorítás, létbizonytalanság, nehéztüzérség: reakciók a KATA-módosításra

Papp László Tamás 2022-07-11 16:53:00
Az ellenzék és a könyvelők is bírálják a javaslatot.

Ez felnégyelés, és aztán mondják az élettelen torzóra, hogy tessék, itt az új kata” – értékelte a 444-nek az új kata-törvényjavaslatot Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke.

Hétfő kora délután jelentette be a kormány, hogy benyújtották az új katára vonatkozó törvényjavaslatot, melyben a legradikálisabb változás az lenne, hogy a jövőben a katásoknak csak magánszemélyektől lehetne bevétele. Kivételt egyedül a taxisok kapnának a szigorítás alól

– említi a portál.

Az ellenzéki pártok sem hagyták szó nélkül a változást.

„Új KATA szabályok: a kormány megint a nagyvállalatok oldalára állt. Ideje nevén nevezni a dolgokat: a KATA adózás új szabályozása megszorítás és jelentős adóemelés. Az LMP egyetért azzal, hogy az államnak nagyobb adóbevételre van szüksége, mert több pénz kell ahhoz, hogy tisztességes fizetést adjunk a közalkalmazottaknak. Ez a javaslat mégis tragikus.”

– mondja Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese. A zöldpárt politikusa hozzátette: 

„Egyrészt rossz helyről vesz el: nevetségesnek tartjuk, hogy miközben a legnagyobb vállalatok társasági adója továbbra is rekord alacsony, addig a KATA megszüntetésével akar bevételre szert tenni a kormányt. A tao emelésével kevesebb profitot vinnének haza a külföldi nagyvállalatok és a Fidesz hátországa. A mostani döntéssel több százezer ember megélhetése kerül veszélybe. Sokadik bizonyítéka ez annak, hogy ez a kormány nem a magyar emberek, hanem a külföldi nagyvállalatok érdekeit tartja a legfontosabbnak”

– állítja az LMP frakcióvezető-helyettese.

„Ahogy az is gond, hogy semmilyen szándék nem mutatkozik arra, hogy bármilyen segítséget adjanak azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek már egy havi jövedelmét elvitte az infláció: ha a kormány csak negyed annyira becsülné őket, mint a taxisokat, akkor Magyarország egy igazságosabb ország lehetne.  Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy gratuláljunk Parragh Lászlónak, aki törvényi erővel évi ötezer forint megfizetésére kényszeríti többek között a KATA adózással élő vállalkozókat is, hogy aztán ebből a pénzből tönkre tegye őket: meglátásunk szerint ezzel a teljesítménnyel joggal álmodozhat akár kormánytagságról is”

– teszi hozzá Csárdi Antal.

A Fidesz a katásokat is tönkreteszi!

– mondja Facebook-videójában Z. Kárpát Dániel, a párt szakpolitikusa, aki hozzátette: a KATA létrehozásakor is a Fidesz volt kormányon, vagyis ha hiba van a rendszerben, az a kormány saját hibája. A politikus az MTI szerint elképesztőnek nevezte a kata átalakításával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, mondván, „óriási gazdasági válságot hozott a nyakunkra a Fidesz-KDNP”, most pedig a magyar kisvállalkozók, családok bevételeinek megnyirbálását tervezi.

A tervezett törvénymódosítás sokakat zárna ki abból a lehetőségből, hogy a kata révén adózzon, így akár tíz- vagy százezrek életére lehet negatív hatással - jelentette ki. Hozzátette, ehelyett arra volna szükség, hogy vegyék sorra, és zárják be az adónem kiskapuit. A magyarországi munkahelyek több mint kétharmadát a kis- és közepes méretű vállalkozások adják, nem a multicégek - hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel

A multikat megvédte, a katás kisvállalkozásokon megszorítást hajt végre a Fidesz

– szól a DK közleménye.

A kormány benyújtotta a katás adózással kapcsolatos törvénymódosítását. A brutális orbáni megszorítócsomagba illeszkedő javaslat szerint szeptember elsejétől a katások bevétele csak magánszemélyektől származhat, vállalkozásoktól nem. Ez a változtatás tudatosan zár ki a KATA-ból akár több tízezer olyan magyar kis- és közepes vállalkozást is, amelyek eddig nem kizárólag magánszemélyeknek dolgoztak. Ma este több tízezer egyéni és kisvállalkozó fogja feltenni a magának a kérdést: szeptember 1-től dolgozzanak feketén vagy húzzák le a rolót örökre?

– kérdi a Demokratikus Koalíció.

A Demokratikus Koalíció szerint „hiába az orbáni infláció és a különadók, most a KATA-t is elvitte a kormányzati megszorítás. A DK szerint morálisan és politikailag is vállalhatatlan, hogy amíg a Fidesz most azért háborúzik Európában, hogy a multiknak ne kelljen többet adózniuk, addig itthon a magyar vállalkozásokon hajt végre megszorítást azzal, hogy egy jelentős részüket kizárja a KATA-ból. A Fidesz a multik oldalán áll, a DK a magyar kis- és közepes vállalkozások oldalán, így számunkra elfogadhatatlan a KATA “átalakítása

– teszi hozzá Varju László, a DK országgyűlési képviselője.

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője, a Facebookon reagált a kormány KATA módosító törvényjavaslatára. A módosítás szerint szeptembertől csak magánszemélynek számlázhatnak és mindenkinek egységesen 50 ezer forintot kell befizetni az államkasszába. Bedő szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak.

Több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat." – mondta a Momentum képviselője arról, hogy a kormány végül nem 2023. január 1-gyel, hanem már most szeptemberben be akarja vezetni a változtatásokat. A Momentum politikusa elmondta, hogy azon kívül, hogy a gyors változtatás kapodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani.

A kormány nehéztüzérséggel lövi a KATÁ-s adózókat

– írja a Mi Hazánk közleménye.

A Mi Hazánk országgyűlési képviselőcsoportja nem támogatja a KATÁ-s adózókra vonatkozó, rendkívül rossz irányú és alacsony színvonalú indítványt, amelynek lényege, hogy idén szeptember elsejétől kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozók csak magánszemélyek részére nyújthatnak szolgáltatást vagy adhatnak el terméket. Megszűnik a betéti társaságok kedvezményes adózása, megszűnik a mellékállásban történő KATÁ-zás és eltörli a kormány annak lehetőségét, hogy a KATÁ-s vállalkozók gazdasági társaságoknak vagy állami- és önkormányzati szerveknek végezzenek tevékenységet

–  fogalmaz Apáti István, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának elnöke, a Mi Hazánk alelnöke

Most 460 ezer KATÁ-s vállalkozó tevékenykedik, ebből 108 ezren mellékállásban. Így szeptember elsejétől több százezer magyar család napi megélhetése kerül veszélybe. A Mi Hazánk szerint az igazi megoldás a tevékenységi körök felülvizsgálata és a feltétlenül szükséges, kisebb mértékű szűkítése lett volna, hiszen így csak azok a tevékenységi körök kerültek volna ki, amelyeknél valóban nem feltétlenül indokolt ez az adózási forma (pl. lakás bérbeadás). Így azonban a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötték. Szomorú, hogy egy ekkora minisztériumi apparátus nem volt hajlandó tevékenységi körök szerint felülvizsgálni a lehetőségeket, hanem inkább egy totális megoldást választott

– véli a Mi Hazánk politikusa, aki „fájdalmasnak tartja, hogy szeptember elsejével véget ér egy igazi sikertörténet és meggyőződésünk, hogy a korábbiakhoz képest jóval kevesebb bevétel fog származni ebből az adónemből, így a költségvetés helyzete nem javulni fog, hanem romlani. Úgy látszik, hogy a hazug propagandával ellentétben mégis a magyar emberekkel, jelen esetben a KATÁ-s vállalkozókkal fizettetik meg a háború és választási kampány árát

– írja.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.