Végzetes lehet a Fertő-tóra a Mosoni-Dunából történő vízpótlás

Papp László Tamás 2022-07-09 11:55:00
A tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elfogadhatatlannak tartja azokat az osztrák elvárásokat, melyek szerint magyar oldalról, a Mosoni-Dunából kellene pótolni a Fertő-tó csökkenő vízkészletét

– írják közleményükben  Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, valamint Keresztes L. Lóránt, a Parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, hozzátéve:

Osztrák lapok arról cikkeznek szakértőkre hivatkozva, hogy meg kell menteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és magyar oldalról kell biztosítani a terület vízellátását, mert a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít.

Korábban az Ugytudjuk is beszámolt, hogy lassan történelmi mélyponton van a Fertő tó vízállása. A Wiener Zeizung osztrák lap információi szerint Ausztriának és Magyarországnak azonnal meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A kritikus helyzetre bizonyíték, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban.

Szép lassan kiszárad a Fertő tó, Magyarországról kellene pótolni a vizet

Lassan történelmi mélyponton van a Fertő tó vízállása, írja a G7 szakportál a Wiener Zeizung osztrák lap információi alapján. A cikk szerint Ausztriának és Magyarországnak azonnal meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról.

Idézett cikkünkben mi is leírtuk: a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél alacsonyabb, mindössze 4 centiméterrel. Ez a terv összefügg a kormány egyik elsőként megvalósítandó, kiemelt vízügyi beruházásával, vagyis a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a tó fogyatkozó vízkészletét. 

Az LMP-nek a fenti közleményben leírt álláspontja szerint ez a beavatkozás végzetes lehet a Duna vizének kémiai összetételétől teljesen eltérő Fertő-tó vizére, ökoszisztémájára, másrészt veszélyeztetnénk a Mosoni-Duna jelenleg is szűkös vízellátását. Emellett a tervezett csatornaépítéséből ismét a miniszterelnök közeli barátja, Mészáros Lőrinc profitálna, méghozzá duplán: ő lenne a tervezett csatorna kivitelezője közel 4 milliárd forintos ajánlatával, másrészt a Jánossomorja környékén lévő földjeinek az öntözését is így megoldaná a projekttel.

Az Ugytudjuk nemrég számolt be róla:  kormány által bejelentett kiadáscsökkentés részeként a Fertő tavi gigahotel projektjét egyelőre nem kezdik el, hogy megspóroljanak több tízmilliárd forintot. A július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint a közbeszerzés eredménytelen lett pénzhiány miatt, írta az Átlátszó.

Úgy tűnik, egyelőre semmi nem lesz Mészáros gigahoteléből a Fertő tónál, hiába dózeroltak el mindent ész nélkül a parton

Az elmúlt hónapokban felmerült, hogy a kormány által bejelentett kiadáscsökkentés részeként a Fertő tavi gigahotel projektjét egyelőre nem kezdik el, hogy megspóroljanak több tízmilliárd forintot. Erről mi is írtunk nemrég. Most pedig nagyon úgy tűnik, hogy tényleg ez történik: a július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint a közbeszerzés eredménytelen lett pénzhiány miatt, írja az Átlátszó.

A beruházás megakadása főleg azután tűnt egyre valószínűbbnek, hogy a kormány bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak, azaz amit még nem kezdtek el fizikailag, abba nem is vágnak bele

– említettük.

A magyar és az osztrák kormánynak minden lehetősége meg lenne ahhoz, hogy a tájegységhez, helyi ökoszisztémához igazodó vízvisszatartásra épülő agráriumot és turizmust építsen. E helyett egy az UNESCO Világörökség részét képező kivételes ökoszisztéma lerombolására készülnek. Az osztrák kormány részéről pedig különösen álszent, hogy a csatorna építésért cserében szemet hunynának a tó magyar oldalára tervezett környezetpusztító gigaberuházás felett

– érvelnek az LMP politikusai.

A klíma- és ökológiai válság közepén sem értik meg a politikai vezetők, hogy országaink feladata a megváltozó körülményekhez történő alkalmazkodás, nem pedig rövidtávú technokrata beavatkozások kivitelezése, melyekkel csak újabb környezeti károkat okoznak

– szól a párt közleménye.

Címlapkép: Fertő-tó Barátai Facebook-csoport.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.