Úgy tűnik, egyelőre semmi nem lesz Mészáros gigahoteléből a Fertő tónál, hiába dózeroltak el mindent ész nélkül a parton

Nagy Donát 2022-07-08 11:17:00
A világhírű cölöpházakat elbontották, a tó partszakasza pedig egy nagy építési terület. Közben pedig még sincs meg az építkezésre szánt pénz.

Az elmúlt hónapokban felmerült, hogy a kormány által bejelentett kiadáscsökkentés részeként a Fertő tavi gigahotel projektjét egyelőre nem kezdik el, hogy megspóroljanak több tízmilliárd forintot. Erről mi is írtunk nemrég.

Most pedig nagyon úgy tűnik, hogy tényleg ez történik: a július 7-én délután közzétett tájékoztató szerint a közbeszerzés eredménytelen lett pénzhiány miatt, írja az Átlátszó.

Ahogy arról korábban mi is többször beszámoltunk, a Fertő tó partjára éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. A hatalmas betonozással tervben volt 2 darab 1500 négyzetméteres motel, strandpavilonok összesen 12 117 négyzetméter hasznos alapterülettel, közel 2000 négyzetméteres vitorlásklub, monolit vasbeton szálloda 6734 négyzetméter hasznos alapterülettel, ökocentrum összesen 2298 négyzetméter hasznos alapterülettel, 1501 négyzetméteres sportközpont, plusz kemping, üdülőházak, és még sorolhatnánk. Az építkezés ellen civil csoportok tucatjai és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak. 

Eredetileg 2022. január 20-ig várta az SFTFN az ajánlatokat, majd ezt a határidőt kitolták február 1-re, azóta viszont sem az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR), sem máshol nem jelent meg semmi arról, hogy mi lesz a projekttel.

Érdekes adalék, hogy éppen pár napja írtunk arról mi is, hogy a tó kiszáradása eközben nagymértékben felgyorsult.

A beruházás megakadása főleg azután tűnt egyre valószínűbbnek, hogy a kormány bejelentette, hogy költségcsökkentési céllal több beruházást elhalasztanak, azaz amit még nem kezdtek el fizikailag, abba nem is vágnak bele. A Fertő tónál épp ez a helyzet, hisz a kikötő és a területrendezés megvan már, de az épületeket még nem kezdték el kizsaluzni, írja az Átlátszó.

Július 7-én délután 3-kor aztán felkerült az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe az ajánlatok összegzése, amiből kiderül, hogy 

a közbeszerzés eredménytelen lett, pénzhiány miatt.

A lap szerint azt ugyan nem tudni, hogy mennyit spórol ezen a kormány, de az épületek mennyiségéből és méretéből, valamint az egyéb nagyberuházások árából kiindulva nyilvánvalóan több tízmilliárd forintról van szó – egyes becslések szerint akár 100–200 milliárd forint is lehet(ne) a gigahotel építésének végösszege.

Összegzésként említik, hogy egyelőre tényleg nem lesz Fertőrákoson semmilyen építkezés, de ez nyilván nem vigasztalja a lebontott cölöpházak tulajdonosait, akiket egyébként még kártérítésért is perel a beruházó, mivel ő bontotta el az épületeket, és szeretné ennek árát megkapni.

Szólj hozzá!

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.