Szakértő az Ugytudjuknak: Egészen biztos, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek nem élik túl az inflációt

Fehér Buda 2022-07-08 14:35:00
Jelenleg hazai alapanyagokkal próbálják kompenzálni az emelkedő árakat a vendéglátók, árat viszont nem nagyon tudnak emelni anélkül, hogy elijesszék a törzsvendégeiket.

A boltokban már a saját pénztárcáinkon érezhetjük, hogy mennyire elharapódzott az infláció az utóbbi időkben. Egyre többet fizetünk az olyan hétköznapi dolgokért, mint például az olaj, a kenyér, vagy a friss zöldség és gyümölcs. A jelenlegi helyzetet sokan már csak lemondásokkal, esetleg olcsóbb márkákkal tudják kipótolni. Felmerül a kérdés, hogy a vendéglátók hogyan küzdenek meg a folyamatosan emelkedő árakkal, esetleg kisebb porciókat adnak a vendégeknek, vagy az alapanyagok árát követve emelik ők is az étlapon szereplő árakat.

Megkerestük hát a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületet, hogy rákérdezzünk, mi a helyzet a vendéglátósoknál. Az egyesület elnöke, Csapody Balázs elmondta, hogy már most nehezen lehet követni az emelkedő árakat, nagyon nehéz így tervezni még rövid távon is az éttermek számára. Az infláció miatt nem csak a kiszolgálást nehéz megtervezni,

a vendéglátók úgy érzik, szinte képtelenség lesz a jövőben beruházásokat végrehajtani, ha így emelkednek az árak a jövőben is. 

Az egyre magasabb árakat az éttermek jelenleg úgy próbálják kompenzálni, hogy próbálnak minél több hazai, szezonális alapanyagot beszerezni, és megállapodásokat kötni a hazai gazdálkodókkal, őstermelőkkel. Ez viszont viszonylag kevés terméket jelent, tehát nem biztos, hogy minden egység meg tudja oldani a teljes ellátását az ilyen módszerekkel. 

Fotó: pixabay.com

Arra is rákérdeztünk, hogy

megjelent-e az éttermek életében a zsugorfláció, vagyis az a jelenség, amikor egy-egy terméket ugyan a jól megszokott áron kapunk, ezért a pénzért viszont kisebb csomagolásokat, kevesebb darabszámot találunk a boltok polcain.

Csapody Balázs azt mondja, ők még nem találkoztak ezzel a jelenséggel, az egyesület elnöke mindenesetre veszélyesnek tartja ezt a megoldást, főleg azokon a helyeken, ahol sok a visszajáró törzsvendég.

Az elnök szerint egyébként árat sem lehet nagyon emelni ott, ahol a hazai törzsvendégek vannak többségben. Ők ugyanis már megjegyezték az árakat, hamar feltűnne nekik, ha többet kellene fizetniük, ami gyorsan el is ijesztheti őket.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

Azután is érdeklődtünk, hogy számítanak-e az éttermek arra, hogy az inflációnak köszönhetően esetleg kevesebb vendég tér majd be hozzájuk. Csapody szerint ez sok mindentől függ, de biztos lesznek a jövőben olyanok, akik kevesebbszer látogatnak majd el a vendéglőkbe, hogy így spóroljanak a kiadásaikon.

Végül azt is megkérdeztük a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnökétől, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy néhány, esetleg több egységnek le kell húznia a rolót az emelkedő árak miatt. Csapody erre azt válaszolta, hogy

egészen biztos abban, hogy lesznek olyan vendéglők, amelyek be fognak zárni az áremelkedések miatt.

Szólj hozzá!

Tavaly övék volt az Év szaloncukra, idén lehúzta náluk a rolót a Nébih

Szennyezett falak, eldugult lefolyók, 1129 kg zár alá vett élelmiszer, egyes dolgozók lejárt alkalmassági papírokkal dolgoztak.

„Vége van” - Magyar Péter szerint azonnal le kell mondania a kormánynak a Szőlő utcai gyermekbántalmazás után

Orbán Viktort és a köztársasági elnököt is felszólította: haladéktalanul ki kell írni a választásokat.

Hiába munkanap a szombat, jönni fog a kukásautó

A hulladékudvarok is nyitva lesznek. 

A ménfőcsanaki diákok vihették haza idén a jubileumi Fehér Miklós-kupát

Huszadszor is megtelt élettel a szabadhegyi tornaterem, ahol nemcsak a futball, hanem az emlékezés is főszerepet kapott.

Hatékony munkavégzés a magasban: guruló állványok előnyei

A magasban végzett munka nem könnyű feladat, ezért olyan eszközökre van szükség, amik lehetővé teszik a munkások számára, hogy biztonságosan és hatékonyan végezzék a teendőiket.

Biztató eredménnyel zárult a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Kevés súlyos szabálytalanságot talált a Nébih, a bejgli és a forralt bor fokozott figyelmet kap a folytatásban.

Elszabadult vadászkutyák támadtak egy idős férfira az óvári járásban

A 80 éves sértett a kórházban elhunyt, a kutyák gazdáját emberöléssel vádolják. 

Elismerték a győri drogprevenció kiemelkedő szakembereit

Átadták a KEF idei díjait: Szabó Csabát és Balla Richárdot tüntették ki.

Még 16 településen osztja a győri GYHG a szelektív kukákat

A tervek szerint december 20-ig be is fejezik. 

Adventi programok a győri Rómer Múzeumban

Különleges tárlatvezetések, workshopok és ünnepi programok decemberben.

Egymilliárdos költségvetéssel zárta a 2024/2025-ös bajnoki szezont a Falco KC Szombathely

Magyar Kupa győzelem, bajnoki ezüstérem és BL középdöntő volt a mérleg.

Szombathelyre érkezik a DK kedvezményes gyümölcsvására

Dobrevék kedden almát és narancsot árulnak a Domusnál.

„A nagy semmit dagasztják” – vizsgálóbizottság egy 15 600 forintos bírság miatt

Tóth Péter kabinetvezető szerint a győri Fidesz politikai játszmát csinált egy lezárt parkolási vitából.

Mit használjunk a grillezéshez?

A rozsdamentes acél napjaink egyik nélkülözhetetlen alapanyagává vált, legyen szó háztartási eszközökről vagy grillezési kiegészítőkről. Ez a korrózióálló ötvözet, ami minimum 10,5% krómot tartalmaz, nemcsak a konyhában kap fontos szerepet, hanem a kerti grillezéseknél is.

Világi Oszkár decemberben távozik a Slovnaft éléről

A MOL-lal ugyan nem szakít, de lassítana az üzletember. 

A püspöki kar élesen bírálja a kormánypártok petesejt-donációs javaslatát

Ingoványos talajra tévedt a kormány: vallásetika vs. lombikprogram. 

Megszűnik a SZOVA Szállodaüzemeltető Kft.

A céget beolvasztják a SZOVÁ-ba.