Szakértő az Ugytudjuknak: Egészen biztos, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek nem élik túl az inflációt

Fehér Buda 2022-07-08 14:35:00
Jelenleg hazai alapanyagokkal próbálják kompenzálni az emelkedő árakat a vendéglátók, árat viszont nem nagyon tudnak emelni anélkül, hogy elijesszék a törzsvendégeiket.

A boltokban már a saját pénztárcáinkon érezhetjük, hogy mennyire elharapódzott az infláció az utóbbi időkben. Egyre többet fizetünk az olyan hétköznapi dolgokért, mint például az olaj, a kenyér, vagy a friss zöldség és gyümölcs. A jelenlegi helyzetet sokan már csak lemondásokkal, esetleg olcsóbb márkákkal tudják kipótolni. Felmerül a kérdés, hogy a vendéglátók hogyan küzdenek meg a folyamatosan emelkedő árakkal, esetleg kisebb porciókat adnak a vendégeknek, vagy az alapanyagok árát követve emelik ők is az étlapon szereplő árakat.

Megkerestük hát a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületet, hogy rákérdezzünk, mi a helyzet a vendéglátósoknál. Az egyesület elnöke, Csapody Balázs elmondta, hogy már most nehezen lehet követni az emelkedő árakat, nagyon nehéz így tervezni még rövid távon is az éttermek számára. Az infláció miatt nem csak a kiszolgálást nehéz megtervezni,

a vendéglátók úgy érzik, szinte képtelenség lesz a jövőben beruházásokat végrehajtani, ha így emelkednek az árak a jövőben is. 

Az egyre magasabb árakat az éttermek jelenleg úgy próbálják kompenzálni, hogy próbálnak minél több hazai, szezonális alapanyagot beszerezni, és megállapodásokat kötni a hazai gazdálkodókkal, őstermelőkkel. Ez viszont viszonylag kevés terméket jelent, tehát nem biztos, hogy minden egység meg tudja oldani a teljes ellátását az ilyen módszerekkel. 

Fotó: pixabay.com

Arra is rákérdeztünk, hogy

megjelent-e az éttermek életében a zsugorfláció, vagyis az a jelenség, amikor egy-egy terméket ugyan a jól megszokott áron kapunk, ezért a pénzért viszont kisebb csomagolásokat, kevesebb darabszámot találunk a boltok polcain.

Csapody Balázs azt mondja, ők még nem találkoztak ezzel a jelenséggel, az egyesület elnöke mindenesetre veszélyesnek tartja ezt a megoldást, főleg azokon a helyeken, ahol sok a visszajáró törzsvendég.

Az elnök szerint egyébként árat sem lehet nagyon emelni ott, ahol a hazai törzsvendégek vannak többségben. Ők ugyanis már megjegyezték az árakat, hamar feltűnne nekik, ha többet kellene fizetniük, ami gyorsan el is ijesztheti őket.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

Azután is érdeklődtünk, hogy számítanak-e az éttermek arra, hogy az inflációnak köszönhetően esetleg kevesebb vendég tér majd be hozzájuk. Csapody szerint ez sok mindentől függ, de biztos lesznek a jövőben olyanok, akik kevesebbszer látogatnak majd el a vendéglőkbe, hogy így spóroljanak a kiadásaikon.

Végül azt is megkérdeztük a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnökétől, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy néhány, esetleg több egységnek le kell húznia a rolót az emelkedő árak miatt. Csapody erre azt válaszolta, hogy

egészen biztos abban, hogy lesznek olyan vendéglők, amelyek be fognak zárni az áremelkedések miatt.

Szólj hozzá!

Megállt a szombathelyi egykori Centrum Áruház toronyórája

Egyelőre nem tudni mi okozza a problémát.

Masszív szocialistázásba torkollt a győri MÜFE temetése a közgyűlésen

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont agóniája kapcsán forrt fel a hangulat a Városháza Dísztermében.

Az okoszokni, ami megnyugvást hoz a családok életébe

Nem is olyan régen úgy gondoltuk, hogy a modern technológia nem léphet be a szülői élet mindennapjaiba.

Bilincsben vittek el egy rendbontót Magyar Péter körmendi látogatásáról

A rendőrök hiába kérték, nem igazolta magát a férfi.

A keresőoptimalizálás által stabilizálhatod a forgalmad

Manapság online megjelenés nélkül nem igazán tud talpon maradni egy vállalkozás. Az internetes jelenlét egyszerre hatalmas lehetőség és veszélyforrás is: ha jól csináljuk, rengeteg emberhez eljuthat a termékünk vagy szolgáltatásunk, ám egy rossz stratégiával örökké a konkurensek árnyékába szorulhatunk.

Az arc hidratálása hialuronsavval: az üde bőr titka

A bőrápolási rutinok egyik kedvelt összetevője, a hialuronsav, nemcsak a nedvességmegtartásért felelős, de a bőrt is feszesebbé teszi. Tehát miért ennyire népszerű az arcápolásban? Nem csoda, hogy sok bőrápolási termékben megtalálható ez a hatásos anyag. Derítsük ki, milyen előnyei vannak, és hogyan lehet hatékonyan alkalmazni az arcbőrön!

Vasárnap Vas megyébe érkezik Magyar Péter

Kőszeg, Sárvár, Celldömölk, Vasvár, Körmend és Szombathely az állomások között.

"Mi a fenét akar kezdeni a győri városvezetés a Városrendészettel?"

Borsi Róbert tette fel a kérdést Pintér Bencének.

Vajon miért választják a sztárok is a FUE hajbeültetést?

A hajtüsző egység kihúzása, vagyis a FUE technológia kiváló lehetőséget kínál mindazok számára, akik hajvesztéssel, kopaszsággal élik a mindennapokat. Egyre több híresség vállalja fel, hogy szembesül a problémával és erről a bulvár hírekben is olvashatunk.

2028-ig hosszabbított szerződést a Falcoval Milos Konakov

A szombathelyi csapat a vezetőedzővel eddig 3 bajnoki címet, 2 kupa győzelmet és 2 Bajnokok Ligája Top 16-os szereplést ünnepelhetett.

Gobbi Hilda életműdíjat kapott Szerémi Zoltán, a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja

Az életműdíj azoknak a színészeknek ítélhető oda, akik több évtizede működnek a pályán, és semmiféle állami művészeti díjat nem kaptak.

Önkormányzati ráhatásra élhetőbb lesz a szombathelyi Uránia udvar

Az udvarban működő két szórakozóhely zaja komolyan megkeserítette a környéken lakók életét.