Szakértő az Ugytudjuknak: Egészen biztos, hogy lesznek olyan éttermek, amelyek nem élik túl az inflációt

Fehér Buda 2022-07-08 14:35:00
Jelenleg hazai alapanyagokkal próbálják kompenzálni az emelkedő árakat a vendéglátók, árat viszont nem nagyon tudnak emelni anélkül, hogy elijesszék a törzsvendégeiket.

A boltokban már a saját pénztárcáinkon érezhetjük, hogy mennyire elharapódzott az infláció az utóbbi időkben. Egyre többet fizetünk az olyan hétköznapi dolgokért, mint például az olaj, a kenyér, vagy a friss zöldség és gyümölcs. A jelenlegi helyzetet sokan már csak lemondásokkal, esetleg olcsóbb márkákkal tudják kipótolni. Felmerül a kérdés, hogy a vendéglátók hogyan küzdenek meg a folyamatosan emelkedő árakkal, esetleg kisebb porciókat adnak a vendégeknek, vagy az alapanyagok árát követve emelik ők is az étlapon szereplő árakat.

Megkerestük hát a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesületet, hogy rákérdezzünk, mi a helyzet a vendéglátósoknál. Az egyesület elnöke, Csapody Balázs elmondta, hogy már most nehezen lehet követni az emelkedő árakat, nagyon nehéz így tervezni még rövid távon is az éttermek számára. Az infláció miatt nem csak a kiszolgálást nehéz megtervezni,

a vendéglátók úgy érzik, szinte képtelenség lesz a jövőben beruházásokat végrehajtani, ha így emelkednek az árak a jövőben is. 

Az egyre magasabb árakat az éttermek jelenleg úgy próbálják kompenzálni, hogy próbálnak minél több hazai, szezonális alapanyagot beszerezni, és megállapodásokat kötni a hazai gazdálkodókkal, őstermelőkkel. Ez viszont viszonylag kevés terméket jelent, tehát nem biztos, hogy minden egység meg tudja oldani a teljes ellátását az ilyen módszerekkel. 

Fotó: pixabay.com

Arra is rákérdeztünk, hogy

megjelent-e az éttermek életében a zsugorfláció, vagyis az a jelenség, amikor egy-egy terméket ugyan a jól megszokott áron kapunk, ezért a pénzért viszont kisebb csomagolásokat, kevesebb darabszámot találunk a boltok polcain.

Csapody Balázs azt mondja, ők még nem találkoztak ezzel a jelenséggel, az egyesület elnöke mindenesetre veszélyesnek tartja ezt a megoldást, főleg azokon a helyeken, ahol sok a visszajáró törzsvendég.

Az elnök szerint egyébként árat sem lehet nagyon emelni ott, ahol a hazai törzsvendégek vannak többségben. Ők ugyanis már megjegyezték az árakat, hamar feltűnne nekik, ha többet kellene fizetniük, ami gyorsan el is ijesztheti őket.

Illusztráció

Fotó: Pixabay

Azután is érdeklődtünk, hogy számítanak-e az éttermek arra, hogy az inflációnak köszönhetően esetleg kevesebb vendég tér majd be hozzájuk. Csapody szerint ez sok mindentől függ, de biztos lesznek a jövőben olyanok, akik kevesebbszer látogatnak majd el a vendéglőkbe, hogy így spóroljanak a kiadásaikon.

Végül azt is megkérdeztük a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnökétől, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy néhány, esetleg több egységnek le kell húznia a rolót az emelkedő árak miatt. Csapody erre azt válaszolta, hogy

egészen biztos abban, hogy lesznek olyan vendéglők, amelyek be fognak zárni az áremelkedések miatt.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?