Most tényleg nem kell fizetnie annak a parkolásért Szombathelyen, aki egy nem felfestett helyen áll meg a belvárosban?

Nagy Donát 2022-06-30 14:00:11
Takátsné Tenki Mária azt szeretné, ha minden egyes parkolóhely fel lenne festve a belvárosban, mert szerinte ezek hiányában a fizetős zónán belül nem kell a parkolásért fizetni. Csakhogy a parkolási díj nem a felcsíkozott helyekre, hanem az egész parkolási zónára vonatkozik.

Takátsné Tenki Mária sarcolásként éli meg a szombathelyi parkolódíjak emelését, ezt a fideszes képviselő még az elmúlt heti Gazdasági és Jogi Bizottság ülésén jelentette ki. Több ízben is kifejtette, hogy véleménye szerint az egész csak a pénzbevétel emeléséről szól. 

Nagyrészt, 90 százalékban az én körzetemet érinti a belvárosi parkolás

– hangzott el a bizottság ülésén.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A parkolási díjemeléssel szembeni kiállása azért is különös, mert a belváros képviselőjeként neki éppen az lenne az érdeke, hogy oda minél kevesebb autó hajtson be, és az emberek tényleg csak akkor menjenek Szombathely központjába autóval, ha nagyon muszáj. Így aki nem tudja megoldani máshogy, annak mindig lesz parkolóhelye, de a lakóknak is nagyobb lesz a nyugalma a kisebb forgalom miatt – már amennyire ez egy város közepén lehetséges. Sőt, Takátsné Tenki Mária ugyanezen az ülésén éppen a választói nyugalmára hivatkozva kérte, hogy a buszok egy részét tereljék át a Thököly Imre utcáról a Petőfi Sándor utcára. De most vissza a parkolásokhoz.

Nem tartom megfelelőnek a közterületi, önkormányzati tulajdonban lévő parkolók rendezettségét. Csatát indítottam annak érdekében, már az elmúlt évben is, hogy próbáljuk meg rendezni, hogy ne legyen egyharmad részt ingyenes a parkolás a parkolási zónákban. Ugyanis nagyon sok esetben a díjat nem szedi be a parkolásfelügyelet, hogy ha nem felcsíkozott helyen áll a gépjármű, és ha nem megfelelő kitáblázottsággal és utcai felfestésekkel, ikszekkel próbáljuk megteremteni a rendezettséget, akkor bizony egyharmad részt ingyenesen áll és ingyenesen fog állni a 600 forintnál is, és még jobban fogja irritálni a többi, fizető parkoló autósnak az idegrendszerét ez.

A képviselő azt mondta, ő jelenleg is csatát folytat a díjköteles parkolási zónában fizetés nélkül megállókkal szemben, ugyanis szerinte ha nincsen felfestés, akkor simán megállnak fizetés nélkül is ezeken a helyeken.

Csatám lényege a következő. Most a Király utca 3-as háznál, a belső udvaron kihelyezünk "Megállni tilos" táblát olyan módon, hogy igenis a fizetős parkolók helyeken kényelmesen tudjanak parkolni a fizetősök, és ne a felfestetlen részekre állók [foglalják el a részt – a szerk.], ingyenesen, mert ugye a kutya nem bünteti őket, most oda arra az útszakaszra megállni tilos tábla lesz kihelyezve.

– fogalmazta meg a hadművelet lényegét Takátsné Tenki.

Csakhogy a parkolózónákban – ahogy a neve is tükrözi – nem csak a felfestett helyeken kell megfizetni a parkolási díjat a közterületen, hanem bárhol, ahol nem tilos a megállás, vagy egyéb, ettől eltérő szabály nem vonatkozik az autóra.

Amennyiben a fizetőparkolási övezeten belül parkolást a KRESZ szabályai nem tiltják, úgy a táblával jelölt parkolókban mindenhol fizetni kell a parkolásért, beleértve a nem felfestett helyen történő várakozást is. Erre a kihelyezett kiegészítő táblán is felhívjuk ügyfeleink figyelmét.

– írta kérdésemre válaszul a parkolókat kezelő SZOVA Zrt. Mint megtudtam, havonta átlagosan kb. 1700 db pótdíjfizetési felszólítás kerül kihelyezésre az autók szélvédőjére.

Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

Azaz akár fel van festve csíkozás, akár nem, a pótdíjak összege 15 napon belül történő befizetés esetén:

  • I. díjövezet: 5200,- Ft
  • II. díjövezet: 3120,- Ft
  • III. díjövezet: 1560,-Ft
  • III. díjövezet Vásárcsarnok és környéke: 1680,-Ft

A pótdíjak összege 15 napon túl történő befizetés esetén:

  • I. díjövezet: 16400,- Ft
  • II. díjövezet: 9840,- Ft
  • III. díjövezet: 4920,-Ft
  • III. díjövezet Vásárcsarnok és környéke: 4920,-Ft

Bár a parkolási díjak emelése azok több évnyi regnálása után idén megtörténik, a cég nem tervezi a zónahatárok módosítását.

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.