Most tényleg nem kell fizetnie annak a parkolásért Szombathelyen, aki egy nem felfestett helyen áll meg a belvárosban?

Nagy Donát 2022-06-30 14:00:11
Takátsné Tenki Mária azt szeretné, ha minden egyes parkolóhely fel lenne festve a belvárosban, mert szerinte ezek hiányában a fizetős zónán belül nem kell a parkolásért fizetni. Csakhogy a parkolási díj nem a felcsíkozott helyekre, hanem az egész parkolási zónára vonatkozik.

Takátsné Tenki Mária sarcolásként éli meg a szombathelyi parkolódíjak emelését, ezt a fideszes képviselő még az elmúlt heti Gazdasági és Jogi Bizottság ülésén jelentette ki. Több ízben is kifejtette, hogy véleménye szerint az egész csak a pénzbevétel emeléséről szól. 

Nagyrészt, 90 százalékban az én körzetemet érinti a belvárosi parkolás

– hangzott el a bizottság ülésén.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 A parkolási díjemeléssel szembeni kiállása azért is különös, mert a belváros képviselőjeként neki éppen az lenne az érdeke, hogy oda minél kevesebb autó hajtson be, és az emberek tényleg csak akkor menjenek Szombathely központjába autóval, ha nagyon muszáj. Így aki nem tudja megoldani máshogy, annak mindig lesz parkolóhelye, de a lakóknak is nagyobb lesz a nyugalma a kisebb forgalom miatt – már amennyire ez egy város közepén lehetséges. Sőt, Takátsné Tenki Mária ugyanezen az ülésén éppen a választói nyugalmára hivatkozva kérte, hogy a buszok egy részét tereljék át a Thököly Imre utcáról a Petőfi Sándor utcára. De most vissza a parkolásokhoz.

Nem tartom megfelelőnek a közterületi, önkormányzati tulajdonban lévő parkolók rendezettségét. Csatát indítottam annak érdekében, már az elmúlt évben is, hogy próbáljuk meg rendezni, hogy ne legyen egyharmad részt ingyenes a parkolás a parkolási zónákban. Ugyanis nagyon sok esetben a díjat nem szedi be a parkolásfelügyelet, hogy ha nem felcsíkozott helyen áll a gépjármű, és ha nem megfelelő kitáblázottsággal és utcai felfestésekkel, ikszekkel próbáljuk megteremteni a rendezettséget, akkor bizony egyharmad részt ingyenesen áll és ingyenesen fog állni a 600 forintnál is, és még jobban fogja irritálni a többi, fizető parkoló autósnak az idegrendszerét ez.

A képviselő azt mondta, ő jelenleg is csatát folytat a díjköteles parkolási zónában fizetés nélkül megállókkal szemben, ugyanis szerinte ha nincsen felfestés, akkor simán megállnak fizetés nélkül is ezeken a helyeken.

Csatám lényege a következő. Most a Király utca 3-as háznál, a belső udvaron kihelyezünk "Megállni tilos" táblát olyan módon, hogy igenis a fizetős parkolók helyeken kényelmesen tudjanak parkolni a fizetősök, és ne a felfestetlen részekre állók [foglalják el a részt – a szerk.], ingyenesen, mert ugye a kutya nem bünteti őket, most oda arra az útszakaszra megállni tilos tábla lesz kihelyezve.

– fogalmazta meg a hadművelet lényegét Takátsné Tenki.

Csakhogy a parkolózónákban – ahogy a neve is tükrözi – nem csak a felfestett helyeken kell megfizetni a parkolási díjat a közterületen, hanem bárhol, ahol nem tilos a megállás, vagy egyéb, ettől eltérő szabály nem vonatkozik az autóra.

Amennyiben a fizetőparkolási övezeten belül parkolást a KRESZ szabályai nem tiltják, úgy a táblával jelölt parkolókban mindenhol fizetni kell a parkolásért, beleértve a nem felfestett helyen történő várakozást is. Erre a kihelyezett kiegészítő táblán is felhívjuk ügyfeleink figyelmét.

– írta kérdésemre válaszul a parkolókat kezelő SZOVA Zrt. Mint megtudtam, havonta átlagosan kb. 1700 db pótdíjfizetési felszólítás kerül kihelyezésre az autók szélvédőjére.

Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

Azaz akár fel van festve csíkozás, akár nem, a pótdíjak összege 15 napon belül történő befizetés esetén:

  • I. díjövezet: 5200,- Ft
  • II. díjövezet: 3120,- Ft
  • III. díjövezet: 1560,-Ft
  • III. díjövezet Vásárcsarnok és környéke: 1680,-Ft

A pótdíjak összege 15 napon túl történő befizetés esetén:

  • I. díjövezet: 16400,- Ft
  • II. díjövezet: 9840,- Ft
  • III. díjövezet: 4920,-Ft
  • III. díjövezet Vásárcsarnok és környéke: 4920,-Ft

Bár a parkolási díjak emelése azok több évnyi regnálása után idén megtörténik, a cég nem tervezi a zónahatárok módosítását.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.