Giczy József: A rendszerváltás óta Kőszeg csak egy helyben topog

Farkas Bazsi 2022-06-25 16:01:00
A kőszegi időközi választáson induló Mi Hazánk jelöltje az Ugytudjuknak a kettes körzet és Kőszeg legnagyobb feladatairól is beszélt.

Vasárnap tartanak időközi választást Kőszegen. Erre azért van szükség, mert a település kettes körzetének képviselője, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Kiss Zoltán lemondott mandátumáról. A most kiírt választáson a körzet képviseletére hárman jelentkeztek. A Fidesz-KDNP, a Kőszegen csupán néhány éve élő Csiki Istvánt indítja. Bányai-Németh Gábor neve a Momentum logójával szerepel a szavazólapon. A Mi Hazánk pedig a 2010 és 2014 között a kőszegi testületben már rutint szerzett Giczy Józsefet indítja. Vele beszélgettünk. 

Fotó: Giczy József Facebook

Mit lát jelenleg a kőszegi 2-es körzet legnagyobb problémájának, illetve komplexen kezelve Kőszeg mostani legnagyobb feladatának?

Ahogy Ön is mondta ez egy nagyon összetett dolog. Aki tehát két, három feladat kiemelésével azt mondja, hogy ennyi az elvégzendő munka az egész egyszerűen nem mond igazat. De menjünk mégis sorjában. A körzetnek vannak jellemzői. Egyrészről sok olyan lakó van itt, akik évtizedekkel ezelőtt építkeztek ide, sok az idős lakó. Másrészről pedig, sok a fiatal, az új lakó, egy fajta betelepülés jellemzi a környéket. Csakhogy - sajnos - az új építkezéseknek nem volt meg az infrastrukturális alapja. Ez egy komoly hiányossága a körzetnek. 

A városra áttérve már nagyobb baj. A rendszerváltás óta a mindenkori városvezetés nagy adóssága az, hogy nincsen Kőszegen ipar, a turisztikai fejlesztés nem történt meg. Helyben nincsen semmi, ami biztos munkát adna a fiataloknak, nem véletlenül hagyják el sokan a várost.

El kellene jutnunk oda, hogy ne csak segélyekből, és adományokból, vagyis pályázati pénzeknek nevezett forrásokból lehessen fenntartani Kőszeget. 

Jelen pillanatban 7-4 arányú a Fidesz-KDNP javára a kőszegi képviselő-testület összetétele. Amennyiben Ön kapna bizalmat a választóktól sem lenne veszélyben a kormánypárt többsége. Mégis miért szavazzanak így is Önre a polgárok?

Nem lenne kényelmes többsége a Fidesznek abban az esetben, ha mandátumot kapnék. Egész egyszerűen nem lehetne hiányzója a Fidesz-KDNP frakciónak. Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint igenis kell egy kontroll a testületbe. Nem az a fajta ember vagyok, aki csakis azért utasít el mindent élből, mert ellenzéki, annak azonban igenis igaznak kell lennie, hogy a képviselők semmi mást, mint a település és az abban élőknek az érdekeit szem előtt tartva hozzanak döntéseket. 

Ellenfeleimről pedig ha szólhatok pár szót, akkor megjegyezném, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Csiki István valószínű egy jó szándékú ember, ám a kőszegiek számára alig ismert, korából fakadóan pedig tapasztalatlan fiatalember. 

Bányai-Németh Gábor pedig annak a Momentumnak a színeiben indul el, amelynek nincsen létjogosultsága Kőszegen. Ez ugyanis egy mindig is egy konzervatív, polgári város volt. 

Fotó: Giczy József Facebook

Jómagam korábban 4 évig voltam képviselő, elég sok eredményt elértem akkor. Most ismét sokat tudnék tenni a közösségért. 

A Momentumnak azonban nincsen létjogosultsága Kőszegen. Az emberek talán nem hiszik, hogy bizonyítottam voltam 4 évig képviselő, elég sok eredményt tudtam elérni. Képviselőként sokkal többet tudnék tenni. Kapásból nem utasítottam el mindent, az itt élők érdekeit néztem mindig is.

Hogyan tudná képviselni a Mi Hazánkat a testületben? Egyáltalán egy körzet képviselőjének feladata ez?

Valamelyest igen. A párt Virradat programja ugyanis kivetíthető mindenhova legyen az kis, vagy nagy település. Kőszegre a programból az élhetőségre, a biztonság megteremtésére és fiatalok helyben tartására lehet levetíteni. Ezek közül a helyi közbiztonság megteremtése lenne a legfontosabb. Egy helyi irányítású rendfenntartó egység, előnyére válna a városnak.

De a háziorvosi problémák megoldására is bőven lehetne használni. Ennek legelső lépésének kell lennie a helyi feltételének megteremtése. 

Nincsen a városnak szabadidőközpontja, nincsen Kőszegnek strandja. Ezt akár külsős vállalkozó beiktatásával is lehetne orvosolni. Tisztában vagyok vele, hogy ezeket egy mandátummal nem lehet egyik napról a másikra megoldani. De az együtt gondolkodáshoz igenis fontos, hogy ismerjük és beszéljünk a problémákról.

A kőszegiek jó része Ausztriába jár dolgozni. Ugyanakkor a városban érezhetően kevesebb az osztrák, akik korábban itt költötték el a pénzüket. Ugyanis azok a helyiek, akik Ausztriában keresik a pénzt, azt jó részt kint is költik el. A szolgáltatók többsége éppen ezért jórészt csak vegetálnak. Ha lenne egy pezsgő turisztikai város, lenne komoly ipari terület, működő iparral, akkor Kőszeg elkezdhetne ismét fejlődni. 

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.