Giczy József: A rendszerváltás óta Kőszeg csak egy helyben topog

Farkas Bazsi 2022-06-25 16:01:00
A kőszegi időközi választáson induló Mi Hazánk jelöltje az Ugytudjuknak a kettes körzet és Kőszeg legnagyobb feladatairól is beszélt.

Vasárnap tartanak időközi választást Kőszegen. Erre azért van szükség, mert a település kettes körzetének képviselője, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Kiss Zoltán lemondott mandátumáról. A most kiírt választáson a körzet képviseletére hárman jelentkeztek. A Fidesz-KDNP, a Kőszegen csupán néhány éve élő Csiki Istvánt indítja. Bányai-Németh Gábor neve a Momentum logójával szerepel a szavazólapon. A Mi Hazánk pedig a 2010 és 2014 között a kőszegi testületben már rutint szerzett Giczy Józsefet indítja. Vele beszélgettünk. 

Fotó: Giczy József Facebook

Mit lát jelenleg a kőszegi 2-es körzet legnagyobb problémájának, illetve komplexen kezelve Kőszeg mostani legnagyobb feladatának?

Ahogy Ön is mondta ez egy nagyon összetett dolog. Aki tehát két, három feladat kiemelésével azt mondja, hogy ennyi az elvégzendő munka az egész egyszerűen nem mond igazat. De menjünk mégis sorjában. A körzetnek vannak jellemzői. Egyrészről sok olyan lakó van itt, akik évtizedekkel ezelőtt építkeztek ide, sok az idős lakó. Másrészről pedig, sok a fiatal, az új lakó, egy fajta betelepülés jellemzi a környéket. Csakhogy - sajnos - az új építkezéseknek nem volt meg az infrastrukturális alapja. Ez egy komoly hiányossága a körzetnek. 

A városra áttérve már nagyobb baj. A rendszerváltás óta a mindenkori városvezetés nagy adóssága az, hogy nincsen Kőszegen ipar, a turisztikai fejlesztés nem történt meg. Helyben nincsen semmi, ami biztos munkát adna a fiataloknak, nem véletlenül hagyják el sokan a várost.

El kellene jutnunk oda, hogy ne csak segélyekből, és adományokból, vagyis pályázati pénzeknek nevezett forrásokból lehessen fenntartani Kőszeget. 

Jelen pillanatban 7-4 arányú a Fidesz-KDNP javára a kőszegi képviselő-testület összetétele. Amennyiben Ön kapna bizalmat a választóktól sem lenne veszélyben a kormánypárt többsége. Mégis miért szavazzanak így is Önre a polgárok?

Nem lenne kényelmes többsége a Fidesznek abban az esetben, ha mandátumot kapnék. Egész egyszerűen nem lehetne hiányzója a Fidesz-KDNP frakciónak. Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint igenis kell egy kontroll a testületbe. Nem az a fajta ember vagyok, aki csakis azért utasít el mindent élből, mert ellenzéki, annak azonban igenis igaznak kell lennie, hogy a képviselők semmi mást, mint a település és az abban élőknek az érdekeit szem előtt tartva hozzanak döntéseket. 

Ellenfeleimről pedig ha szólhatok pár szót, akkor megjegyezném, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Csiki István valószínű egy jó szándékú ember, ám a kőszegiek számára alig ismert, korából fakadóan pedig tapasztalatlan fiatalember. 

Bányai-Németh Gábor pedig annak a Momentumnak a színeiben indul el, amelynek nincsen létjogosultsága Kőszegen. Ez ugyanis egy mindig is egy konzervatív, polgári város volt. 

Fotó: Giczy József Facebook

Jómagam korábban 4 évig voltam képviselő, elég sok eredményt elértem akkor. Most ismét sokat tudnék tenni a közösségért. 

A Momentumnak azonban nincsen létjogosultsága Kőszegen. Az emberek talán nem hiszik, hogy bizonyítottam voltam 4 évig képviselő, elég sok eredményt tudtam elérni. Képviselőként sokkal többet tudnék tenni. Kapásból nem utasítottam el mindent, az itt élők érdekeit néztem mindig is.

Hogyan tudná képviselni a Mi Hazánkat a testületben? Egyáltalán egy körzet képviselőjének feladata ez?

Valamelyest igen. A párt Virradat programja ugyanis kivetíthető mindenhova legyen az kis, vagy nagy település. Kőszegre a programból az élhetőségre, a biztonság megteremtésére és fiatalok helyben tartására lehet levetíteni. Ezek közül a helyi közbiztonság megteremtése lenne a legfontosabb. Egy helyi irányítású rendfenntartó egység, előnyére válna a városnak.

De a háziorvosi problémák megoldására is bőven lehetne használni. Ennek legelső lépésének kell lennie a helyi feltételének megteremtése. 

Nincsen a városnak szabadidőközpontja, nincsen Kőszegnek strandja. Ezt akár külsős vállalkozó beiktatásával is lehetne orvosolni. Tisztában vagyok vele, hogy ezeket egy mandátummal nem lehet egyik napról a másikra megoldani. De az együtt gondolkodáshoz igenis fontos, hogy ismerjük és beszéljünk a problémákról.

A kőszegiek jó része Ausztriába jár dolgozni. Ugyanakkor a városban érezhetően kevesebb az osztrák, akik korábban itt költötték el a pénzüket. Ugyanis azok a helyiek, akik Ausztriában keresik a pénzt, azt jó részt kint is költik el. A szolgáltatók többsége éppen ezért jórészt csak vegetálnak. Ha lenne egy pezsgő turisztikai város, lenne komoly ipari terület, működő iparral, akkor Kőszeg elkezdhetne ismét fejlődni. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.