Giczy József: A rendszerváltás óta Kőszeg csak egy helyben topog

Farkas Bazsi 2022-06-25 16:01:00
A kőszegi időközi választáson induló Mi Hazánk jelöltje az Ugytudjuknak a kettes körzet és Kőszeg legnagyobb feladatairól is beszélt.

Vasárnap tartanak időközi választást Kőszegen. Erre azért van szükség, mert a település kettes körzetének képviselője, a Fidesz-KDNP frakciójának tagja, Kiss Zoltán lemondott mandátumáról. A most kiírt választáson a körzet képviseletére hárman jelentkeztek. A Fidesz-KDNP, a Kőszegen csupán néhány éve élő Csiki Istvánt indítja. Bányai-Németh Gábor neve a Momentum logójával szerepel a szavazólapon. A Mi Hazánk pedig a 2010 és 2014 között a kőszegi testületben már rutint szerzett Giczy Józsefet indítja. Vele beszélgettünk. 

Fotó: Giczy József Facebook

Mit lát jelenleg a kőszegi 2-es körzet legnagyobb problémájának, illetve komplexen kezelve Kőszeg mostani legnagyobb feladatának?

Ahogy Ön is mondta ez egy nagyon összetett dolog. Aki tehát két, három feladat kiemelésével azt mondja, hogy ennyi az elvégzendő munka az egész egyszerűen nem mond igazat. De menjünk mégis sorjában. A körzetnek vannak jellemzői. Egyrészről sok olyan lakó van itt, akik évtizedekkel ezelőtt építkeztek ide, sok az idős lakó. Másrészről pedig, sok a fiatal, az új lakó, egy fajta betelepülés jellemzi a környéket. Csakhogy - sajnos - az új építkezéseknek nem volt meg az infrastrukturális alapja. Ez egy komoly hiányossága a körzetnek. 

A városra áttérve már nagyobb baj. A rendszerváltás óta a mindenkori városvezetés nagy adóssága az, hogy nincsen Kőszegen ipar, a turisztikai fejlesztés nem történt meg. Helyben nincsen semmi, ami biztos munkát adna a fiataloknak, nem véletlenül hagyják el sokan a várost.

El kellene jutnunk oda, hogy ne csak segélyekből, és adományokból, vagyis pályázati pénzeknek nevezett forrásokból lehessen fenntartani Kőszeget. 

Jelen pillanatban 7-4 arányú a Fidesz-KDNP javára a kőszegi képviselő-testület összetétele. Amennyiben Ön kapna bizalmat a választóktól sem lenne veszélyben a kormánypárt többsége. Mégis miért szavazzanak így is Önre a polgárok?

Nem lenne kényelmes többsége a Fidesznek abban az esetben, ha mandátumot kapnék. Egész egyszerűen nem lehetne hiányzója a Fidesz-KDNP frakciónak. Arról nem is beszélve, hogy véleményem szerint igenis kell egy kontroll a testületbe. Nem az a fajta ember vagyok, aki csakis azért utasít el mindent élből, mert ellenzéki, annak azonban igenis igaznak kell lennie, hogy a képviselők semmi mást, mint a település és az abban élőknek az érdekeit szem előtt tartva hozzanak döntéseket. 

Ellenfeleimről pedig ha szólhatok pár szót, akkor megjegyezném, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Csiki István valószínű egy jó szándékú ember, ám a kőszegiek számára alig ismert, korából fakadóan pedig tapasztalatlan fiatalember. 

Bányai-Németh Gábor pedig annak a Momentumnak a színeiben indul el, amelynek nincsen létjogosultsága Kőszegen. Ez ugyanis egy mindig is egy konzervatív, polgári város volt. 

Fotó: Giczy József Facebook

Jómagam korábban 4 évig voltam képviselő, elég sok eredményt elértem akkor. Most ismét sokat tudnék tenni a közösségért. 

A Momentumnak azonban nincsen létjogosultsága Kőszegen. Az emberek talán nem hiszik, hogy bizonyítottam voltam 4 évig képviselő, elég sok eredményt tudtam elérni. Képviselőként sokkal többet tudnék tenni. Kapásból nem utasítottam el mindent, az itt élők érdekeit néztem mindig is.

Hogyan tudná képviselni a Mi Hazánkat a testületben? Egyáltalán egy körzet képviselőjének feladata ez?

Valamelyest igen. A párt Virradat programja ugyanis kivetíthető mindenhova legyen az kis, vagy nagy település. Kőszegre a programból az élhetőségre, a biztonság megteremtésére és fiatalok helyben tartására lehet levetíteni. Ezek közül a helyi közbiztonság megteremtése lenne a legfontosabb. Egy helyi irányítású rendfenntartó egység, előnyére válna a városnak.

De a háziorvosi problémák megoldására is bőven lehetne használni. Ennek legelső lépésének kell lennie a helyi feltételének megteremtése. 

Nincsen a városnak szabadidőközpontja, nincsen Kőszegnek strandja. Ezt akár külsős vállalkozó beiktatásával is lehetne orvosolni. Tisztában vagyok vele, hogy ezeket egy mandátummal nem lehet egyik napról a másikra megoldani. De az együtt gondolkodáshoz igenis fontos, hogy ismerjük és beszéljünk a problémákról.

A kőszegiek jó része Ausztriába jár dolgozni. Ugyanakkor a városban érezhetően kevesebb az osztrák, akik korábban itt költötték el a pénzüket. Ugyanis azok a helyiek, akik Ausztriában keresik a pénzt, azt jó részt kint is költik el. A szolgáltatók többsége éppen ezért jórészt csak vegetálnak. Ha lenne egy pezsgő turisztikai város, lenne komoly ipari terület, működő iparral, akkor Kőszeg elkezdhetne ismét fejlődni. 

Szólj hozzá!

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.