Szinte minden területen kénytelen lesz árat emelni a szombathelyi önkormányzat

Farkas Bazsi 2022-06-17 14:06:30
A bölcsődékben, a parkolásnál, a Fedett Uszodában, a szemét szállításánál, temetkezésnél és a házasságkötésnél is érezhető lesz a drágulás.

A szokásostól eltérően nem a hónap utolsó csütörtökén, hanem a június utolsó hétfőén tartják meg Szombathelyen a közgyűlést. A pandémia miatt eddig nem tudott inflációkövető lépéseket hozni a testület most azonban két év után jönnek az áremelések. Ez pedig szinte minden önkormányzati ágazatra kihatással lesz. 
 
A szociális és gyermekjóléti ellátás területén a szociális ellátásban 10%-os emelés jön. Így például a házi segítségnyújtás – személyi gondozás eddigi 1235 forintos óradíja 1360 forintra emelkedik.

Egységesítik a bölcsődei térítési díjakat. A javaslat szerint egy sávon belül mindenki azonos összeget fizetne.

A nem kötelező bölcsődei feladatoknál azonban drágulnának az árak. Ilyen a mozgásfejlesztés, a játszóház és a bölcsődei nyári tábor.

A bölcsődei étkezésnél 10%-os emelés jön. Ez a négyszeri étkeztetés eddigi 407 forintos árát, 448 forintra emeli. Az intézkedés érinti a többi köznevelési intézményt is.

2023 január 1-től fizetni kell majd a házasságkötésért. 2013 óta a városházán tartott esküvők ingyenes voltak. Ez most változna, és jövő januártól már 25 ezer forintot kellene fizetnie a pároknak. A külső helyszíneken tartott szertartások ára is emelkedne. A korábbi 44 ezer 450 forintról 50 ezerre, illetve a 63 ezer 500 forintról 75 ezerre nő majd az ár. Ez utóbbi az előre meg nem határozott (Vasi Skanzen, Történelmi Témapark /Ferences kert/, ISEUM Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Herényiek Háza, Saághy István Erdészeti Információs Központ, Zarkaházi kastély) helyszínek esetében lesz érvényben.

Az emelt összegekből származó bevétel a városháza házasságkötő termének felújítására fordítja az önkormányzat.

Július 1-től 20%-val emelkedik a Fedett Uszoda belépőinek ára.

Drágulás lesz a SZOVÁ-nál is. Ahogy arról már korábban írtunk drágulnak a parkolójegyek. az I. övezetben 400,-Ft/h-ról 600,-Ft/h-ra, a II. övezetben 240,-Ft/h-ról 320,-Ft/h-ra, míg a III. övezetben 120,-Ft/h-ról 160,-Ft/h-ra emelkedjenek a díjak. Ezzel párhuzamosan a bérletárak 20-30 %-os emelése várható.

A cég társasházkezeléssel foglalkozó ágazatában 8%-os áremelés várható. A hulledékgazdálkodásnál 15-30%, míg a létesítményeknél 40%-os áremelés jöhet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Tófürdőben egy belépő ára 1500 forintról 2100 forintra nő majd.

A temetkezésnél augusztus 1-től lehet számítani változásra. A Jáki úti temetőben egy I-es sírhely 25 éves bérlése a mostani 13 ezer 375 forintról 40 ezer forintra nőhet. A ravatalozó alkalmi bérleti díja 3 ezer 660 forintról 9 ezer 500-ra emelkedik.

A javaslatokat a jövő héten a bizottságok tárgyalják elsőként. Ezt követően a június 27. közgyűlés mondja ki a végső döntést. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.