Szinte minden területen kénytelen lesz árat emelni a szombathelyi önkormányzat

Farkas Bazsi 2022-06-17 14:06:30
A bölcsődékben, a parkolásnál, a Fedett Uszodában, a szemét szállításánál, temetkezésnél és a házasságkötésnél is érezhető lesz a drágulás.

A szokásostól eltérően nem a hónap utolsó csütörtökén, hanem a június utolsó hétfőén tartják meg Szombathelyen a közgyűlést. A pandémia miatt eddig nem tudott inflációkövető lépéseket hozni a testület most azonban két év után jönnek az áremelések. Ez pedig szinte minden önkormányzati ágazatra kihatással lesz. 
 
A szociális és gyermekjóléti ellátás területén a szociális ellátásban 10%-os emelés jön. Így például a házi segítségnyújtás – személyi gondozás eddigi 1235 forintos óradíja 1360 forintra emelkedik.

Egységesítik a bölcsődei térítési díjakat. A javaslat szerint egy sávon belül mindenki azonos összeget fizetne.

A nem kötelező bölcsődei feladatoknál azonban drágulnának az árak. Ilyen a mozgásfejlesztés, a játszóház és a bölcsődei nyári tábor.

A bölcsődei étkezésnél 10%-os emelés jön. Ez a négyszeri étkeztetés eddigi 407 forintos árát, 448 forintra emeli. Az intézkedés érinti a többi köznevelési intézményt is.

2023 január 1-től fizetni kell majd a házasságkötésért. 2013 óta a városházán tartott esküvők ingyenes voltak. Ez most változna, és jövő januártól már 25 ezer forintot kellene fizetnie a pároknak. A külső helyszíneken tartott szertartások ára is emelkedne. A korábbi 44 ezer 450 forintról 50 ezerre, illetve a 63 ezer 500 forintról 75 ezerre nő majd az ár. Ez utóbbi az előre meg nem határozott (Vasi Skanzen, Történelmi Témapark /Ferences kert/, ISEUM Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Herényiek Háza, Saághy István Erdészeti Információs Központ, Zarkaházi kastély) helyszínek esetében lesz érvényben.

Az emelt összegekből származó bevétel a városháza házasságkötő termének felújítására fordítja az önkormányzat.

Július 1-től 20%-val emelkedik a Fedett Uszoda belépőinek ára.

Drágulás lesz a SZOVÁ-nál is. Ahogy arról már korábban írtunk drágulnak a parkolójegyek. az I. övezetben 400,-Ft/h-ról 600,-Ft/h-ra, a II. övezetben 240,-Ft/h-ról 320,-Ft/h-ra, míg a III. övezetben 120,-Ft/h-ról 160,-Ft/h-ra emelkedjenek a díjak. Ezzel párhuzamosan a bérletárak 20-30 %-os emelése várható.

A cég társasházkezeléssel foglalkozó ágazatában 8%-os áremelés várható. A hulledékgazdálkodásnál 15-30%, míg a létesítményeknél 40%-os áremelés jöhet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Tófürdőben egy belépő ára 1500 forintról 2100 forintra nő majd.

A temetkezésnél augusztus 1-től lehet számítani változásra. A Jáki úti temetőben egy I-es sírhely 25 éves bérlése a mostani 13 ezer 375 forintról 40 ezer forintra nőhet. A ravatalozó alkalmi bérleti díja 3 ezer 660 forintról 9 ezer 500-ra emelkedik.

A javaslatokat a jövő héten a bizottságok tárgyalják elsőként. Ezt követően a június 27. közgyűlés mondja ki a végső döntést. 

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.