Leszabályozta a közterületen történő szeszesital fogyasztást a sárvári önkormányzat

Fehér Buda 2022-06-17 07:51:20
Így próbálják elérni, hogy csökkenjen az ittas emberek miatt érkező bejelentések száma.

Csütörtökön délután ismét ülésezett a sárvári képviselő-testület. Az ülés elején Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester emlékeztetett, hogy a legutóbbi rendes gyűlés óta történt egy rendkívüli ülés is, amelyen közös megegyezéssel felmentették Vámos Zoltánt, a Sárvári Sportfólió Kft. ügyvezető igazgatóját. A helyére egyhónapos megbízással a Sportfólió pénzügyi vezetője került, hogy az önkormányzatnak legyen ideje tárgyalni a következő igazgatóval.

Az első napirendi pontban a képviselők aztán a közterületen való szeszesitalfogyasztásról döntöttek. Kondora elmondta, hogy az elmúlt időszakban, főleg a nyári idő megérkeztével, megugrott az olyan bejelentések száma, ami a közterületeken történő alkoholfogyasztás miatt történt. A polgármester elmondta, hogy már jelenleg is rendőrök és polgárőrök járőröznek, különösen a Csónakázó-tó körül. De egy biztonsági magáncéget is megbíztak azzal, hogy a hétvégi napokon figyeljenek a rendre a tó körül, ettől remélik, hogy csökkenni fog a szabálysértések száma.

A közterületi alkoholfogyasztást szabályozó rendelethez a siófoki példából emelt át néhány tételt a sárvári önkormányzat, Kondora szerint ezek biztosítják majd, hogy a fürdőváros rendje és a társadalmi együttélés megfelelően folyjék majd. Szabó Lajos (független) már annak adott hangot, hogy reméli, a sárváriak és a turisták időben kapnak majd tájékoztatást a változásról, mivel eddig nem volt ilyen szabályozás. A képviselő szerint türelmi időszak is kellene, mire az emberek megszokják az új szabályokat.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Szabó azt is elmondta, hogy a legutóbbi ülés óta talált egy olyan környezetvédelmi kormányrendeletet, amely a zajvédelem céljából felhatalmazza az önkormányzatokat a cselekvésre, bizonyos esetekben. A képviselő ezért azt kéri, hogy a Batthyány utcán hangoskodó fiatalok miatt felmerült probléma megoldásáért a főjegyző vizsgálja ki, milyen lehetőségekkel élhet a város. Kondora már azt is felelevenítette, hogy a legutolsó ülésen a sárvári rendőrkapitány már elmondta, milyen jogszabályi keretek között tudnak mozogni a rendőrök és az önkormányzat. A polgármester pedig megígérte, hogy intenzíven fogják figyelni a városiak jelzéseit a szórakozóhelyek és a Csótó körüli viszonyokról.

Ezután Eiveck Péter kért szót, aki szintén örömmel fogadta a szabályozást. A független képviselő viszont elmondta, hogy a legtöbb hangoskodás miatt a városba érkező ukrán vendégmunkások, és az ők családtagjai voltak a felelősek, ezért szerinte az őket foglalkoztató vállalatnak, vagy a kormánynak részletes ukrán nyelvű tájékoztatást kellene adnia az ide érkezőknek arról, hogy mi ütközhet törvénybe. Eiveck szerint így elébe is lehetne menni a problémának. Kondora válaszul elmondta, hogy már a munkáltatókkal, valamint a munkaerőkölcsönző cégekkel is felvették a kapcsolatot, hogy ez is megoldódjon. A polgármester elővette annak az ukrán férfinek a példáját, aki másfél éve felgyújtott két kocsit a városban. Kondora szerint azóta olyan a közbeszéd Sárváron, mintha naponta történne ilyen gyújtogatás, de a bűnügyi adatok szerint elenyésző esetekről van szó.

A szabályozásról a polgármester még annyit mondott, hogy pénteken reggel lép majd hatályba, az új szabályokról pedig a városi média több csatornáján keresztül is kommunikálnak majd.

Még ugyanennél a pontnál Vinter István (Fidesz-KDNP) kért szót, aki arról mesélt a képviselőknek, hogy újabb illegális szemétlerakót talált a Szatmár utca végében. A képviselő ezek miatt reméli, hogy a szabályozáson a jövőben esetleg szigorítani is lehet majd, ha a jelenlegi büntetések nem lesznek elég elrettentő erejűek. Kondora elmondta, hogy sok helyen bukkannak fel ilyen szemétlerakók, amelyet a városnak gyorsan meg kell szüntetnie, mert az ott hagyott szemét mértéke csak halmozódna. A szeszesitalfogyasztásról szóló korlátozást végül elfogadta a testület.

A következő pontban a bérlakások ügyét tárgyalták a képviselők. Kondora tudatta, hogy a város nagy eladási terve eddig nem valósult meg, ezért be kell pótolni a lyukakat a költségvetésben. Ezért egy Alkotmány úti lakást adna el az önkormányzat. Klimits István (független) kért szót, aki annak adott hangot, hogy régen a városnak 900 bérlakása volt, mára már csak 178 ilyen van. Klimits azt mondja, éppen ezért nem is tudja támogatni ezt az eladást, mivel szükség lenne a szociális bérlakásokra. Kondora erre válaszul azt fejtette ki, hogy az Ungvár utcai, valamint a Rábasömjéni telekvásárlások miatt egyensúlyba kell hozni a város kiadásait, ezért kérte a kollégáit, hogy mérjék fel, melyik bérlakásokat tudná eladni a város. Ezek a lakások egészen kicsik, a fiatalok pedig a polgármester szerint már nem ilyen lakásra vágynak kezdőotthonként, inkább vonzza őket a másfél szobás megoldás.

Ismét Szabó Lajos szólalt fel, aki azt fejezte ki, hogy volt értelme Klimits kérdésnek, mert legalább konstruktív párbeszéd tudott elindulni a kérdésről. Szabó azt kérte a polgármestertől, hogy az önkormányzat mérje fel a jelenlegi helyzetet, hogy a város lakásgazdálkodásában ne lyukakat kelljen betömködni, hanem a lakásértékesítésekből befolyó összeget a többi bérlakásra fordítsák.

Szó esett a Hegyközségben található Újhegy utcáról is, amelynek felújítására pályázatot nyújtott be a város. Az utca azonban két részre oszlik, ezt a két részt összekötő szakaszt pedig most szintén Újhegy utcának nevezték el, emiatt a pályázatot is módosítani kell.

A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, miszerint a város három telket ad el a Ságának.

A 84-es mellett található ingatlanokon húzná fel a Sága a leendő üzemét, amelyhez 50 százalékban, 5 milliárd forinttal hozzájárul a kormány is. A város az egyik ingatlant 14 millió, a másik kettőt pedig 20,5 millió forintért adja el a cégnek, hogy elkezdődhessen az ipari beruházás.

Az ülés végén aztán Klimits István több kérdést is feltett a polgármesternek és az alpolgármestereknek. Első körben arra kérdezett rá, hogy a beharangozott zebra mikor létesül majd a Gárdonyi utcában. Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP) arról adott tájékoztatást, hogy a zebra a Kiss János utca kereszteződésénél lenne, ám jelenleg ennek a megvalósítását vizsgálják. Máhr szerint a jövő évi költségvetésbe lehetne belefoglalni a Gárdonyi utca második zebráját.

Klimits arra is rákérdezett, hogy milyen fejlesztések mennek majd végbe a Szegedi Kőrös Gáspár utcában található játszótéren, és ez miért nincs benne a költségvetésben. Máhr erre azt válaszolta, hogy három új játékot kap majd a játszótér, majd Kondora hozzátette, hogy 20 millió alatti kiadásról a polgármester önállóan dönthet, ezért nincs az összeg a költségvetésben. Az idei teljes kötlségvetésnek egyébként 0,3 százaléka a 20 millió forint.

Klimits aztán annak adott hangot, hogy Sárvár egyedüli Vas megyei városként nem rendelkezik idősotthonokkal. A képviselő viszont rávilágított arra, hogy egy 1993-as törvény értelmében minden 3 ezer lakosnál nagyobb városban kellene lennie ilyennek. Végül arra is rákérdezett, hogy miért nem épült még fel a kertvárosban az a hangvédő fal, amelyet Szabó Zoltán alpolgármester vizitvideójában harangoztak be. Szabó erre azt mondta, hogy a videóban eredetileg tavaszra ígérték a falat, ám az ezt felépítő ipari cég szerint abban az épületben, ahonnan a zaj szűrődött ki, hamarosan megszűnhet a zajforrás, ezért türelmet kértek.

A nyilvános ülés végén aztán újból Szabó Lajos kért szót, aki annak adott hangot, hogy mindegy, hogy melyik fél javasol egy-egy újítást, például a Gárdonyi utca zebráját. Az a lényeg, hogy ezek valósuljanak meg, mert a lakók életminőségét javítják vele.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.