Minden másról, de már nem a dinókról szól a Jurassic World

Farkas Bazsi 2022-06-15 06:08:00
Végképp el kellene engedni ezt a sorozatot, ami teljesen meggyilkolja a 1997-es film klasszikust.

Kevés olyan meghatározó filmélményem van, mint a Jurassic Park. Kisiskolásként már hetekkel a bemutató előtt naponta mondtam el otthon, hogy ugye nem fogjuk elfelejteni megnézni a moziban a dínós filmet. Akár csak generációm minden tagja és is teljesen belebolondultam a dínókba. 

Fotó: Jurassic World Facebook

A mai napig ereklyeként őrzöm azokat a “mozis képeket”, amiket Sanyi bácsitól kunyeráltam el a Savaria moziban. Bekeretezve lógnak szobám falán, közben meg azzal áltatom magam, hogy egészen biztosan egy havi fizetést adnának értük az ebayen.

Egy szó, mint száz, kevés olyan mozis cím van, ami 25 évvel a bemutató után még mindig tartja magát, és figurákat, pólókat, sapkákat, meg minden egyéb mást el lehet adni azzal a sárga háttérben futó fekete T-Rex csontvázzal. 

A Jurassic World-filmek is pont ugyanilyen bóvlik, de hát mögöttük van a brand ezért szépen el tudják adni magukat.

Na, őszinte leszek. Az első film, még az erős nosztalgia faktorral egy kicsit engem is megvett. Na meg olyan király dolgok voltak benne, mint a betanított raptorok, amik a motoros idomárt követve indultak vadászni, meg a tengerszint alá liftező székek, amik megmutatták, hogy a mosasaurus, hogyan falja fel, Spielberg pályáját elindító szörnyét, a nagy fehér cápát. De ezzekkel nagyjából ki is fújtak a film értékelhető részei.

Ami engem leginkább zavar az a full gagyi CGI és báb technika.

Fotó: Jurassic World Facebook

1997-ben, a moziban elhittem a dínókat. Nem akarták őket tűéles 4K-ban az arcomba tolni, amitől egyébként teljesen életidegen lesz a látvány, hiszen ki a tököm lát szabad emberi szemmel full HD-ban vagy 4K-ban?

Jurassic World-filmekben ez az első számú zavaró tényező. Nem elég, hogy bugyuták a sztorik, hogy folyamatosan elő kell rángatni a nosztalgia faktort, de még full gagyin is néznek ki a dínók. Mondjuk ha nem egy dínós filmről lenne szó, akkor nem zavarna, de hát ezért megyünk a moziba!

Ez az egész széria olyan, mint amit a Disney csinált a 2000-es évek elején. Fogtak a moziban kasszát robbantó animációs filmeket, nagyon lebutított animációval és parafadugó egyszerűségű történettel készítettek egy második részt, majd VHS-en megjelentették. 

Így lett Oroszlánkirály 2-3, meg Szépség és a Szörnyeteg folytatás, ahol a Szörnyeteg még mindig szörny volt (!). 

SPOILER VESZÉLY!

Szóval itt van a Jurassic World: Világuralom, ami majdnem ott veszi fel a fonalat, ahol a második rész befejeződött. Vagyis a dínók immár az egész világon ott vannak, kiszabadultak, szaporodnak és senkit az ég adta világon nem zavar, hogy a 65 millió évvel ezelőtt kihalt fajok szabadon jönnek-mennek a hátsóudvarban.

Fotó: Jurassic World Facebook

A világot közben ellepik a mutáns, gigászi sáskák, amik azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy felzabálják a világ gabona készletét és ezzel éhinséget hoznak a Földre. Mindössze egyetlen egy vetőmagból származó gabonát nem támadnak meg a folyton éhes kis rágóikkal: amiket a Biosyn forgalmaz.

Mivel az egész Jurassic Park/World a génsebészet és génmanipuláció körül forog, így nem nehéz kitalálni, hogy na vajon, mi is az összefüggés.

Egyébként a rovarok nem tudnak kiskutya méretűre nőni a mostani körülmények között, mivel légcsövekkel lélegeznek, a levegő oxigéntartalma pedig túl alacsony ehhez. Magyarul megfulladnának. 

Na de vissza a filmhez, aminek szinte összes dínós jelenetét ellőtték az előzetesben. Amibe csak úgy random találkozunk új dinoszaurusz fajokkal, nem tudjuk ki az, mi az, csak így bedobálják őket a sztoriba.  

Ééééééés, hogy még különlegesebb legyen az egész történet, egyszer csak átruccanunk Európába, mert ugye az amerikaiaknak az öreg kontinens még mindig vágyaik egyik tárgya. 

Tényleg sajnálom a Jurassic franchiset, ami annak idején egyetlen könyvből táplálkozva három épkézláb filmet tudott produkálni. Igaz a harmadik Jurassic Park-filmre fogyott a patron rendesen, de akkor ezzel a készítők is tisztában voltak, és röpke 90 percben le is rendeztek mindent. 

Fotó: Jurassic World Facebook

Itt pedig most szinte könnyes szemmel a naplementébe elrohanó szűznemzéssel kismamává lett velociraptort kell néznünk hosszú perceken át.

Na értékeljünk!

Ez az a film, amit már azelőtt el kellett volna kaszálni, hogy a mozikba kerül. Csodálkozom, hogy Hollywood olajozottan működő gépezetében nincsen teszt vetítés egy közönségnek, amelyik szólna, hogy azonnal tiltsák be. 

Fantáziátlan, unalmas, túlnyújtott és NEM A DÍNÓKRÓL SZÓL!

Ha az IMDB szerint a Jurassic Park III 5,9/10-en áll, akkor ez a film nem jobb egy 3,2/10-nél.

Kinek ajánlom: Ha nagy Asylum Stúdió rajongó vagy, akkor próbálkozz meg ennek a filmnek a fogyasztásával, különben meg ne próbáld.

Kinek nem ajánlom: Felépített karakterek, bonyolult cselekmény és kidolgozott CGI kedvelőinek semmiképpen sem. 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról