Minden másról, de már nem a dinókról szól a Jurassic World

Farkas Bazsi 2022-06-15 06:08:00
Végképp el kellene engedni ezt a sorozatot, ami teljesen meggyilkolja a 1997-es film klasszikust.

Kevés olyan meghatározó filmélményem van, mint a Jurassic Park. Kisiskolásként már hetekkel a bemutató előtt naponta mondtam el otthon, hogy ugye nem fogjuk elfelejteni megnézni a moziban a dínós filmet. Akár csak generációm minden tagja és is teljesen belebolondultam a dínókba. 

Fotó: Jurassic World Facebook

A mai napig ereklyeként őrzöm azokat a “mozis képeket”, amiket Sanyi bácsitól kunyeráltam el a Savaria moziban. Bekeretezve lógnak szobám falán, közben meg azzal áltatom magam, hogy egészen biztosan egy havi fizetést adnának értük az ebayen.

Egy szó, mint száz, kevés olyan mozis cím van, ami 25 évvel a bemutató után még mindig tartja magát, és figurákat, pólókat, sapkákat, meg minden egyéb mást el lehet adni azzal a sárga háttérben futó fekete T-Rex csontvázzal. 

A Jurassic World-filmek is pont ugyanilyen bóvlik, de hát mögöttük van a brand ezért szépen el tudják adni magukat.

Na, őszinte leszek. Az első film, még az erős nosztalgia faktorral egy kicsit engem is megvett. Na meg olyan király dolgok voltak benne, mint a betanított raptorok, amik a motoros idomárt követve indultak vadászni, meg a tengerszint alá liftező székek, amik megmutatták, hogy a mosasaurus, hogyan falja fel, Spielberg pályáját elindító szörnyét, a nagy fehér cápát. De ezzekkel nagyjából ki is fújtak a film értékelhető részei.

Ami engem leginkább zavar az a full gagyi CGI és báb technika.

Fotó: Jurassic World Facebook

1997-ben, a moziban elhittem a dínókat. Nem akarták őket tűéles 4K-ban az arcomba tolni, amitől egyébként teljesen életidegen lesz a látvány, hiszen ki a tököm lát szabad emberi szemmel full HD-ban vagy 4K-ban?

Jurassic World-filmekben ez az első számú zavaró tényező. Nem elég, hogy bugyuták a sztorik, hogy folyamatosan elő kell rángatni a nosztalgia faktort, de még full gagyin is néznek ki a dínók. Mondjuk ha nem egy dínós filmről lenne szó, akkor nem zavarna, de hát ezért megyünk a moziba!

Ez az egész széria olyan, mint amit a Disney csinált a 2000-es évek elején. Fogtak a moziban kasszát robbantó animációs filmeket, nagyon lebutított animációval és parafadugó egyszerűségű történettel készítettek egy második részt, majd VHS-en megjelentették. 

Így lett Oroszlánkirály 2-3, meg Szépség és a Szörnyeteg folytatás, ahol a Szörnyeteg még mindig szörny volt (!). 

SPOILER VESZÉLY!

Szóval itt van a Jurassic World: Világuralom, ami majdnem ott veszi fel a fonalat, ahol a második rész befejeződött. Vagyis a dínók immár az egész világon ott vannak, kiszabadultak, szaporodnak és senkit az ég adta világon nem zavar, hogy a 65 millió évvel ezelőtt kihalt fajok szabadon jönnek-mennek a hátsóudvarban.

Fotó: Jurassic World Facebook

A világot közben ellepik a mutáns, gigászi sáskák, amik azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy felzabálják a világ gabona készletét és ezzel éhinséget hoznak a Földre. Mindössze egyetlen egy vetőmagból származó gabonát nem támadnak meg a folyton éhes kis rágóikkal: amiket a Biosyn forgalmaz.

Mivel az egész Jurassic Park/World a génsebészet és génmanipuláció körül forog, így nem nehéz kitalálni, hogy na vajon, mi is az összefüggés.

Egyébként a rovarok nem tudnak kiskutya méretűre nőni a mostani körülmények között, mivel légcsövekkel lélegeznek, a levegő oxigéntartalma pedig túl alacsony ehhez. Magyarul megfulladnának. 

Na de vissza a filmhez, aminek szinte összes dínós jelenetét ellőtték az előzetesben. Amibe csak úgy random találkozunk új dinoszaurusz fajokkal, nem tudjuk ki az, mi az, csak így bedobálják őket a sztoriba.  

Ééééééés, hogy még különlegesebb legyen az egész történet, egyszer csak átruccanunk Európába, mert ugye az amerikaiaknak az öreg kontinens még mindig vágyaik egyik tárgya. 

Tényleg sajnálom a Jurassic franchiset, ami annak idején egyetlen könyvből táplálkozva három épkézláb filmet tudott produkálni. Igaz a harmadik Jurassic Park-filmre fogyott a patron rendesen, de akkor ezzel a készítők is tisztában voltak, és röpke 90 percben le is rendeztek mindent. 

Fotó: Jurassic World Facebook

Itt pedig most szinte könnyes szemmel a naplementébe elrohanó szűznemzéssel kismamává lett velociraptort kell néznünk hosszú perceken át.

Na értékeljünk!

Ez az a film, amit már azelőtt el kellett volna kaszálni, hogy a mozikba kerül. Csodálkozom, hogy Hollywood olajozottan működő gépezetében nincsen teszt vetítés egy közönségnek, amelyik szólna, hogy azonnal tiltsák be. 

Fantáziátlan, unalmas, túlnyújtott és NEM A DÍNÓKRÓL SZÓL!

Ha az IMDB szerint a Jurassic Park III 5,9/10-en áll, akkor ez a film nem jobb egy 3,2/10-nél.

Kinek ajánlom: Ha nagy Asylum Stúdió rajongó vagy, akkor próbálkozz meg ennek a filmnek a fogyasztásával, különben meg ne próbáld.

Kinek nem ajánlom: Felépített karakterek, bonyolult cselekmény és kidolgozott CGI kedvelőinek semmiképpen sem. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.