Minden másról, de már nem a dinókról szól a Jurassic World

Farkas Bazsi 2022-06-15 06:08:00
Végképp el kellene engedni ezt a sorozatot, ami teljesen meggyilkolja a 1997-es film klasszikust.

Kevés olyan meghatározó filmélményem van, mint a Jurassic Park. Kisiskolásként már hetekkel a bemutató előtt naponta mondtam el otthon, hogy ugye nem fogjuk elfelejteni megnézni a moziban a dínós filmet. Akár csak generációm minden tagja és is teljesen belebolondultam a dínókba. 

Fotó: Jurassic World Facebook

A mai napig ereklyeként őrzöm azokat a “mozis képeket”, amiket Sanyi bácsitól kunyeráltam el a Savaria moziban. Bekeretezve lógnak szobám falán, közben meg azzal áltatom magam, hogy egészen biztosan egy havi fizetést adnának értük az ebayen.

Egy szó, mint száz, kevés olyan mozis cím van, ami 25 évvel a bemutató után még mindig tartja magát, és figurákat, pólókat, sapkákat, meg minden egyéb mást el lehet adni azzal a sárga háttérben futó fekete T-Rex csontvázzal. 

A Jurassic World-filmek is pont ugyanilyen bóvlik, de hát mögöttük van a brand ezért szépen el tudják adni magukat.

Na, őszinte leszek. Az első film, még az erős nosztalgia faktorral egy kicsit engem is megvett. Na meg olyan király dolgok voltak benne, mint a betanított raptorok, amik a motoros idomárt követve indultak vadászni, meg a tengerszint alá liftező székek, amik megmutatták, hogy a mosasaurus, hogyan falja fel, Spielberg pályáját elindító szörnyét, a nagy fehér cápát. De ezzekkel nagyjából ki is fújtak a film értékelhető részei.

Ami engem leginkább zavar az a full gagyi CGI és báb technika.

Fotó: Jurassic World Facebook

1997-ben, a moziban elhittem a dínókat. Nem akarták őket tűéles 4K-ban az arcomba tolni, amitől egyébként teljesen életidegen lesz a látvány, hiszen ki a tököm lát szabad emberi szemmel full HD-ban vagy 4K-ban?

Jurassic World-filmekben ez az első számú zavaró tényező. Nem elég, hogy bugyuták a sztorik, hogy folyamatosan elő kell rángatni a nosztalgia faktort, de még full gagyin is néznek ki a dínók. Mondjuk ha nem egy dínós filmről lenne szó, akkor nem zavarna, de hát ezért megyünk a moziba!

Ez az egész széria olyan, mint amit a Disney csinált a 2000-es évek elején. Fogtak a moziban kasszát robbantó animációs filmeket, nagyon lebutított animációval és parafadugó egyszerűségű történettel készítettek egy második részt, majd VHS-en megjelentették. 

Így lett Oroszlánkirály 2-3, meg Szépség és a Szörnyeteg folytatás, ahol a Szörnyeteg még mindig szörny volt (!). 

SPOILER VESZÉLY!

Szóval itt van a Jurassic World: Világuralom, ami majdnem ott veszi fel a fonalat, ahol a második rész befejeződött. Vagyis a dínók immár az egész világon ott vannak, kiszabadultak, szaporodnak és senkit az ég adta világon nem zavar, hogy a 65 millió évvel ezelőtt kihalt fajok szabadon jönnek-mennek a hátsóudvarban.

Fotó: Jurassic World Facebook

A világot közben ellepik a mutáns, gigászi sáskák, amik azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy felzabálják a világ gabona készletét és ezzel éhinséget hoznak a Földre. Mindössze egyetlen egy vetőmagból származó gabonát nem támadnak meg a folyton éhes kis rágóikkal: amiket a Biosyn forgalmaz.

Mivel az egész Jurassic Park/World a génsebészet és génmanipuláció körül forog, így nem nehéz kitalálni, hogy na vajon, mi is az összefüggés.

Egyébként a rovarok nem tudnak kiskutya méretűre nőni a mostani körülmények között, mivel légcsövekkel lélegeznek, a levegő oxigéntartalma pedig túl alacsony ehhez. Magyarul megfulladnának. 

Na de vissza a filmhez, aminek szinte összes dínós jelenetét ellőtték az előzetesben. Amibe csak úgy random találkozunk új dinoszaurusz fajokkal, nem tudjuk ki az, mi az, csak így bedobálják őket a sztoriba.  

Ééééééés, hogy még különlegesebb legyen az egész történet, egyszer csak átruccanunk Európába, mert ugye az amerikaiaknak az öreg kontinens még mindig vágyaik egyik tárgya. 

Tényleg sajnálom a Jurassic franchiset, ami annak idején egyetlen könyvből táplálkozva három épkézláb filmet tudott produkálni. Igaz a harmadik Jurassic Park-filmre fogyott a patron rendesen, de akkor ezzel a készítők is tisztában voltak, és röpke 90 percben le is rendeztek mindent. 

Fotó: Jurassic World Facebook

Itt pedig most szinte könnyes szemmel a naplementébe elrohanó szűznemzéssel kismamává lett velociraptort kell néznünk hosszú perceken át.

Na értékeljünk!

Ez az a film, amit már azelőtt el kellett volna kaszálni, hogy a mozikba kerül. Csodálkozom, hogy Hollywood olajozottan működő gépezetében nincsen teszt vetítés egy közönségnek, amelyik szólna, hogy azonnal tiltsák be. 

Fantáziátlan, unalmas, túlnyújtott és NEM A DÍNÓKRÓL SZÓL!

Ha az IMDB szerint a Jurassic Park III 5,9/10-en áll, akkor ez a film nem jobb egy 3,2/10-nél.

Kinek ajánlom: Ha nagy Asylum Stúdió rajongó vagy, akkor próbálkozz meg ennek a filmnek a fogyasztásával, különben meg ne próbáld.

Kinek nem ajánlom: Felépített karakterek, bonyolult cselekmény és kidolgozott CGI kedvelőinek semmiképpen sem. 

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.