Minden negyedik győri fiatal kipróbált már illegális drogot

Papp László Tamás 2022-06-09 07:33:57
Az önkormányzat megrendelésére készült drogstratégia szerint komoly hiányosságok vannak a szenvedélybetegekkel kapcsolatos ellátásban.

Június 1-én fiatalokkal beszélgetett Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) a Nefelejcs közben. Ott érdeklődtünk tőle: mit tehet az önkormányzat a fiatalok körében terjedő pikó nevű metamfetamin ellen, amiről sok cikket írtunk. A városvezető megválaszolta a kérdésem, illetve felajánlotta, hogy átküldi az önkormányzat drogprevenciós tervét.

Dézsi szerint, mivel az önkormányzatnak a drogügyben nincs hatósági jogköre, a felvilágosításban, a megelőzésben tud segíteni. A fiatalok figyelmébe ajánlotta egyebek között Slash, a Guns N' Roses gitárosának visszaemlékezéseit a droggal, az arról való leszokásért folytatott küzdelemről. Úgy véli, hogy még az enyhébbnek tartott drogok, például a marihuána is okozhat egészségkárosodást. Főleg azért, mert a fiatalok gyakran nem is tudják, pontosan mi van a szerben, amit bevesznek.

Fotó: Ugytudjuk.hu

A városvezető állta a szavát, elkülte nekünk a Győr Megyei Jogú Város drogstratégiája 2021-2025 című, egy hatfős csapat (Buda Zoltán, Burkali Bernadett, Dr. Bazsika Erzsébet, Kaszás Lászlóné, Miklósyné Bertalanfy Mária és Pesty Tamás) által tavaly októberben összeállított 15 oldalas dokumentumot.

„Győr talán az egyetlen olyan település az országban, ahol a fiatalkori drogfogyasztás jelenségének monitorozására, nyomon követésére, standardizált, nemzetközileg elfogadott kérdőívekkel folynak vizsgálatok. Jelen kutatás egy 25 éve folyó longitudinális vizsgálat folytatása is egyben, így alkalmas nem csak jelenség jelenlegi mintázatának bemutatására, hanem rámutat mind az utolsó adatgyűjtés, mind a vizsgálat kezdete óta bekövetkezetett legjelentősebb változásokra is”

– írják.

Az illegális szerek használata a legritkább esetben jelentkezik izoláltan, az illegális szerfogyasztást legtöbb esetben megelőzi a legális szerek gyakori használata.

A fiatalok 25%-a rendszeres legális droghasználó,

közel 8%-uknál jelenik meg a rendszeres kábítószer-használat is. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a felosztás nem a kipróbáló magatartást írja le, hanem azt a használati habitust, ami mögött egyfajta rendszeresség van

– említik a konrét számadatokat. A jelentés szerint a legtöbb fiatal a középiskola első éveiben válik drogfogyasztóvá.

Életkor szerint a töréspont 15 éves kor környékén van, amikor nagyságrendi a visszaesés az absztinenciában és elkezdődik a rendszeres droghasználat

– szól a dokumentum.

Az idézett kutatás adatai és elemzései alapján „elmondható, hogy javult az illegális droghasználat tendenciája Győrben, de azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a fiatalok közül még mindig minden negyedik próbált már illegális szert

Hová tud fordulni, aki megelőzni szeretné valamelyik családtagja, hozzátartozója droghasználóvá válását, illetve segítséget kérne a leszokásban? A tanulmányban felsorolják ezeket a helyeket, lehetőségeket.

A prevenciós szolgáltatási palettában hat intézmény és szervezet nyújt térítésmentes szolgáltatásokat, emellett három úgynevezett alacsonyküszöbű szolgáltatás is működik folyamatosan Győrben, ezek pedig:

Szt. Cirill és Method Alapítvány RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1999 óta

Magyar Vöröskereszt Szenvedélybetegek Közösségi Ellátó Szolgálat 2012 óta,  

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színes Fogadó Tér Szenvedélybetegek Integrált Intézménye alacsonyküszöbű ellátása 2009 óta

Ez utóbbi 2018-ban kibővült, immár integrált intézményként működik, nappali ellátást is nyújt szenvedélybetegek számára. A célzott és javallott prevenció keretében a 2015 márciusában elindult Partisegély szolgáltatás a biztonságos szórakozást segíti a győri szórakozóhelyeken. A szerhasználat szempontjából veszélyeztetett fiatalokra irányul a tevékenység, amelynek fontos eleme a korai ártalomcsökkentés, valamint információnyújtás a segítő szolgáltatásokról. A tevékenységet a Színes Fogadó Tér koordinálja.

A célzott prevención belül elterelést a TÁMASZ Krízis- és Drogambulancia és a RÉV végez. A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat prevenciós színtereken aktív szakmai tevékenységet nyújt.

Az alacsonyküszöbű ellátásban a kliensek

anonim módon kérhetnek segítséget.

A RÉV, a Színes Fogadó Tér, illetve a Vöröskereszt szenvedélybetegséggel érintetteknek alacsonyküszöbű jelleggel egyéni konzultációs lehetőséget biztosít. A RÉV szakmai támogatója a Gamma Gt (alkohol betegek) önsegítő csoportnak, ill. a Szenvedélybeteg Szülők Gyermekei foglalkozásainak. Igény esetén helyet biztosít a Rába AA (Anonim Alkoholisták) Csoport, a Kórházi AA Csoport üléseihez.

További ellátások is vannak Győrben, mint a Magyar Kékkereszt Egyesület és Református Iszákosmentő Missziójának Győri Csoportja, a Fókusz AE (Alkoholizmus elleni) Klub vagy
az ACA (Alkoholisták Felnőtt Gyermekei) csoport. A városban gyermek- és ifjúságpszichiátriai gondozó és szakrendelés; pszichiátriai, mentálhigiénés és addiktológiai gondozó és fekvőbeteg ellátó is működik.

Problémát, szenvedélybetegséget, függőséget ugyanis nemcsak az illegális drogok okozhatnak.

Csökkent a rendszeres dohányzáshoz fűződő veszélyészlelés. Annak ellenére, hogy az első alkoholfogyasztás kezdőkora pár hónappal későbbre tolódott, az első berúgás átlagos kora nem változott az elmúlt 5 évben. Elmosódott a fiúk egyértelmű veszélyeztetettsége a kipróbálás és néhány alkalommal történő lerészegedés kapcsán

a lányok felzárkózása következtében.

Ugyanakkor a visszatérő és rendszeres lerészegedés továbbra is inkább a fiúkat jellemzi. A fiatalok jelentős részének túlzottan megengedő az attitűdje a rendszeres alkoholfogyasztással kapcsolatban”

– mutatnak rá a dokumentumban, ahol az is kiderül: a Győrben élő nők alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható korai halálozása, szignifikánsan 10 százalékkal, az alkoholos májzsugorodás miatti halálozásuk 30 százalékkal a hazai referencia szintet meghaladó. Az idős férfiak alkoholos májzsugorodás miatti többlethalálozása is 30 százalékot meghaladó.

Néhány, korábban nagy népszerűségnek örvendő szer újra felütötte a fejét. A 2010-es években ugrásszerűen megnőtt az új pszichoaktív szerek kínálata és fogyasztása, pedig összetételük és hatásmechanizmusuk nem kiszámítható”

– figyelmeztet a jelentés.

A hazai piacon az illegális és legális szintetikus kábítószerek a kannabisz után a második leginkább keresett szercsoport. A kokain kínálata szintén folyamatosan növekszik. Reális veszélyt jelent a már Európában is jelen lévő (Észtország, Anglia) más szintetikus drogokkal együtt, Kínából terjedő illegális fentanyl magyarországi megjelenése. Ez a szintetikus ópiát százszor erősebb hatású a morfiumnál, ezáltal hatványozottan nagyobb veszélyt jelent

– említik.

A rendőrkapitányi beszámolót ismertetve számoltunk be róla: Győrben csaknem négyszer annyi dílert fogtak, mint korábban. A pikót nem említik, pedig információink szerint egyre nagyobb probléma.

A világhálón elkövetett bűncselekmények száma napról napra nő, a kábítószer, illetve az új pszichoaktív szerek kínálatával összefüggésben az egyik legnehezebben ellenőrizhető terület
az internet alapú bűnelkövetés

– mondják a szakemberek, és valóban: nemrég írtunk róla, milyen könnyű online illegális tudatmódosító szerekhez jutni.

Az egyre gyakoribbá váló, kábítószer hatása alatt történő járművezetés kiszűrése, a bódult állapotban elkövetett közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében az ittasság ellenőrzése mellett a kábítószer gyorstesztek gyakori alkalmazása, a járművezetők közúti ellenőrzése során

– írják a drogstratégiában, s tényleg: „Nagy számban indult büntetőeljárás közterületi rendőri intézkedés alapján ittas, bódult állapotban vezetőkkel szemben, kábítószert fogyasztók-birtoklók vonatkozásában is, melyek a közterületi bűncselekmények között jelentek meg.” – említi az idézett kapitányi beszámoló. A járművezetés bódult állapotban cselekménye tekintetében Győr-Moson-Sopron a bajnok a 19 megye között, 2018 nyara óta 487 üggyel. Pest megye a 309 esetével jócskán le van maradva, csupán Budapest tudta beelőzni 1009-el, Vas megye az egyik sereghajtó 52 üggyel.

A stratégia szerint fontos lenne a mezőőrök érzékennyé tétele, bevonása a kannabisz származékok ültetvényeinek felderítésébe és az ezzel kapcsolatos információk nyomozó hatóságok részére történő haladéktalan eljuttatásába.

Ezek után hosszan sorolja a dokumentum a hiányosságokat:

- Kevés a szermentes, ám élményt adó rekreációs lehetőség a városban
- Az iskola egészségügyi hálózat (iskolaorvos, iskolai védőnő) igen jelentős humánerőforrás problémával küzd.
- Az ellátórendszer jelentős szegmense jellemzően pályázati forrásokra épül, ami hosszútávon fenntartási nehézségeket eredményez, kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné teszi azt.
- Az egész megyében nincs addiktológiai utókezelő központ, sem pedig drog-rehabilitációs otthon, amely az egészségügyi, medikális jellegű tevékenység mellett szociális elemekkel, munkaterápiával, szociális re-integrációs funkciót betöltő szerepével fontos lehetne a helyi betegek számára. Legközelebb csak Noszlopon van ilyen ellátási forma, amely kizárólag 18 és 55 év közötti férfiaknak nyújt ellátást.
- Védett szállások és védett munkahelyek meglétét 2015 óta nem segítik a törvényi feltételek, nincs rá állami finanszírozás, helyette a támogatott lakhatás igényelhető, amely anyagi támogatást jelent legfőképpen, szemben a korábbi komplexebb formákkal. Ezek hiányában a felépülés nehezebb, a visszaesés kockázata magasabb.

Riportsorozatunk folytatásában megpróbáljuk kideríteni, hogyan lehetne orvosolni ezeket a hiányosságokat.

Címlapkép: Pixabay.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.