A sárvári rendőrség szerint magas színvonalú a közbiztonság és a közrend a városban

Fehér Buda 2022-05-26 13:47:00
Mindössze egy bűncselekménnyel volt több a vasi kisvárosban tavaly, mint 2020-ban.

A sárvári közgyűlés tavaly szeptemberben hallgatta meg Fekete Géza rendőralezredest a 2020-as év közbiztonsági helyzetéről. A beszámolóval közel egy évet kellett csúsztatnia a helyi rendőrségnek, mivel a koronavírus-járvány miatt korábban nem jelenhettek meg a testület előtt.

A 2021-es évi beszámoló már időben a képviselők elő fog kerülni, hiszen csütörtökön már szavazhatnak is róla a testület tagjai. A beszámoló már kikerült a város honlapjára, ebből kiderül, hogy a legnagyobb kihívást továbbra is a koronavírus adta a rendfenntartóknak. Emellett viszont a rendőralezredes úgy látja, Sárváron magas színvonalú a közbiztonság és a közrend. A területen tavaly szem történt leszámolás, fegyveres rablás, vagy pénzintézetek elleni támadás, de emberölés sem történt a városban.

Sárváron és környékén tavaly összesen 506 bűncselekményt követtek el, ez egészen pontosan egy esettel több, mint 2020-ban.

A bűncselekmények több mint felét, 51 százalékot a városon belül követték el, egészen pontosan 258 esetet jegyzett fel a rendőrség. A közterületen elkövetett bűncselekmények azonban valamelyest csökkentek, 4,8 százalékkal volt kevesebb az ilyen eset 2021-ben, mint az azt megelőző évben.

A lopások száma is csökkent Sárváron, míg 2020-ban 102 eset volt, addig 2021-ben 58. Történt egy embercsempészet és egy kifosztás is, rablás miatt viszont nem kellett kiszállniuk a rendőröknek. 
2020-ban 13 testisértéses eset történt a vasi kisvárosban, tavaly ezeknek a száma is csökkent, mindössze kilenc esetet vizsgáltak az egyenruhások. Rongálásban viszont növekedés történt, a 2020-as hat eset után 2021-ben 14 ilyen esetet regisztráltak a nyomozók. Ezeknek az eseteknek a kinyomozása viszont jobban alakult, 33,3 százalékról 85,7 százalékra lépett a rendőrök eredményességének az aránya.

A rendőrök szerint klasszikus kábítószerbűnözés nincs a városban, terjesztés miatt is csak egy esetben kellett eljárniuk. A hagyományosnak ítélt kábítószerek, így a heroin, kokain, a speed, vagy a marihuána nincs jelen Sárvár utcáin. A designerdrogok viszont továbbra is problémát jelentenek a városban, mivel a jogi kiskapukat és az internetes megoldásokat előszeretettel aknázzák ki a terjesztők.
Nagy problémát jelent még a sárvári rendőröknek az interneten elkövetett bűncselekmények száma. A sértettek tájékozatlansága, a hiszékenység és a személyes adatok csekély védelme miatt az online bűnözés aránya nőtt. 

A város környékén 2021-ben 73 személyi sérüléssel járó baleset történt, ez 17,7 százalékos növekedést jelent.

Ezek közül kettő sérült nem élte túl a balesetet.

Sárvár területén 13 eset történt, ami kettővel kevesebb, mint az ezt megelőző évben.

A sárvári rendőrkapitányság 2022-re ezekből levonva újabb célokat tűzött ki maga elé, például a büntetőeljárások lefolytatásának gyorsítását, és a bűncselekményekkel okozott károk megtérítését. 
Tavaly egyébként még sok szó esett arról, hogy az elkövetett bűncselekmények közül mennyi volt az, amit ukrán vendégmunkások követtek el. A rendőralezredes ekkor azt mondta, hogy 2020-ban nyolc ukrán fővel szemben indult büntetőeljárás a városban, míg ez idő alatt összesen 287 bűncselekményt követtek el a városon belül. Tehát az ukrán vendégmunkások az összes bűncselekmény nagyjából három százalékáért feleltek.

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.