Publicus: A magyarok csaknem fele nem tartja agressziónak Ukrajna megszállását

Székely Zoárd 2022-05-13 14:44:37
A magyarok egynegyede szerint Oroszország csak védekezik.

Két hónap alatt 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – írja a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján.

A közvélemény-kutató intézet korábbi kutatásaival összevetve kiderül hogy ez a szám folyamatosan csökken. Egy március elején készült kutatásban még a kérdezettek 64 százaléka gondolta orosz agressziónak az ukrajnai inváziót, március végén már csak 58 százalék volt ez az arány, most pedig még ennél is 2 százalékkal kevesebben gondolják ezt.

Vagyis két hónap alatt 8 százalékkal csökkent a támadást agressziónak tartók aránya.

Ugyanebben az időszakban 15 százalékról 28-ra nőtt, majd 25 százalékra esett vissza azoknak a köre, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják. Az intézet szerint a növekvő tendenciára az oroszbarát állami propaganda lehet a magyarázat, ugyanis a kormányközeli médiumokban rendre az orosz kormánypropaganda hírmagyarázatai köszönnek vissza.

Fotó: AP

A háború megítélésében nagy különbségek vannak a megkérdezettek pártpreferenciája szerint: a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 42 százaléka tartja „inkább agressziónak” az ukrajnai háborút, az ellenzék hívei pedig – a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk hívei nélkül – 85 százalékban gondolják „inkább agressziónak” az orosz támadást.

A felmérésben előkerült a szankciók kérdése is. Arra a kérdésre, hogy „támogatna-e olyan szankciókat Oroszország ellen, amelyek miatt többet kellene fizetnie az energiáért” a válaszadók 72 százaléka felelt nemmel. A kormánypártiak teljesen elutasítóak, alig 6 százalékuk vállalna kicsi vagy nagyobb áldozatot, az ellenzékieknek 61 százaléka lenne hajlandó erre, sőt 44 százalékuk kifejezetten támogatna egy Oroszországnak súlyos bevételkiesést, a szankció kivetőinek viszont drágulást hozó döntést.

A felmérés szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra: március elején 60 százaléknyian vélték így, május elején viszont már kérdezettek 66 százaléka gondolta ezt. 

 

Címlapfotó: Sergei Supinsky/AFP

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.