Idén is a nyár egyik fénypontja lesz: több mint kétezer programmal vár minket a Művészetek Völgye

Bazsó Bálint 2022-05-10 15:12:00
Immár 31. alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgyét. Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden 36 helyszínen a szervezők több mint kétezer programmal várják az érdeklődőket július 22-től 31-ig.

"A Művészetek Völgye része a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényévadnak, az idei fesztivál főpróbának tekinthető. Az itt élők számára ez több mint kulturális programsorozat, mert közösségszervező és gazdaságélénkítő erővel bír" - mondta Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, az EKF-projekt kormánybiztosa a fesztivál keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos kitért arra, hogy a Művészetek Völgye által képviselt környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok az EKF-projekt számára is kiemelten fontosak.

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója kiemelte: a tíznapos programsorozaton szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, emellett hagyományosan gazdag az irodalmi, színházi, filmes, képzőművészeti programkínálat, lesznek beszélgetések, workshopok.

„Évről évre nagyon izgalmas végig követni, ahogy zenekarok felnőnek velünk együtt. Mi is fiatal szervező csapat vagyunk, sok zenekar nőtt fel velünk együtt a nagyszínpadig. Természetesen idén sem maradunk a régi kedvencek nélkül, de mindig figyeltünk arra, hogy a fiatal tehetségek pályáját is segítsük és lehetőséget adjunk nekik a fesztiválon. Ezért mindig öröm látni, amikor egy-egy zenekar „kinövi” azokat a helyszíneket, amelyeknél megismerhette őket a Völgy-közönség”

– meséli Oszkó-Jakab Natália

A fő könnyűzenei helyszín a kapolcsi Panoráma Színpad lesz, ahol mások mellett a Csík Zenekar, a Budapest Bár, a Blahalouisiana, a hiperkarma, az Elefánt, a Vad Fruttik, a 30Y, a Carson Coma és Dés László ad koncertet. A Kőbánya Udvarban zenél például a Kiscsillag, a Subtones, a Fran Palermo, a Middlemist Red, a Harcsa Veronika Udvarban dzsessz- és crossover-produkciók lesznek, mások mellett a Modern Art Orchestra közreműködésével. Szintén dzsessz fog szólni a Muflon Jazz Udvarban, a Papageno Klasszik helyszínen pedig klasszikus zene és opera. A taliándörögdi Világzenei Udvarban ott lesz Palya Bea és a Kerekes Band is.

A fesztivál több helyszínen is kapcsolódik az 50 éves táncházmozgalomhoz. Hont Angéla, a Hagyományok Háza főosztályvezetője hangsúlyozta: a táncház egyszerre létforma, gondolkodás és egy életre szóló elköteleződés.

"A Hagyományok Háza FolkUdvarban az elmúlt öt évtized nagyjai közül fellép Berecz András, Sebestyén Márta, a Vujicsics együttes, Petrás Mária is, Erdélyből érkezik hozzánk Hideg Anna ördöngösfüzesi mesemondó és Varga Erzsébet kalotaszegi bujkakészítő"

- sorolta a fellépőket.

A nagyszínpados fellépők közül az Aurevoir és a 30 éves Parno Graszt szintén kapcsolódik műsorával a táncházas jubileumhoz.

Idén Kapolcson lesz a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne, a Petőfi Udvar. Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy 140 (nyolcvan zenei és hatvan irodalmi) programmal készülnek. "Bemutatkozik a Hajógyár, amelynek színpadán a Hangfoglaló Program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azariah és Bérczesi Robi".

Taliándörögdön A Kertben lesznek láthatók és hallhatók a legaktuálisabb magyar előadók, köztük Beton.Hofi, Saya Noé, Deva és az Analog Balaton. A koncertek mellett lesznek workshopok, gyerekprogramok, beszélgetések szövegírásról, színházi improvizációról, irodalomról.

A filmes kínálat kapcsán Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet igazgatója arról számolt be, hogy a tíz nap alatt 25 filmet vetítenek a Filmio Pajta Mozgóban. "Kihirdetjük a Némafilmhez filmzenét! pályázat győzteseit, a négy legjobb alkotó a 145 éve született rendező, Deésy Alfréd két némafilmjéhez, A halál utánhoz, illetve A leányasszonyhoz írt zenét" - mondta, hozzátéve, hogy a filmes programok egy része a 80 éves született Bujtor Istvánhoz kapcsolódik.

Az irodalom és a zene összekapcsolódása a Völgyben a nagy hagyományokkal rendelkező Kaláka Versudvar. Gryllus Dániel, a Kaláka Együttes alapítója elmondta: lesznek ringatók, gyerekkoncertek, ismét Versműhelyt tart Lackfi Mihály és lesz zenés versimpró is. Eljön a Sebő-együttes, lesz többféle tematikájú Kaláka-koncert, és bemutatják a Jadviga és Psychét, amelyben Závada Pál és Weöres Sándor két nőalakja találkozik.

Vigántpetenden a Poket közösségi udvarban Vecsei H. Miklós és csapata várja a közönséget irodalmi csemegékkel, a Káli Kunyhóban pedig a Petőfi TV és Rádió mutatja be a Völgyimprót.

A színházrajongók az Art-Színtér, az Orlai Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház és a Nézőművészeti Kft. előadásait élvezhetik, és a Színház Színpadnál debütál a Völgy saját darabja, a Mr. és Mrs. (Duetts).

A vigántpetendi Cirque du Tókertben az újcirkusz, a kortárs tánc, a könnyűzene és az opera is jelen lesz: fellép a Recirquel, a Duda Éva Társulat és Oláh Ibolya is, az Operaház társulata pedig koncertszerű keresztmetszetet ad a Háry János című darabból.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.