Kidobált akkumulátorok okozták az Erdei utcai hulladéklerakóban keletkezett tüzet

Bazsó Bálint 2022-05-05 12:25:00
A SZOVA arra kér mindenkit, hogy az elektromos berendezések hulladékait, valamint a veszélyes hulladékokat ne dobjuk a kommunális hulladék közé, hanem gyűjtsük azokat szelektíven.

A kommunális hulladékba dobott elektronikai és veszélyes hulladékok miatt égett az Erdei iskola úti Hulladéklerakó

Ahogyan arról kedden beszámoltunk, kigyulladt és mintegy 100 négyzetméteren égett a szombathelyi Hulladéklerakó telep. A tüzet szerencsére hamar sikerült megfékezni, a lángokat a szombathelyi hivatásos és önkéntes, a sárvári, illetve a jáki tűzoltók oltották el.

Az esetet követően a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatta a lapunkat a tűzesetről.

Mint írják: az e-hulladék (a telefonok, tabletek, elektromos szakállnyírók is) nagy része veszélyes hulladéknak számít, a kommunális gyűjtőedényekbe TILOS ilyet dobni. Ennek egyik oka az, hogy a leföldelt akkumulátorok felrobbanhatnak, tüzet okozhatnak, amint történt ez a telepünkön a május 3-án. A másik pedig az, hogy a készülékekben található veszélyes anyagok (pl. ólom, higany, dioxin) komoly környezeti problémákat jelenthetnek.

"Az egyértelmű szabályozás és tiltás hatására sajnos folyamatosan tapasztaljuk, hogy az ügyfelek felelőtlen módon a kommunális gyűjtőkbe helyezik az elektronikai hulladékot, valamint egyéb veszélyes hulladékokat is (pl. olajos flakonok, rongyok). A keddi tűzeset apropóján ismét nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy az elektromos berendezések hulladékait, valamint a veszélyes hulladékokat nem szabad kommunális hulladékként kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni őket, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást."

Hozzátették: a lakossági ügyfelektől díjmentesen átveszik az e-hulladékot a Körmendi úti Hulladékudvarban, valamint évente elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek, amelynek során a város különböző pontjain konténerek kerülnek kihelyezésre az elektronikai hulladék számára.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy készülékcsere esetén abban a boltban, ahol új eszközt vásárolunk, jó eséllyel átveszik a régit. Ami pedig a fáradt olajat és a használt sütőolajat illeti, háztartási mennyiségben lehetőség van a leadásukra a Hulladékudvarban.
 

Szólj hozzá!

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.