Magyarország megvétózza az uniós olajembargót

Székely Zoárd 2022-05-04 19:40:53
A kormány szerint a javaslat lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Ebben a formában nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Üzbegisztánban.

A miniszter szerint hazánk energiaellátása jelenleg stabil alapokon áll, a szankciós csomag azonban ezt „teljes mértékben lerombolná”, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Újabb szankció: uniós embargó jön az orosz kőolajra

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerda reggel bejelentette az Oroszország elleni hatodik uniós szankciócsomagot. Ebben az orosz kőolajimport fél éven belüli teljes betiltását javasolja - írja a Telex. „ Ez teljes importtilalmat jelent majd minden orosz olajra, tengeri és csővezetékes, nyers és finomított olajra egyaránt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán nyújtotta be azt az uniós javaslatot, amely megtiltaná az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást (hat hónapon belül az orosz nyersolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát), Magyarország azonban (Szlovákiával együtt) a jövő év végéig haladékot kaphat.

Szijjártó rámutatott, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség.

„Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság”

– fogalmazott.

Mindezek miatt a kormány az újabb csomagot ebben a formában nem tudja megszavazni. Szijjártó szerint ahhoz, hogy az intézkedéseket támogatni tudják, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra.

„Magyarország megvétózza az orosz kőolaj embargóját célzó európai uniós javaslatot"

– erősítette meg a hírt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC-nek, majd hozzátette, hogy a javaslat elfogadhatatlan, és tönkretenné a magyar gazdaságot. 

 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.