Az ellenzéki pártok szerint aránytalan a parlamenti tisztségek elosztása

Farkas Bazsi 2022-04-27 13:37:20
A bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek.

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot - mondta a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak.

A politikus kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte.

Kijelentette: a baloldali pártok nem tartották elfogadhatónak az ajánlatot, "eszük ágában nem volt megállapodni". Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen.

Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot - tette hozzá.

Úgy értékelt: a baloldali pártok szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, "pedig meg fogják".

"A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre" - mondta a baloldali pártok magatartásáról.

Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától.

Fotó: MMTI/Koszticsák Szilárd

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté beszélt arról is, úgy látja, hogy a baloldali pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Azt mondta, rendkívül nagy marakodást lát, és hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök próbálja egyben tartani ezt a baloldali listát, hiszen mindenféle tárgyalásokra derül fény a sajtóban.

Azt sem fogadják el a baloldali ellenzéki pártok, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak - fogalmazott.

Kocsis Máté úgy értékelt: "ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet".

Az ellenzéki pártok, vagyis a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szerkesztőségünkhöz eljutatott közös közleményükben azt íjrák:

A Fidesz a mai megbeszélésen világossá tette, hogy továbbra is elutasítja a parlamenti tisztségek és bizottsági tisztségek 30 éves szokásjogának megfelelő, a frakciók létszámarányát kifejező elosztását.

Az ellenzék pártjai elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a Fidesz hatalmi szóval akarja átírni a választók akaratát, és a szélsőséges Mi hazánkat kívánja messze parlamenti létszámarányát meghaladó mértékben parlamenti tisztségekkel jutalmazni a demokratikus ellenzéki pártok rovására. Ez az egységes ellenzékre szavazó 1 millió 900 ezer szavazó akaratának tűrhetetlen semmibevétele.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke is megszólalt az ügyben Ő arról beszélt, az ülésről távozó baloldali képviselők jelezték, hogy eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, "magyarán szólva ez a cirkusz elsősorban a médiának szól".

Azt hangsúlyozta, szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Jelezte: parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja, amely szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni.

Dúró Dóra elnökhelyettes jelezte: a képviselői esküjüket egyelőre letenni nem kívánó momentumosokat nem számítva az ellenzékre adott szavazatok ötödét szerezte meg a Mi Hazánk, ezért ők ennek alapján tartanak igényt posztokra.

Hozzátette: így hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, ellátni; előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

Hangsúlyozta: pártjának "saját legitimitása van", miközben a baloldalon több párt sem tudott volna önállóan a parlamentbe jutni vagy "kölcsönkért" képviselőt másik szervezettől, azaz "nem frakcióban gondolkodnak".

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák