Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legjobb döntés, amit a jövődért meghozhatsz

ugytudjuk.hu 2022-04-26 18:35:55
Az önkéntes nyugdíjpénztárak a magánnyugdíjpénztárakkal ellentétben már a leadózott jövedelmünkből fizethetőek. Magunk osztjuk be a tagdíj fizetésének összegét, és különféle konstrukciókat választhatunk az aktuális életvitelünknek megfelelően. Ezért hosszú- és rövidtávon is mindenképp megéri. 

Miért jó az önkéntes nyugdíjpénztár? 

Mivel az állami nyugdíj sosem lesz annyi, mint a fizetésünk, ezért érdemes gondoskodunk arról, hogy megfelelő megtakarításokkal legalább olyan szinten élhessünk, mint az aktív éveinkben. Ezt csak úgy tehetjük meg, ha olyan nyugdíj előtakarékossági formát választunk, amely megfelel a saját jövedelmünknek, hosszútávon megéri és valóban tényleges hozamokat ad. Ebben jelenleg kétféle megtakarítási forma jeleskedik. Az egyik a nyugdíjbiztosítás, a másik pedig az önkéntes magánnyugdíjpénztár. Előbbi költségesebb formája a megtakarításoknak, ugyanakkor jár hozzá életbiztosítás is. Utóbbi viszont rendkívül kedvező feltételek mellett biztosíthatja idősebb korunkra a megfelelő hozamot. Ráadásul a magánnyugdíj pénztárból akár már 10 év után vehetünk ki különféle összegeket, ami azok számára is rendkívül jó lehetőség, akik esetleg még nyugdíjazásuk előtt szeretnének félretenni – például házat szeretnének vásárolni.

Vagyis mindenképp egy olyan lehetőségről van szó, amint mindenkik érdemes elgondolkodnia. Azon túl pedig, hogy az állami nyugdíjazás nem fizet túl jól, arra is érdemes gondolnunk, hogy a mai világ alapvetően egy bizonytalan gazdasági helyzetre épül. Ez azt jelent, hogy nem tudjuk húsz vagy harminc év múlva milyen állami nyugdíjakat várhatunk. Ez nem kormányfüggő, hiszen az államok gazdaságának jólétét más tényezők is befolyásolhatják. Az egyik ilyen például a klímaváltozás, amely ugyanúgy kihat a hazai gazdaságra és az államháztartás ügyeire is, mint ahogy azt globálisan teszi. Érdemes tehát akkor is gondolnunk a jövőnkre, ha egyébként aktív nyugdíjasként azt terveznénk, hogy vállalkozásunk lesz, vagy épp részmunkaidőben szeretnénk még dolgozni. Nem tudjuk mit hoz a jövő, viszont az önkéntes magánnyugdíjpénztár elég stabil és megbízható ahhoz, hogy erre ne legyen gondunk. 

Kinek éri meg? 

Az önkéntes magánnyugdíjpénztár bárkinek megéri, aki szeretne gondoskodni a saját jövőjéről. Viszont azoknak is egy remek alternatíva lehet, akik még aktív korukban szeretnének részesülni a hozamából. A pénztárba való tagdíj befizetés mértékét a portfóliók váltogatásával mi magunk határozhatjuk meg – olyan mértékben, ami az aktuális költségvetésünkhöz passzol. Vagyis anélkül kezelhetjük megtakarításainkat, hogy az komolyan pénzügyi válságba sodorna minket. Emiatt fiataloknak is kifejezetten jó választás lehet, hiszen egy kezdő munkavállaló nem biztos, hogy megengedheti magának a legmagasabb hozamú, viszont költségesebb portfóliók választását. Később viszont válthat másik portfólióra, ha már stabilizálódott az anyagi helyzete.

Sőt, ha nem elégedett az aktuális pénztárral, bármikor átmehet egy másikhoz. Sokféle pénztár kínál egyedi, például kifejezetten huszonévesek számára választható portfóliókat. Ez azért éri meg a fiatalok számára, mert tíz év múlva – amikorra már kialakulóban vannak a felnőttkori terveik – hozzá tudnak férni a hozamhoz, és abból ki tudják egészíteni például a lakásvásárlást. Manapság a legtöbben harminc éves kor körül alapítanak a családot. Éppen ezért ez a megtakarítási forma a huszonévesek esetében ehhez is megfelelő lehet, hiszen ahogy már említettük tíz év lejárta után a megtakarításokhoz hozzáférhetnek. Felvehetjük akár a teljes megtakarítási összeget a hozammal együtt, de dönthetünk úgy is, hogy csak a hozamot vesszük fel. Ezeknek pedig meghatározhatjuk a különféle százalékos mértékét. Tehát rendkívül praktikus konstrukció azok számára is, akik szeretnének félretenni a nagyobb céljaikra megvalósítására. 

Milyen hozamokat várhatunk és minek függvényében? 

Ha már szó volt a hozamokról, akkor érdemes arról is szó ejteni, hogy körülbelül milyen hozamokra számíthatunk – hiszen a pontos összeget nem lehet megmondani. Az függ az adott pénztártól, a portfóliótól és az aktuális gazdasági helyzettől is. Viszont az leírható, hogy egy alacsony kockázatú portfólió átlagban 1-3 százalékos hozamot biztosít évente, míg a magas kockázatúak a dupláját vagy pedig még ennél többet is. És hogy miit is jelent pontosan a kockázati besorolás? Az alábbiakban erről is szó esik.

Pénztárak és portfóliók

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat különféle bankok, illetve más pénzügyi intézetek üzemeltetik. Ezeket összefoglaló néven pénztáraknak nevezzük. Többféle nyílt pénztár is létezik, ahová bárki csatlakozhat. Akadnak azonban olyan zárt pénztárak, ahová csak adott cégek dolgozói jelentkezhetnek. Ebből adódóan ha a munkáltatódnak van saját zárt pénztára, akkor valószínűleg automatikusan fel fogják ajánlani a lehetőséget. Ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárba te és a munkáltatód is fizethet be pénzt. Minden pénztárnak vannak portfóliói. Mit is jelent ez pontosan? A portfóliók lényegében olyan értékpapírok csomagjait jelentik, amelyeket különféle kockázati besorolások alá rendeznek.

A magasabb kockázatú portfóliók nagy hozamot ígérhetnek, viszont jóval költségesebbek is lehetnek – a kockázat miatt pedig nem mindig hozzák a várt eredményt. Az alacsony kockázatú portfóliók értékpapírjai viszonylag stabil hozamot ígérnek, ám itt közel sem olyan magas a nyereség. Ebből a szempontból a pénzügyi szakemberek azt ajánlják, hogy a munkakörülményeinknek és az életkorunknak megfelelően válasszunk portfóliót. Vagyis hosszabb távon érdemes a magasabbat megpróbálni, hiszen ott az esetleges veszteség idővel megtérül. Természetesen itt egyáltalán nem olyan veszteségekről van szó, hogy mindent elveszítsük – csupán nem hoz mindig annyit majd a befektetés, ami várható lenne. Viszont emiatt sem érdemes túlságosan aggódni.

A portfóliókat profi pénzügyi szakemberek kezelik, akik a lehető legjobb módon bánnak befektetéseinkkel, amelyet mi tagdíj formájában juttatunk el a nyugdíjpénztárakba. Egyszerre csak egy portfóliót választhatunk, viszont az életszakaszunknak megfelelően lehetőségünk van akár 4-6 különféle portfóliót váltogatni. 

Adójóváírás és különféle juttatások

Az önkéntes nyugdíjpénztárak különféle plusz juttatásokat és kedvezményeket is adhatnak az ügyfeleik számára. Ez függ az életkoról, valamit attól, hogy mennyire hosszútávon maradnak benne a rendszerben. Ráadásul az állam 20 százalék adójóváírást ad az önkéntes magánnyugdíjhoz. Ráadásul jóval hamarabb felvehetjük a megtakarításunkat, mint a tényleges nyugdíjazásunk. Az első tíz évben ez ugyan nem lehetséges, viszont utána háromévente lehetőségünk van a nyugdíjazásunk előtt kivenni az összeget a pénztárból.

Ezért az önkéntes nyugdíjpénztár nem csak nyugalmazott éveinkre, hanem a nyugdíjkorhatár előtti időkre is ideális megtakarítási forma lehet. Tehát fiataloknak is kiváló lehetőség, ha például később még a nyugdíj előtt szeretnének élni a megtakarítás egy részével. Ráadásul abból még a nyugdíj kiegészítésre is maradhat bőven. 

Egyszerű döntés kalkulátorok segítségével

Önkéntes magánnyugdíjpénztárt több pénzintézet is működtet. Ezek mindegyike különféle portfóliókkal és költségekkel érhető el. Azonban mindegyik más szempontból megfelelő attól függően, hogy mik az igényeink, milyen munkakörben dolgozunk, mióta és hány évesen szeretnénk elkezdeni a megtakarítást. A kalkulátorok segítenek abban, hogy meghatározhassuk a megfelelő irányvonalat, ahhoz viszont nem elegendőek, hogy pontos következtetéseket vonjunk le általuk. Ennek az az oka, hogy sokszor egyénre szabott ajánlatokat is elérhetünk, továbbá a gyakran változó ajánlatokat és konstrukciókat nem mindig követik a kalkulátorok. Ha biztosra akarunk menni, akkor mindenképp keressünk fel egy olyan céget, ahol segítenek nekünk kiválasztani a megfelelő pénzintézet megfelelő portfólióját ingyenes tanácsadás keretein belül.

Szponzorált tartalmat olvastál.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.