Fű alatt gyűjtöttek és elemeztek adatokat a hazai hatóságok a koronavírus-járvány alatt

Fehér Buda 2022-04-25 11:25:50
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont eddig visszatartotta az eredményeket.

Április elején írt alá egy megállapodást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami szerint együttműködnek a Covid-19-járvány kapcsán keletkező adatok, tapasztalatok tudományos feldolgozásában, elemzésében, értékelésében és közreadásában. A megállapodás az ötödik hullám végén jött, amivel eléggé megkésettnek érződött a lépés. Európa más országaiban már a járvány kezdetén nekiláttak hasonló adatfeldolgozásoknak, itthon viszont csak a napi adatokat adták ki a hatóságok.

A 24.hu most viszont azt írja, hogy

fű alatt mégiscsak készültek fontos kutatások is az itthoni adatok felhasználásával. 

A közleményből ugyanis kiderül, hogy az operatív törzs életre hívott egy Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoportot, ez kifejezetten a kutatás-elemzéssel fog foglalkozni. A titkolózás azonban folytatódik, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy kik a tagjai a munkacsoportnak, sem azt, hogy miket fogalmaznak meg a munkaanyagaikban. 

Az MTA és az Emmi azért kiadott egy összefoglalót arról, hogy milyen kutatásokat készített a magyar munkacsoport, ám ezek közül csak kettőt lehet megtalálni a szaklapokban. Az eredményekről viszont most csak egy-egy pár bekezdéses summázást adtak ki.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Az összegzésekből kiderül, hogy a vakcinákat itthon is vizsgálták, ám ezeknek az eredményeit nem adták közre, pedig segíthetett volna az oltásokba vetett bizalom megteremtésében. A 24.hu megkereste Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát, aki elmondta, hogy "ezt a járványhullámok közepén kellett volna kommunikálni, az eredményekkel jó néhány embert meg lehetett volna győzni az oltások hatásosságáról."

A lap beszélt Ferenci Tamás biostatisztikussal, az Óbudai Egyetem docensével is, aki elmondta, hogy nem  értik, miért kell ezekből a kutatásokból ekkora tiktot csinálni, és miért csak negyedévekkel az események után jelennek meg ezek, egy olyan helyzetben, ahol hetek is számítottak volna annak idején

Az összefoglalók alapján érdekes és fontos eredményeket hallgattak el fű alatt, például születtek eredmények a hazai halálozási adatokról, illetve arról, hogy mennyire csökkentették a halálozásokat az oltások. Ezekből egyébként az is kiderül, hogy a magyar halálozási mutatók a visegrádi országokhoz képest nem rosszak, sőt Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is magasabbak a számok, mint itthon.

A kutatások arra is rámutattak, hogy a delta hullám során a két oltással rendelkezők csoportjában a halálozás esélye 83 százalékkal kisebb volt, mint az oltatlanok között. A harmadik oltás pedig 96 százalékra emelte a védettséget a legidősebb korosztályban. Ha ezeket az adatokat a hatóságok még a járványhullámok alatt közölték volna, a szakértők szerint hatalmas segítség lett volna. 

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.