Fű alatt gyűjtöttek és elemeztek adatokat a hazai hatóságok a koronavírus-járvány alatt

Fehér Buda 2022-04-25 11:25:50
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont eddig visszatartotta az eredményeket.

Április elején írt alá egy megállapodást a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi), ami szerint együttműködnek a Covid-19-járvány kapcsán keletkező adatok, tapasztalatok tudományos feldolgozásában, elemzésében, értékelésében és közreadásában. A megállapodás az ötödik hullám végén jött, amivel eléggé megkésettnek érződött a lépés. Európa más országaiban már a járvány kezdetén nekiláttak hasonló adatfeldolgozásoknak, itthon viszont csak a napi adatokat adták ki a hatóságok.

A 24.hu most viszont azt írja, hogy

fű alatt mégiscsak készültek fontos kutatások is az itthoni adatok felhasználásával. 

A közleményből ugyanis kiderül, hogy az operatív törzs életre hívott egy Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoportot, ez kifejezetten a kutatás-elemzéssel fog foglalkozni. A titkolózás azonban folytatódik, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy kik a tagjai a munkacsoportnak, sem azt, hogy miket fogalmaznak meg a munkaanyagaikban. 

Az MTA és az Emmi azért kiadott egy összefoglalót arról, hogy milyen kutatásokat készített a magyar munkacsoport, ám ezek közül csak kettőt lehet megtalálni a szaklapokban. Az eredményekről viszont most csak egy-egy pár bekezdéses summázást adtak ki.

Fotó: Semmelweis Egyetem

Az összegzésekből kiderül, hogy a vakcinákat itthon is vizsgálták, ám ezeknek az eredményeit nem adták közre, pedig segíthetett volna az oltásokba vetett bizalom megteremtésében. A 24.hu megkereste Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát, aki elmondta, hogy "ezt a járványhullámok közepén kellett volna kommunikálni, az eredményekkel jó néhány embert meg lehetett volna győzni az oltások hatásosságáról."

A lap beszélt Ferenci Tamás biostatisztikussal, az Óbudai Egyetem docensével is, aki elmondta, hogy nem  értik, miért kell ezekből a kutatásokból ekkora tiktot csinálni, és miért csak negyedévekkel az események után jelennek meg ezek, egy olyan helyzetben, ahol hetek is számítottak volna annak idején

Az összefoglalók alapján érdekes és fontos eredményeket hallgattak el fű alatt, például születtek eredmények a hazai halálozási adatokról, illetve arról, hogy mennyire csökkentették a halálozásokat az oltások. Ezekből egyébként az is kiderül, hogy a magyar halálozási mutatók a visegrádi országokhoz képest nem rosszak, sőt Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is magasabbak a számok, mint itthon.

A kutatások arra is rámutattak, hogy a delta hullám során a két oltással rendelkezők csoportjában a halálozás esélye 83 százalékkal kisebb volt, mint az oltatlanok között. A harmadik oltás pedig 96 százalékra emelte a védettséget a legidősebb korosztályban. Ha ezeket az adatokat a hatóságok még a járványhullámok alatt közölték volna, a szakértők szerint hatalmas segítség lett volna. 

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.