„Így tiltakoztam az óvodás ellenzék ellen" – állítja a fideszes képviselő, aki 12 év alatt egyszer sem szólalt fel a parlamentben

Székely Zoárd 2022-04-12 10:11:00
Bíró Márk szerint a munkát nem felszólalásokban kell mérni.

Bíró Márk neve legendássá vált az elmúlt napokban, hiszen ő az az országgyűlési képviselő, aki 2010 óta, immáron három cikluson át egyszer sem szólalt meg a parlamentben. Tavaly mi is megemlítettük, hogy a fideszes képviselő csaknem egy évtizede némán ül az országgyűlésben, az utakon viszont annál aktívabb: 2021-ben mintegy kétmillió forintért tankolt úgy, hogy listáról került be a parlamentbe, vagyis nem kell járnia választókerületét. A politikus most úgy vonul vissza, hogy 4 és fél millió forint végkielégítést kap a kormánytól – számolt be a hírről pár napja az RTL Híradó

„Teljesen téves gondolat, hogy az számít munkának, hogy egy képviselő a parlamentben hányszor szólalt fel. A munkát az elfogadott törvényjavaslatokban kell mérni”

 – nyilatkozott némaságáról Bíró Márk a Telexnek, aki „saját elhatározásból” döntött úgy, hogy nem szólal meg a parlamentben.

Ám a képviselő az említett törvényjavaslatokból sem áll annyira jól,

hiszen 12 éves parlamenti működése alatt összesen mindössze tizennégy javaslat mellett van ott a neve, és a legtöbbnél Bíró csak egy képviselő a sok Fidesz–KDNP-s között.

2013-ban például több mint 200 képviselővel együtt nyújtott be módosítást az Alaptörvényhez, 2017-ben meg 130 társával együtt Áder Jánost ajánlotta államfőnek. Az utolsó négyéves ciklusában sem volt túlzottan aktív, az egyetlen javaslat, amelyhez 2018 óta a nevét adta, az újra egy államfőjelölt ajánlóíve volt: Novák Kataliné, az idén februárban.

Bíró a Telexnek kiemelte egy saját törvénymódosító javaslatát, mely után 2012-ben a parlament az ő indítványát szavazta meg. Ez a közlekedési szabályok módosításához vezetett és például harmincezerről tízezerre csökkentették a tilosban parkolók büntetését, de többel sújtották azt, aki a zebrán állt meg, vagy mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre parkolt. Bíró a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának is a tagja, de az üléseken nem nagyon jelent meg, és 2018 óta tartott 65 ülés nagy részén Bíró csak úgy szerepel, hogy „helyettesítési megbízást adott” valaki másnak.

Erre a politikus úgy reagált, hogy nem mérőszámokkal kell itt foglalkozni, az igazi munkát nem bizottsági ülésekben mérik.

„Politikai munkát végeztem, kint voltam a terepen. Az ott begyűjtött tapasztalataimat a régiómban dolgozó képviselőtársaim képviselték a parlamentben. Valószínűleg a Fidesz azért nyert most is, mert én is jól végeztem a munkámat"

– mondta a képviselő.

A terepmunka azonban nem lakossági fórumokat jelentett - Bíró szerint ő ilyet nem tartott -, hanem inkább azt, hogy „valódi emberek között kell járni”, miközben ismerősökkel, polgármesterekkel, szervezetekkel dolgozott együtt. Bírónak azonban nincs se weboldala, se Facebook-oldala, ahol munkásságát lehetne követni, ahogy nyilvánosan elérhető emailcíme sincs és a megkereséseket inkább személyesen vagy kézzelfogható levélként várja a Képviselői Irodaházba, a Jászai Mari térre, mivel „nem digitális ember, még úgy sem, hogy korábban informatikus is volt.”

Bíró az ellenzéket nevezte meg az okként, amiatt nem szólal fel a parlamentben.

„Nemzetjobbító szándékkal mentem a parlamentbe, én hittem ebben az egészben. Minden építő jellegű, hasznos vitában részt veszek, de a személyeskedésben nem. Az a fajta kultúra, amit az ellenzék meghonosított a parlamentáris demokráciában, jelen pillanatban a világ legalját képviseli. Én így tiltakozom az ellenzék magatartása ellen. Ha felszólaltam volna, csak hasonló stílusban tudtam volna, mint az ellenzék, úgy pedig nem akartam”

– fejtette ki Bíró, aki a mostani választások után nemcsak a parlamentből távozik, hanem a politizálást is abbahagyja.

Szerinte egy érzékenyebb lelkületű ember nehezen bírja azokat a „belső atrocitásokat és alpári stílust”, ami a Parlament falain belül zajlik. Ő maga döntötte el, hogy távozik a politikai életből, és a döntését „nálunk a középjobboldalon tiszteletben szokás tartani”.

Azt azonban nem árulta el, mit fog helyette csinálni, de azt azért nem zárja ki, hogy egyszer majd visszatér a színre, amikor „az ellenzék nem óvodásként, hanem ellenzék módjára fog viselkedni”.

 

Címlapfotó: MTI/Beliczay László

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.