Gyurcsány: Dobrev Klárával győztünk volna

Székely Zoárd 2022-04-09 14:15:43
A DK elnöke szerint megalapozatlan vád, hogy a Jobbik többet vitt, mint hozott.

„Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal. A vereség megrendítő"

– mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció szombati politikai tanácskozásán. A DK elnöke szerint az biztosan kijelenthető, hogy a következő hetekben, hónapokban zavaros időszak jön.

„Jönni fog a bunkós bot, a kínos csend, a bűnbak keresés. Nem hiszem, hogy ezt meg lehet úszni"

– jelentette ki Gyurcsány. Helyes igénynek nevezte, hogy elmondják, szerintük mi történt.

Majd arról beszélt, hogy „ha leég a kisvárosi zeneiskola, miközben oltunk, nem fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista”. Ez a gondolatmenet oda futott ki, hogy nem fontos, hogy most a Demokratikus Koalíció lett a legnagyobb ellenzéki párt. Ezt lokális sikernek nevezte.

Azt gondolja, hogy valójában az ellenzéket az Orbán-rendszer ostrom alá vette, körbe kerítette.

Beszélt a választási törvényről, az anyagi és infrastruktúra-különbségről, és arról, hogy „a magyar nyilvánosság nem demokratikus. A hatalom érdekeit szolgálja a közmédia.”

Ebben az ostromgyűrűben vagyunk, ebből kellene kitörni – mondta. Amíg van esély győzni, addig csinálni kell. – Közöttünk hősök vannak – állította Gyurcsány Ferenc, majd megköszönte mindazoknak, akik részt vettek ebben a „csatában”.

Hozzátette: egy olyan csatában maradtunk alul, amiben nem sok esélyünk volt nyerni. A DK elnöke ezt követően arról beszélt, hogy

„akik azt mondják ne vegyük fel a mandátumot, azok azt mondják, hogy mondjuk le a fegyvereink egy részéről. Lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni."

Szerinte úgy viselkedtek, mint Dobó népe, megküzdöttek. Dobó sikeresebb volt – tett hozzá.

Vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, hogy „ment és csinálta.” „Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők nem akartak győzni?” – folytatta.

Gyurcsány szerint ha van fontos és megőrzendő eredménye ennek a négy évnek, akkor az, hogy a hat pártot „ilyen-olyan módon együtt kell tartani”. Aki azt állítja, hogy ha széjjel megyünk az jobb lett volna, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből. Összegezve: együtt kell maradni – mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte volt helye a Jobbiknak is az összefogásban, csak azért, mert valaki jobboldali, nem szabad kiszorítani.

„Megalapozatlan vád, hogy a Jobbik többet vitt, mint hozott. Az előválasztás sokak szemében csodafegyverként értelmeződött. Ahogy és amire használtuk, annak sok tanulsága van. Az a sokaság viszont, amelyik részt vett az előválasztáson, elporladt az előválasztás után."

Ennek a választásnak szerinte három főszereplője van:

  • az aktivisták, akik Gyurcsány szerint elképesztőek voltak,
  • a pártok. „Az együttműködés elért egy szintet, de nem tudott továbbmenni. Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom. A választási egység nem azonos a politikai egységgel, a politikai egység nem azonos az érzelmi egységgel” – mondta.
  • A harmadik főszereplő a jelölt, mondta Gyurcsány Ferenc általánosságban. Rajta keresztül azonosítanak be bennünket.

A személyről nem fogok beszélni, a szerepről fogok. A helyzetről, amiben a mi jelöltünk volt. Márki-Zay Péter nevét nem ejtette ki egyszer sem Gyurcsány Ferenc, de így beszélt róla és az ellenzékről:

„Abban a helyzetben és szerepeben, amiben az ellenzék volt az előválasztás éjszakáján, már elvesztette a győzelmi esélyének nagy részét. Nem kellett ismerni a későbbi kampányt. Olyan a földön nincsen, hogy egy baloldali közösség jobboldali jelöltet választ. Ez árulás. Képzeljük el, hogy a demokraták republikánust választanak. Egy mandátuma van, és nincs mögötte háttér? Mi ez? Mintha egy toronyházat fahusángra akarnának építeni."

Szerinte ha egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy leváltja az ellenzéket, amelynek az élén kormányozni kellene, akkor ezt öngyilkosságnak hívják.

Majd jött az önkritika: „és mi ezt tudtuk, és így választottuk meg.”

– Elmondta, hogy jobboldali, keresztény. Elmondta, hogy olyan Fidesz kell, ami nem lop. Én most mentem a jelöltet. Elmondta nekünk, mi pedig őt választottuk. Egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. Dobrev Klárával győztünk volna – mondta Gyurcsány Ferenc. Ennek ellenére azt kérte támogatóitól, hogy zárják le ezt a vitát – tette hozzá.

A gyurcsányozás szerinte újra terítéken van. Úgy fogalmazott: másfél évtizede sebzik, vágják.

„Most azt mondják, nem először, hogy kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem. A gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Valójában a Gyurcsány ebben a világban nem főnév és tulajdonnév. Egy jelző, egy magatartás, hogy az Istennek nem akar elmenni. Akarjatok Gyurcsányok lenni. Küzdeni, nem feladni. Je suis Gyurcsány"

– tette hozzá. Szerinte „csapatot épít és pártot épít ez a fickó” és „soha nem lesz más kormány, mert Gyurcsány szellemként marad.” Majd így folytatta: a gyurcsányozás az ellenzék részéről intellektuális és erkölcsi kérdés. Ezt silányságnak nevezte, amihez így is fog hozzáállni majd. „Nem szeretem a silányságot és küzdök ellene, kitartóan” – jelentette ki. Mi előre megyünk, nem hátra – szúrt oda a Fidesznek a DK elnöke, majd a jövőről beszélt és arról, hogy nagy titkok nincsenek. Arra számít, hogy pár hónap múlva nyugodtabb lesz a „felszín”.

Szerinte Magyarországnak törvénytelen kormánya van.

„Minden alkalommal mondjátok ki, hogy Orbán Viktor törvénytelen kormánya ezt és ezt tette"

– kérte Gyurcsány.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy „cselekvőképes politikus kell, de aki utálja a pártokat, az csináljon mást” – beszélt általánosságban a DK elnöke, de mindenki tudta, kiről van szó. Ő azt látja, hogy az ellenzék régóta Messiásra vár, „de Jézust a követői tették Jézussá.”

„Országot vezetni felelősség, tapasztalat, tudás. A sziámi ikrek szétválasztását sem bízzák 27 éves tapasztalatlan orvosokra"

– jelentette ki. Szerinte nem a változatosság, hanem a stabilitás, az egység, a mélység hiányzik. Eleven, színes, közösségi világot kell megépíteni – mondta beszéde vége felé a DK elnöke. A hat pártnak azt üzente, vigyázni kell egymásra.

„Tesszük, merjük, tudjuk. A hazáért és a köztársaságért"

– zárta beszédét Gyurcsány.

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.