Gyurcsány: Dobrev Klárával győztünk volna

Székely Zoárd 2022-04-09 14:15:43
A DK elnöke szerint megalapozatlan vád, hogy a Jobbik többet vitt, mint hozott.

„Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal. A vereség megrendítő"

– mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció szombati politikai tanácskozásán. A DK elnöke szerint az biztosan kijelenthető, hogy a következő hetekben, hónapokban zavaros időszak jön.

„Jönni fog a bunkós bot, a kínos csend, a bűnbak keresés. Nem hiszem, hogy ezt meg lehet úszni"

– jelentette ki Gyurcsány. Helyes igénynek nevezte, hogy elmondják, szerintük mi történt.

Majd arról beszélt, hogy „ha leég a kisvárosi zeneiskola, miközben oltunk, nem fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista”. Ez a gondolatmenet oda futott ki, hogy nem fontos, hogy most a Demokratikus Koalíció lett a legnagyobb ellenzéki párt. Ezt lokális sikernek nevezte.

Azt gondolja, hogy valójában az ellenzéket az Orbán-rendszer ostrom alá vette, körbe kerítette.

Beszélt a választási törvényről, az anyagi és infrastruktúra-különbségről, és arról, hogy „a magyar nyilvánosság nem demokratikus. A hatalom érdekeit szolgálja a közmédia.”

Ebben az ostromgyűrűben vagyunk, ebből kellene kitörni – mondta. Amíg van esély győzni, addig csinálni kell. – Közöttünk hősök vannak – állította Gyurcsány Ferenc, majd megköszönte mindazoknak, akik részt vettek ebben a „csatában”.

Hozzátette: egy olyan csatában maradtunk alul, amiben nem sok esélyünk volt nyerni. A DK elnöke ezt követően arról beszélt, hogy

„akik azt mondják ne vegyük fel a mandátumot, azok azt mondják, hogy mondjuk le a fegyvereink egy részéről. Lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni."

Szerinte úgy viselkedtek, mint Dobó népe, megküzdöttek. Dobó sikeresebb volt – tett hozzá.

Vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, hogy „ment és csinálta.” „Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők nem akartak győzni?” – folytatta.

Gyurcsány szerint ha van fontos és megőrzendő eredménye ennek a négy évnek, akkor az, hogy a hat pártot „ilyen-olyan módon együtt kell tartani”. Aki azt állítja, hogy ha széjjel megyünk az jobb lett volna, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből. Összegezve: együtt kell maradni – mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte volt helye a Jobbiknak is az összefogásban, csak azért, mert valaki jobboldali, nem szabad kiszorítani.

„Megalapozatlan vád, hogy a Jobbik többet vitt, mint hozott. Az előválasztás sokak szemében csodafegyverként értelmeződött. Ahogy és amire használtuk, annak sok tanulsága van. Az a sokaság viszont, amelyik részt vett az előválasztáson, elporladt az előválasztás után."

Ennek a választásnak szerinte három főszereplője van:

  • az aktivisták, akik Gyurcsány szerint elképesztőek voltak,
  • a pártok. „Az együttműködés elért egy szintet, de nem tudott továbbmenni. Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom. A választási egység nem azonos a politikai egységgel, a politikai egység nem azonos az érzelmi egységgel” – mondta.
  • A harmadik főszereplő a jelölt, mondta Gyurcsány Ferenc általánosságban. Rajta keresztül azonosítanak be bennünket.

A személyről nem fogok beszélni, a szerepről fogok. A helyzetről, amiben a mi jelöltünk volt. Márki-Zay Péter nevét nem ejtette ki egyszer sem Gyurcsány Ferenc, de így beszélt róla és az ellenzékről:

„Abban a helyzetben és szerepeben, amiben az ellenzék volt az előválasztás éjszakáján, már elvesztette a győzelmi esélyének nagy részét. Nem kellett ismerni a későbbi kampányt. Olyan a földön nincsen, hogy egy baloldali közösség jobboldali jelöltet választ. Ez árulás. Képzeljük el, hogy a demokraták republikánust választanak. Egy mandátuma van, és nincs mögötte háttér? Mi ez? Mintha egy toronyházat fahusángra akarnának építeni."

Szerinte ha egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy leváltja az ellenzéket, amelynek az élén kormányozni kellene, akkor ezt öngyilkosságnak hívják.

Majd jött az önkritika: „és mi ezt tudtuk, és így választottuk meg.”

– Elmondta, hogy jobboldali, keresztény. Elmondta, hogy olyan Fidesz kell, ami nem lop. Én most mentem a jelöltet. Elmondta nekünk, mi pedig őt választottuk. Egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. Dobrev Klárával győztünk volna – mondta Gyurcsány Ferenc. Ennek ellenére azt kérte támogatóitól, hogy zárják le ezt a vitát – tette hozzá.

A gyurcsányozás szerinte újra terítéken van. Úgy fogalmazott: másfél évtizede sebzik, vágják.

„Most azt mondják, nem először, hogy kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem. A gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Valójában a Gyurcsány ebben a világban nem főnév és tulajdonnév. Egy jelző, egy magatartás, hogy az Istennek nem akar elmenni. Akarjatok Gyurcsányok lenni. Küzdeni, nem feladni. Je suis Gyurcsány"

– tette hozzá. Szerinte „csapatot épít és pártot épít ez a fickó” és „soha nem lesz más kormány, mert Gyurcsány szellemként marad.” Majd így folytatta: a gyurcsányozás az ellenzék részéről intellektuális és erkölcsi kérdés. Ezt silányságnak nevezte, amihez így is fog hozzáállni majd. „Nem szeretem a silányságot és küzdök ellene, kitartóan” – jelentette ki. Mi előre megyünk, nem hátra – szúrt oda a Fidesznek a DK elnöke, majd a jövőről beszélt és arról, hogy nagy titkok nincsenek. Arra számít, hogy pár hónap múlva nyugodtabb lesz a „felszín”.

Szerinte Magyarországnak törvénytelen kormánya van.

„Minden alkalommal mondjátok ki, hogy Orbán Viktor törvénytelen kormánya ezt és ezt tette"

– kérte Gyurcsány.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy „cselekvőképes politikus kell, de aki utálja a pártokat, az csináljon mást” – beszélt általánosságban a DK elnöke, de mindenki tudta, kiről van szó. Ő azt látja, hogy az ellenzék régóta Messiásra vár, „de Jézust a követői tették Jézussá.”

„Országot vezetni felelősség, tapasztalat, tudás. A sziámi ikrek szétválasztását sem bízzák 27 éves tapasztalatlan orvosokra"

– jelentette ki. Szerinte nem a változatosság, hanem a stabilitás, az egység, a mélység hiányzik. Eleven, színes, közösségi világot kell megépíteni – mondta beszéde vége felé a DK elnöke. A hat pártnak azt üzente, vigyázni kell egymásra.

„Tesszük, merjük, tudjuk. A hazáért és a köztársaságért"

– zárta beszédét Gyurcsány.

Szólj hozzá!

Ma bebizonyosodott: a fák még közösséget is tudnak építeni

Elkezdődött a szombathelyi fásítás egy újabb programja. A Gayer park, a Thököly utca, a Mártírok tere és az Ady tér kapott új csemetéket.

Felújítás után kinyitott a győri városi könyvtár főépülete

300 millió forintból újult meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

Gyalogos és két kutya is sérült egy győri balesetben

Autó ütközött busszal, a lesodródó autó kutyasétáltatót gázolt.

A Kisalföld szűkszavúan, a GyőrPlusz névtelen lejárató ckkben számolt be az akkugyár-ellenes tüntetésről

Haragosan vonultak el a tüntetők a GyőrPlusz névtelen tudósítása szerint.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Ennél ma már nem lesz pontosabb előrejelzés.

A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

Egyszerű módszerekkel védhetjük meg maguktól az állatokat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, az ajtónyitás utána meg is harapta

Az illetékes floridai hatóság később befogta és elaltatta az aligátort.

LMP: A szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd Győrszentiván mellett

Hétfőn tüntet az LMP a győri civilekkel közösen a különösen veszélyes ipari terület létesítése ellen.

A sünök védelmére szólít fel az MME

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat.

Hatalmas átverés a Lego 745 forintért árult Millenium Falconja

Egyre-másra tűnnek fel Facebookon a hirdetések. A Lego azt javasolja, senki se kattintson.

Tappancs programot nyújtott be Balassa Péter

A Jobbik szombathelyi képviselője határozati javaslatot nyújtott be, hogy állami program induljon a felelős állattartásért.