Kitüntették az ukrán katonát, aki az orosz-ukrán háború első napján elküldte a f@szba a közeledő orosz hajót

Fehér Buda 2022-03-30 09:57:05
Először azt hitték, a katona meghalt, később kiderült, hogy az oroszok elfogták.

Kitüntették azt az ukrán katonát, aki válogatott szavakkal küldött el a fenébe egy orosz hajót az orosz-ukrán háború hajnalán. Roman Hrybov egészen pontosan azt üzente az orosz hajónak, hogy bassza meg magát, amikor az a Kígyó-szigethez közelített. Az üzenet után a hajó megtámadta a szigetet, sokáig úgy lehetett tudni, hogy az ukrán katonák hősi halált haltak, írja a Guardian.

Később aztán kiderült, hogy az oroszok nem ölték meg őket, hanem elfogták a sziget védőit. Korábban egyébként maga Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is abban a hitben élt, hogy 13 katona halt meg a szigeten, be is jelentette, hogy őket a haláluk után is kitüntetik. Aztán később kiderült, hogy az oroszok ejtették fogságba a szigeten állomásozó katonákat.

Később aztán Oroszország fogolycserét ajánlott fel az ukrán félnek, amelybe ők azonnal belementek. Így került haza Roman Hrybov és több társa is. Zelenszkij viszont azt mondja, ugyan többen túlélték a Kígyó-sziget támadását, voltak áldozatok is, őket hősökként tartják számon.

Hrybov végül kedden érkezett meg Csirkaszi városba, ahol egyből ki is tüntették a helyi hatóságok a bátorságáért.

Hrybov mondata a háború elején azonnal szétfutott az interneten, az ukrán védők egyik ikonikus mondata lett. Később az ország egy olyan bélyeget is kiadott, amelyen szerepel a mondat, így emlékezve meg a Kígyó-sziget ostromáról. 

Budapesten emlékművet is állítottak a szigetet védelmező ukránoknak.

Kinyújtott kőujj, Mini Putyin és orosz hadihajó a Duna-parton

Ha Budapesten sétálunk a Duna-part mentén és elérünk az Árpád-hídhoz, különös látvány tárul a szemünk elé. Közvetlenül a híd mellett egy kis dombon ugyanis feltűnik egy kőből faragott fehér ujj, rajta pedig egy apró, bronzból készült hadihajó, ami Vlagyimir Putyint ábrázolja.

 

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.