A Vasivíz szerint is összeférhetetlen volt a sárvári alpolgármester, Máhr Tivadar igazgatósági tagsága, csakúgy mint a csepregi és a körmendi polgármester tiszteletdíjának kifizetése a Felügyelőbizottságban

Farkas Bazsi 2022-03-30 11:11:38
A Felügyelőbizottság alelnöke szerint az összeférhetetlenségről a települési testületeknek kell tárgyalni.

Tegnap tartott a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság soron következő ülését. A testület többek között az önkormányzati cégek üzleti terveit is tárgyalta, köztük a Vasivizét is.

A tanácskozás közben kérte azt Molnár Miklós (Pro Savaria) bizottsági tag, hogy a cég jelenlévő képviselője tájékoztassa azokról az összeférjetetlenségekről, amelyekről korábban az Ugytudjuk.hu is írt.

A cég vezérigazgatója nem volt jelen, viszont Kovácsné Nyári Gizella gazdasági igazgató válaszában kifejtette, hogy Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP), sárvári alpolgármester, Horváth Zoltán (független), csepregi és Bebes István (Fidesz-KDNP), körmendi polgármesterek esetében tavaly májustól januárig fennállt az összeférhetetlenség.

Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy valóban összeférhetetlenség miatt mondott-e le a Vasivíz igazgatósági tagságáról

A múlt héten kaptuk az információt, hogy lemondott a Vasivízben addig betöltött igazgatósági helyéről Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP), Sárvár alpolgármestere. Ennek okát hiába kérdeztük az érintett politikustól. Ugyan pénteken a politikus azt ígérte, hogy hétfőn válaszolni fog a szerkesztőségünk által feltett kérdésekre, ma ebbéli ígértére emlékeztetnünk kellett Máhrt.

Ahogy arról korábban írtunk, 2021 május elsején életbe lépett egy törvénymódosítás, ami összeférhetetlenséget mond ki olyan cég vezető tisztségviselői posztja és önkormányzati képviselői mandátum között, amely cégben az adott önkormányzatnak tulajdonrésze van. Felügyelőbizottsági tagoknál pedig városvezető nem vehet fel tiszteletdíjat, ez ugyanis összeférhetetlen.

Kovácsné arról számolt be, hogy mind a három érintett fél visszafizette a felvett tiszteletdíjat. Az igazgatóság pedig jelenleg csonkán működik, hamarosan új tagot választanak Máhr helyére.

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) bizottsági tag, a Vasivíz Felügyelőbizottságának alelnöke felszólalásában kiemelte, hogy mivel nem a cég, hanem az adott tisztségviselő oldaláról állt fenn az összeférhetetlenség, így a Zrt.-nek nincs ezzel további dolga, az adott polgármester, alpolgármester településének képviselő testületének azonban igen. Az összeférhetetlenségi, illetve méltatlansági eljárást nekik kell lefolytatni. 

Csakhogy sem Máhr, sem Bebes, sem Horváth nem tájékoztatta eddig a képviselő testületet.

Dénes József (független) csepregi képviselő friss blogbejegyzésében ezt írja a kedden reggel 8 órára összehívott testületi ülés után:

Horváth Zoltán elmulasztotta tájékoztatni a képviselő-testületet arról, hogy kerek 9 hónapon keresztül (2021. május 1.-2022. január 31.között) törvényi összeférhetetlenségben volt a Vasivíz Zrt. felügyelőbizottsági tagságáért felvett tiszteletdíjaival. Ezzel megvalósította az önkormányzati törvény 37. § (1) bekezdésben meghatározott méltatlanság esetét.

Amikor korábban az ügyben kerestük Máhr, akkor Sárvár fideszes alpolgármestere egy mondattal intézte el a választ:

Igazgatósági tagságomról múlt héten írásban lemondtam. Ebből adódóan további kérdéseit nem tartom relevánsnak, részemből az ügyet lezártam.

A szombathelyi bizottsági ülésen az hangzott el, hogy mivel a Vasivíz többségi tulajdonosa Szombathely, és a város számára fontos a törvényes működés, így a város jegyzője küldjön levelet az érintett településeknek, amelyben felhívja a figyelmet a történtekre. 

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.