Novák Katalin Magyarország új köztársasági elnöke!

Nagy Donát 2022-03-10 11:47:00
Orbán Viktor döntését nem firtatták, az első női elnök májusban veszi át Áder Jánostól a stafétát.

Ahogyan az várható volt, megválasztották a kormánypártok által jelölt Novák Katalint köztársasági elnöknek, már az első, kétharmados fordulóban. 137 képviselő szavazott Novákra. 51-en Róna Péterre voksoltak. 

A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét Orbán Viktor miniszterelnök nevezte meg egy december 21-i sajtótájékoztatóján. Vita a személyi kérdésről a kormánypártban nem volt.

Fotó: MTI

A mai nap egy átlagos csütörtök [...], a legtöbb ember csak az esti hírekből értesül majd, hogy új köztársasági elnököt választottunk

– mondta Novák Katalin beszédében, majd hozzátette, hogy az emberek békét akarnak. Hozzátette, büszke eddigi munkájára.

Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek

– fejezte ki háláját Orbán Viktor felé. Később hozzátette, hogy minket nem lehet legyőzni, a szuverenitásunk záloga pedig a család. Azt mondta, nem fogjuk megengedni, hogy bárki orosz rulettet játsszon velünk, mert a mienk büszke generáció.

Európához tartozunk, és Európa pedig hozzánk. Ezen változtatni nem tudunk, ezért nem is akarunk

– jelentette ki beszédében. Reméli, hogy az április 3-i országgyűlési választásokon és a gyermekvédelminek mondott homofób népszavazáson is megfelelő helyre teszik az emberek az X-et.

Novák Katalin 1977. szeptember 6-án született Szegeden, húsz éve kötött házassága alatt három gyermeke született. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen, valamint a Szegedi Tudományegyetemen végezte, ösztöndíjjal Párizsban is tanult. Közgazdász. Élt az Amerikai Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is. Pályáját a Martonyi János által vezetett Külügyminisztériumban kezdte 2001-ben. A gyermekekkel otthon töltött hat évet követően 2010 és 2012 között a külügyminiszter tanácsadója, 2012 és 2014 között Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-től 2020-ig család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 2017 és 2021 között a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020-tól 2021-ig családokért felelős miniszter volt.

Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra, utódját a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal kell megválasztani.

Novák Katalin 5 évig lesz magyar államfő.

Fotó: MTI

Az ellenzéki pártok Róna Pétert jelölték köztársasági elnöknek.

Amikor szinte az egész világot eluralja az erőszak, amikor járvány söpör végig, amikor a háború és a természet rombolása milliókat tesz földönfutóvá, hol, miben találunk enyhületet?

– fogalmazott Róna Péter, aki szerint nem Oroszország és nem Törökország a mi világunk, hanem Szent István kora óta a Nyugathoz tartozunk. Szerinte anyagi és személyes biztonságunkat szavatolja az Európai Unió és a NATO.

Beszédét azzal zárta, hogy

Isten áldja a hazát, isten áldja a magyarokat.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.