Hétfőn folytatódnak a béketárgyalások, eközben az orosz hadsereg Kijev ostromát tervezi

Székely Zoárd 2022-03-07 10:56:00
Ma reggel az oroszok megölték Hosztomel polgármesterét.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint Oroszország Kijev ostromát tervezi – közölte a Guardian hivatalos forrásokra hivatkozva.

A jelentés alapján az orosz csapatok erőforrásokat halmoztak fel az ukrán főváros lerohanására:

Irpinynél, amely Kijev elővárosának tekinthető, harckocsi- és gépesített gyalogsági egységekkel haladnak a főváros felé, valamint megpróbálják elérni Kijev keleti külvárosát Brovarszkij és Boriszpil körzeteken keresztül.

Az ukrán tisztviselők megjegyezték ugyanakkor, hogy az orosz erők Csernyihiv és Szumi felett is megpróbálják megszerezni az ellenőrzést, de állításuk szerint az orosz csapatok jelentős veszteségeket szenvedtek és átcsoportosításra volt szükség a munkaerő és a felszerelés pótlására.

Fotó: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN

Ukrajna felfüggesztette a hús, só és gabonatermékek exportját

Ukrajna kormánya vasárnap felfüggesztette egyes élelmiszertermékek kivitelét, ezzel leállítják a hús, rozs, zab, hajdina, cukor, köles és só exportját – írja a CNN.

A közlemény szerint búza, kukorica, baromfi, tojás és olaj kivitele csak a gazdasági minisztérium engedélyével lehetséges.

A lap megjegyzi, hogy a szupermarketekben országszerte fogynak a termékek, mivel az ellátási útvonalakon egyre több az akadály.

Fotó: Ratynskiy Vyacheslav / UNIAN

Négy ukrán városnál humanitárius folyosó megnyitását ígérte Oroszország

Az orosz fegyveres erők 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához – közölte hétfő reggel az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a döntést a katasztrofális humanitárius helyzettel indokolta, valamint azzal, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az ügyben személyes kérést intézett Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz. Az orosz fél értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit az ukrajnai humanitárius folyosók megnyitásáról – közölte a koordinációs központ.

A moszkvai katonai tárca részletesen leírta az útvonalakat, amelyeken a menekülők elhagyhatják a várost. Kijevből és Harkivból egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

A védelmi minisztérium közölte, hogy az evakuálást egyebek között drónokról fogja ellenőrizni, és figyelmeztette az ukrán felet, hogy „ezúttal haszontalan és értelmetlen" lesz Moszkvát megvádolni a humanitárius művelet megszakításával. A tárca hangsúlyozta, hogy konkrét lépéseket várnak az ukrán hatóságoktól, valamint a felsorolt városok vezetésétől.

Az orosz védelmi minisztérium egy vasárnap éjjel kiadott közleményben arra figyelmeztetett, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Azov nacionalista zászlóalj emberei a Harkivi Fizikai és Műszaki Intézet kísérleti reaktorának felrobbantását tervezik, hogy az incidensért az orosz fegyveres erőket tegyék felelőssé. A tárca szerint a narratíva orosz rakétacsapásról fog szólni. A tájékoztatás külön kitért rá, hogy vasárnap külföldi újságírók érkeztek a városba „a provokáció következményeinek rögzítésére", valamint azért, hogy Oroszországot vádolják meg a környezeti katasztrófáért.

Az orosz haderő korábban a zaporizzsjai és a csernobili nukleáris létesítményt vonta ellenőrzése alá, azzal a deklarált céllal, hogy elejét vegye a provokációnak.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva. Március negyedikén, pénteken hajnalban, helyi idő szerint 2 óra 30 perc körül tűz ütött ki a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai erőmű hat atomreaktorának egyikénél.

Orbán Viktor vezetésével ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs 

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén kezdte a hetet Orbán Viktor; a testület tagjai reggel 8 órától értékelik a hétvége és az elmúlt órák ukrajnai fejleményeit egyrészt biztonsági szempontból, másrészt az egyre növekvő menekült-hullám kezelése tekintetében is, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A miniszterelnök ezúttal is a Karmelita kolostorba hívta össze a szakmai döntés-előkészítő kormányzati testület ülését, melynek feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése és a rendelkezésre álló információk elemzése.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Eddig csaknem ötezer embert vettek őrizetbe az oroszországi háborúellenes tüntetéseken

A Guardian legfrissebb információi szerint eddig összesen 4957 embert vettek őrizetbe vasárnap Oroszországban a háborúellenes tüntetéseken.

Anti-war protest grows in Russia amid the ongoing Russian invasion of Ukraine | Over 4000 detained

Ever since the Russian invasion of Ukraine, global communities including Russian citizens have been protesting against the Putin's decision to invade Ukraine...

Ma folytatódnak a béketárgyalások

Az előzetes tervek szerint hétfőn rendezik meg az orosz-ukrán béketárgyalások harmadik körét – számolt be rólaa SkyNews.

Az előző tárgyaláson Oroszország ugyan beleegyezett abba, hogy amíg a civileket evakuálják, átmeneti tűzszünetet tart, de az ígéret ellenére folyamatosan megsértik a tűzszünetet.

Hétfőn négy ukrán városban rendelnek el tűzszünetet és nyitnak humanitárius folyosót: Kijevben, Harkivban, Mariupolban és Szumiban.

Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Az oroszok megölték Hosztomel polgármesterét

A hosztomeli önkormányzat közleménye szerint a megszálló orosz csapatok megölték Jurij Iljics Prilipko polgármestert és két kollégáját, Ruszlan Karpenkót és Ivan Zoriját.

„A három tisztviselő akkor vesztette életét, amikor kenyeret és gyógyszereket osztogatott a városban a rászorulóknak"

– áll a bejegyzésben.

Az önkormányzat kiemeli azt is, hogy Prilipkónak nem volt kötelessége kitenni magát az ellenség golyóinak, átvészelhette volna a nehéz időket egy pincében is, „de az emberek számítottak rá, hittek benne, ő pedig cselekedett és életét áldozta a közösségért.”

 

 

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.